• açıkta meyve, meyve kabuğu veya meyve aromalı herhangi bir gıda unuttuysanız evinizi işgal edecek ve kısa zamanda çoğalacaklardır. tabii bu şekilde nedenini özetleyip bırakmıyor, kurtulmanın tarifini de veriyorum.

    önce mutfağınıza derin bir temizlik yapın. bulaşık makinesi, buzdolabı vb. gibi altına-arkasına erişim sıkıntısı çekilen her yeri süpürüp sadece beyaz sirkeli suyla paspaslayın. sonrasında bir kaba biraz elma sirkesi, birkaç damla da bulaşık deterjanı damlatıp karıştırın ve iyice ısıtın. parmak değecek sıcaklıkta olsun ama kaynamasın. bu karışımı ağzı geniş bir kaseye döküp masaya koyun. yaptığımız karışım fermente meyve kokusunu taklit ediyor, böylece tüm sinekleri üstüne çekecek. deterjan da karışımın yüzey gerilimini düşürdüğünden yaklaşanların tamamı batacak. birkaç saat sonra tüm sinekleri bu karışımın içinde mahsur kalmış halde göreceksiniz. size de çöp poşetine döküp ağzını bağlamak ve "şu dünyada ne iyi insanlar var" diyerek beni anmak kalacak. bu son madde önemli.*
  • evimi istila ettiler. bazılarını süpürgeyle çektim. bazılarını kondukları nesneyi poşetle kapatıp pencereye yetiştirmek suretiyle evden kovdum. bazılarını da yine kondukları nesneyle çöpe attım. öldürmeye kıyamazken bir anda eksponansiyel hızla üremeye başladıklarını görünce şimdi sinek katiline dönüşmüş haldeyim. küçük orospu çocukları sizi.

    edit: yumurtladıkları yeri buldum. kutuyla birlikte balkona koydum. her gün minik kurtçuklarımın sineğe dönüşüp dönüşmediğini kontrol ediyorum. dün de domates ve salatalık bıraktım kutunun içine. yesinler semirsinler yavrularım.
  • küçük ama mide bulandıran atasözünün öznesi olan sinek türüdür.

    her şey birkaç gün evde olmadığım sürede mutfakta yerde unuttuğum kapalı paketteki armutun çürümesi ve ona üşüşen sinekleri fark etmemle başladı.

    birinci hatam pakette bile olsa dışarıda meyve bırakmaktı.

    ikinci hatam da öyle üstünde ve bence içinde de sinek olan paketi doğruca çöp kutusuna atmak oldu. o hareketimden sonra kabuslarla dolu beni en sonunda ağlatacak korku filmi başladı.

    bu sinekler günde 50 kereye kadar yumurtlayabiliyormuş. benim evdeki yan yana olan çöp kutularına ve o bölgeye öyle dadandılar ki üç dört günün sonunda oraya yaklaşamadığım ve çöpleri atamadığım için kendimi ağlarken buldum.

    artık orası ana merkez olmak üzere mutfağın her yerindeydiler. camları full açık bırakmama rağmen gitmediler. her geçen gün çoğalıp koloni kuruyorlardı. ne mutfağı ne çöp kutularını kullanabiliyorduk.

    bir gün ağlayarak arkadaşımı aradım ve tek başıma yapamadığımı anlattım. yardıma geldi ama ikimiz de çok tiksiniyorduk. üstümüze en büyük çöp torbalarını geçirdik, sadece gözlerimize delikler açtık. ellerimize de eldivenler geçirdik. çöp kovalarına koştuk ve hızla dışarı çıkardık. dışarıda da biraz uzak bir yere koyup kapağını açarak uzaklaştık. bir dakika sonra dönüp çöp poşetlerinin ağzını bağlayıp konteynera attık. bir süre havalandırıp mutfağa geçtik ve maalesef ki kalanları elektrikli süpürgeyle aldım. bir haftada kurtuldum bunlardan ve bir daha asla mutfakta üstü açık bir şey bırakmadım. tezgahta yıkanmamış kahve bardağı dahil. sorun kalmadı.

    ama yine akıllanmadım. aynı hatayı bu sefer yatak odamda yaptım. benim teorime göre mutfakta zaten sinek vardı ve çürüyünce çoğaldı. o yüzden yatak odasına gelmeyeceklerini düşündüm. bir gün yatak odasında muz yeme gafletinde bulunup kabuğunu ağzı açık olan çöp kutusuna attım. yanında da bir kasede meyve vardı ama üstü örtülüydü. aradan iki gün geçti, örtüyü bir açtım ki 5-6 sinek sinsi sinai istilaya başlamış. hiç fark edemedim, ortalıkta yoklardı. çöp kutusuna da dadanmışlar. bunlar kesin meyveden doğuyor, başka açıklaması olamaz. sonra şu bilgiyi öğrendim:

    "meyve sinekleri o kadar küçüktür ki, pencerelerin veya kapıların etrafındaki en küçük aralıklardan girebilir ve hatta bir pencere perdesinden bile uçabilirler. bir meyve fazla olgunlaştığında veya bozulmaya başladığında mayalanmaya başlar ve meyve sineklerini çeken alkol üretir. sinekler, fermente olan meyveyi yerler ve bu süreçte birkaç saat içinde larvalara dönüşen yüzlerce yumurta bırakırlar."

    hemen su hariç bütün sıvı ve yiyecekleri yok ettim ama şu an yatak odamda 3-4 tane meyve sineği var ve ne sirke fayda ediyor ne de süpürgeyle yakalayabiliyorum. az oldukları ve hızlı oldukları için yakalayamıyorum. camdan da çıkmıyorlar. odada uyutmuyorlar da. gerçekten iğrençler ve sürekli başımın etrafımdalar. muhtemelen iki gün sonra yine ağlatma noktasına getirecekler.

    sonuç: bu konu tekrar hata yapmaya gelmez ve sorun mutfakta değil. meyvenin ve kabuğunun olduğu her yere geliyorlar.

    dipnot: ağzı açık çöp kutusu pişmanlıktır. ayrıca üstü kapalı kaseye nasıl girebildiler?
  • organik atıkları ayrıştırmaya başladığımdan beri başıma bela olan piç böcek. bunlar yüzünden dışarıda hiç bir yiyecek tutamıyorum. özellikle muzlara dadanıyorlar, adeta yuvalarına çeviriyorlar. bir de böyle uyuz uyuz, aheste aheste uçmuyorlar mı, acayip ifrit oluyorum. hayatımın hiç bir evresinde - böceklerden korktuğum için- bu kadar böcek öldürmedim ben, mutfakta adeta bir harp yaşanıyor.

    yalnız bakmayın yavaş hareket etmelerine, çöpün olduğu dolapla kapak arasındaki minik boşluğu keşfedebilecek kadar kafaları çalışıyor. birinin oradan girdiğini keşfetmemle, deliği kapatmam bir oldu. artık, onlar için hazırladığım sirkenin tadını çıkarıyorlar. *
  • en nefret ettiğim böcek tipi. tam bir orospu evladı. nerede bir atık gıda maddesi varsa dadanır. küçüktür, yok edene kadar canınız çıkar.
  • yaklasik 100 yil once bilim insanlari (bkz: thomas hunt morgan), bazi meyve sineklerinin** vucutlarinda renk farkliligina yol acan mutasyonlari kesfetmisler. bu rengi farkli, ki renkleri sari, olan sineklerde, bu mutasyon sadece bir gende varmis, fakat bu mutasyon sineklerin sadece farkli olarak gorunmesine sebep olmamakla birlikte, ayni zamanda da farkli davranislar gostermesine sebep oluyormus. ornek vermek gerekirse, bu mutasyona sahip sari erkek sinekler, ciftlesmede baya dusuk basari orani gosteriyormus: bu da su acidan onemli ki davranislarin genetik bir temeli oldugunu ilk gosteren calismaymis.

    genetikciler uzun bir sure, bu pigment genindeki mutasyonun sinegin beyninde degisimlere yol actigini dusunuyordu, cunku bu pigmentler dopaminden yapilmaydi ki dopamin denilen sey de beyinde calisan bir molekul. e demisler ki, bu sari sineklerde de farkli seviyede dopamin vardir, o yuzden ciftlesmede basarisiz oluyorlar.

