4 entry daha
  • yaklasik 100 yil once bilim insanlari (bkz: thomas hunt morgan), bazi meyve sineklerinin** vucutlarinda renk farkliligina yol acan mutasyonlari kesfetmisler. bu rengi farkli, ki renkleri sari, olan sineklerde, bu mutasyon sadece bir gende varmis, fakat bu mutasyon sineklerin sadece farkli olarak gorunmesine sebep olmamakla birlikte, ayni zamanda da farkli davranislar gostermesine sebep oluyormus. ornek vermek gerekirse, bu mutasyona sahip sari erkek sinekler, ciftlesmede baya dusuk basari orani gosteriyormus: bu da su acidan onemli ki davranislarin genetik bir temeli oldugunu ilk gosteren calismaymis.

    genetikciler uzun bir sure, bu pigment genindeki mutasyonun sinegin beyninde degisimlere yol actigini dusunuyordu, cunku bu pigmentler dopaminden yapilmaydi ki dopamin denilen sey de beyinde calisan bir molekul. e demisler ki, bu sari sineklerde de farkli seviyede dopamin vardir, o yuzden ciftlesmede basarisiz oluyorlar.

    gelin gorun ki, 2019'daki bir makaleye gore ciftlesmedeki basarisizligin sebebi beyinde degil, sineklerin bacak kisminda bulunan sex comb adi verilen ozel yapilardaki degisimlermis. sari erkek sineklerin bu sex combs kisimlarinda melanin pigmenti eksik buluyormus, bu yuzden de disi sinege tutunup ciftlesemiyorlarmis.

    kaynak
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap