• adı gerçekten de muhteşem, soyadı da gerçekten de kot'tur
    ..ve "kot" kelimesi anlaşılabileceği üzere onun soyadından gelmedir.

    kendisini elbet tanımam etmem, lakin soyadı şendöl, zigguş, bolverdi veya poşpoş filan olmadığı için de içten içe bir minnet ve sempati duyarım...

    - pardon bakar mısınız, bu zigguş bana bol geldi...
    - iki numara küçük dalyaraklarımız var ondan versek?

    oldu mu? olmadı...
  • turkiye'de 60'larda ilk blue jean'i ureten mutesebbis insan. kot pantolonlari ismini vermis urettigi markaya, ve turkcemize yerlestirmis kot pantolon soz obegini.
  • bir nevi levi strauss'dur.*
  • muhteşem kot,
    1950'lerde kamu işçilerinin toplu üniforma ihtiyacını gidermek üzere açılan ihalelere yönelik üretim yapan bir tüccar terziydi.
    bir avrupa seyahati sırasında levi's marka pantolondan haberdar oldu. bu pantolonların dayanıklılığı nedeniyle abd'de kovboy ve çiftçiler tarafından tercih edilmesi fikrinden yola çıkarak türkiye işçisi ve köylüsü için benzer türde pantolon üretmeye başladı.

    istanbul'da karaköy necati bey caddesi, ankarada'da samanpazarı'nda satışa sunulan ilk ürünlerinde levi's'tan esinle, bir pantolonu ters yönlere çeken atların bulunduğu bir etiket kullandı. kot kalitesinin birinci kanıtı bu etiket, ikincisi de dik olarak yere konduğunda dayanıklılığını gösterir şekilde ürünün ayakta durmasıydı.

    ilk dönem pantolonlarda -denim kumaşın vazgeçilmezi, hindistan menşeili kök boyası indigo katılmış iplikle dokunmadığı için- batılı öncülleri gibi yıkanma ve aşınma sonucu renk solması sonucu yoktu. koyu lacivert renkteki pantolonlar, ancak güneşe maruz kaldıkça zaman içerisinde sararıyordu.

    kot, kurucusu muhteşem kot'un ölümünden iki yıl sonra, 1960'ta marka olarak tescillendi. aynı dönemde, özellikle amerikan sinemasının etkisiyle gençler denim pantolona yoğun ilgi gösteriyordu. 80'lerde, tekstil üreticisi akfil de indigo boyayla denim kumaş imalatına başladı. ne var ki, makbul olan orijinal amerikan markalarıydı. türkiye'de çalışan amerikalılardan elde edilen ikinci el pantolonlar ve ülkeye kaçak sokulan stoklardan sonra, 80'lerin değişen ekonomi politikası sonucu uluslararası markalar baskın çıktı.
    kot, kumaşa yönelik talebin yükselişi doğrultusunda avrupa'nın ham maddeye rakip olması ile gençliğin yabancı markalara düşkünlüğü arasında kendini hedeflediği yerde konumlandıramayarak 1992'de üretimine son verdi.

    dilimize ve kültürümüze blue jean kavramını ''kot'' ismiyle sokan insandır, şuan öyle bir marka olmasa bile soyadıyla hayatını devam ettirmektedir.
  • etiketi de levi's'tan arak. yav muhteşem amca, bari pantalonu ters yönlere çekeni at değil de inek falan yapsaydın keşke.
    levi's
    muhteşem kot
  • yanlış bilmiyorsam 1992'de üretimden kalmıştır ürettiği kotlar.aslında tam oalrak günümüzde kullanılan kotlar gibi değildir ama abi yapmış yapacağını ismini pazardan çarşıya, götümüze kadar vermiş iyi de etmiştir.
  • pantolon üretimine 1950'li yıllarda başlamış, 1958 yılında ise soyadı olan kot'u bir marka olarak tescil ettirmiştir, oğlu aytaç kot'un anlattıklarına bakılırsa...
  • nazarımda john montagu'dan daha kutlu bir kimsedir.
  • 1940 yılında jean'i fransada görmüş beğenmiş ve türkiye'ye getirmeye karar vermiş. 1960 yılında da kot adını marka olarak tescil ettirmiş kişi.
  • soyadından marka olması bi yana; adıyla beraber değerlendirildiğinde de markanın reklam sloganı olabilecek isim...
hesabın var mı? giriş yap