    gelin gorun ki, 2019'daki bir makaleye gore ciftlesmedeki basarisizligin sebebi beyinde degil, sineklerin bacak kisminda bulunan sex comb adi verilen ozel yapilardaki degisimlermis. sari erkek sineklerin bu sex combs kisimlarinda melanin pigmenti eksik buluyormus, bu yuzden de disi sinege tutunup ciftlesemiyorlarmis.

    kaynak
  • evde özellikle muz kabuğuna gelen lanet yaratık.
    çözümü için: elektrik süpürgesi
  • mutfakta kafayı yemenize neden olabilecek turuncu renkli sevimsiz böcekler. kapan yaptım ama işe yaramıyor diyorsanız, yalnızca kapanla kurtulamayacağınız kesin. bu yavaş kanlı yaratıklar en keskin koku neredeyse onun üstüne üşüşüyorlar. bu nedenle kapana gelene kadar başka adımları yerine getirmeniz şart:

    1- dışarıda hiçbir şekilde meyve sebze tutmuyoruz. muzu bile buzdolabında saklıyorum artık.

    2- balkon varsa, çöpümüzü balkona çıkarıyoruz. çöp kutularında larva bırakabiliyorlar çünkü. ev hayvanı niyetine meyve sineği beslemek istemiyorsak, çöpü çok uzun süre balkon dahi olsa tutmuyoruz.

    3- ve maalesef meyve sineği katliamı yapıyoruz. bulduğunuz tüm sineklerden kurtulun. hali hazırda görmediğimiz bir yerlerde larvaları olabilir. bu kısmını da kapan halledecek. hepsinden kurtuldum sanırken kapanda onlarca böcek birikti...

    kapan çok basit: yarım litrelik bir şişeyi ortadan ikiye bölüyoruz. üst kısmını ters çevirip diğer kısma bantlayıp, şişenin içini sirke ile dolduruyoruz. evde sirke harici keskin bir koku olmayınca meyve sinekleri sirkeli kapana uçuyor, sonra da çıkamıyorlar: döne döne ölüyorlar. gazanız mübarek olsun.*
  • yaz aylarını işkenceye dönüştüren mutfak zararlısı. 10 günlük tatile giderken mutfakta 1 nanogram gıda kalmıli döndüğümde mutfağı işgal etmişlerdi.

    ilaç kullanmak tabii ki istemiyorum o yüzden biraz araştırıp güzel bir yöntem buldum, işe yaradığını da görüyorum.

    - bir birayı açıp bir kaba dökün (biraya bayılıyorlar ama amacımız sarhoş etmek değil)
    - bira kabının üzerine streç geçirin, streçe delikler açın (büyük olmasın)

    tebrikler, ev yapımı sinek tuzağınızı yaptınız. biraya bayılan sinekler deliklerden içeri girecek ve dışarı çıkamayacakları için içeride hapsolacak. içeride bira bol, vergi yok, istedikleri gibi içebilirler.

    bu esnada mufağı gıdalardan arındırmak da şart. ortalıkda en ufak bir gıda görünce logaritmik üreme işlemine devam ediyorlar.

    ikinci ve hatta daha kolay ve uygulanabilir yöntem şu:

    bir kaseye biraz üzüm sirkesi dökün, sinekler buna bayılacak.
    aynı kaseye biraz sıvı deterjan ekleyip köpürtün
    sirkeye koşan sinekler deterjanlı suya sinek gibi yapışıyorlar.
  • basit bir yöntemle tümünden birden kurtulabilirsiniz. şimdi cinayet reçetesi veriyorum allah affetsin.
    bir plastik kase ve veya benzeri bir şeyin içine biraz su, yarım limon suyu, biraz sirke, varsa bir tatlı kaşığı bal (yoksa biraz şeker eritin), birkaç damla da yeşil bulaşık deterjanı koyup yavaşca köpürtmeden karıştırın. daha sonra ağzını bir streç film veya bir poşetle kapatıp ufak delikler açın. yüksekçe bir yere koyun.
    ertesi gün içinde bi sürü ölü meyve sineği olan kaseniz olsun. teşekkürler.
hesabın var mı? giriş yap