• sanayilerde arabanin bu parcasina da$$ak denir.hatta yanan ya da deforme olan mar$ motoru varsa adama;
    "- cikma da$$ak var mi ?" derseniz kesin bulursunuz.
  • motorun calismadigi durumlarda aku ile birlikte ilk supheli elemandir. bu gibi durumlarda yapilmasi gerekenlerin basinda akuyu kontrol etmek geliyor. baglanti noktalarinda korozyon var mi, kablolar gevsek mi kontrol etmekle baslanabilir. akabinde avometre falan varsa elinizde, dc 20v ayarinda soyle bir olcmek gerekiyor. derler ki 12.4v'tan asagisini goruyorsaniz akunuz size ayip etmeye baslamis. 12.6v gorulmesi idealmis. akulerin ayriyetten cca(cold cranking amperes) degerleri var. yazar akunun uzerinde. bu deger, akunun sifir derece fahrenheit(eksi onsekiz celcius) isi kosulunda ne kadar akim uretebildiginin degeri. aku test eden elektronik edevatlarda bunun da olcumunu yapabilen fonksiyonlar mevcutmus. bu tip bir olcum cihaziyla cca degerini olctunuz ve gordunuz ki olcum degeri akunun uzerindeki degerden dusuk; aku tesla'nin rahmetine ermeye yaklasmis manasina gelirmis.

    tum bu olcumlerle kasmadan, farlarin parlakligina bakarak da akunun akibetini ogrenebilirsiniz. gidici bir aku dusuk parlaklikta far isigi verebiliyor veya hic veremiyor. her sey normalse basiniza is cikartan donanim buyuk ihtimalle mar$ motorudur. aracin marka ve modeline gore bunun kendiniz de degistirebilirsiniz alip.

    not: mars motoru diye atlamadan once bujileri ve motor yagini kontrol etmek de fayda var. kontrol cubugunda yagdan eser yok, ve bujilerde yag yanigi gibi bir seyler varsa tebrik ederiz, yagsiz kuru kuru motor calistirmissiniz. insan bir kontrol eder arada, aa. mumkunse bujileri sokup krank mili ile motoru cevirmeye calisarak "motor donuyor mu acaba?" sorusuna cevap arayabilirsiniz. krank mili ile el attiginizda motor donmuyorsa daha ciddi bir sici$ sizi bekliyor olabilir(piston siki$masi gibi). pistonlarin durumunu kontrol etmenin de yontemi var ama onu artik anlatmiyorum, tamirhaneye cevirdim iyice ortaligi. oturdum bunlari youtube'dan ogrendim bu aksam. ba$a gelince insan acip arastiriyor. sabah da jump start deneyip arabanin hangi donanimi elime aldigimi bulmaya calisacagim.
  • formula 1 araçlarında bulunmayan ve motorunun durması dışında hiçbir sorunu olmayan aracın içindeki f1 pilotunun çaresizce aracını terketmek zorunda kalmasına sebebiyet veren motordur. pit stop anında takım üyelerinden biri motorun durma ihtimaline karşı elindeki harici marş motoruyla aracın motorunu yeniden çalıştırmak üzere hazırda bekler. bundan gayrısına yapacak bir şey yoktur.

    bu kadar teknolojik araçlara neden bir marş motoru takmamışlar diye kendimizce düşündüğümüzde cevabın ağırlık tasarrufu olduğunu buluruz. on silindirli v tipi bir motoru çalıştırmaya yetecek büyüklükte doğru akım elektrik motorunun ve bu motoru besleyebilecek güçte bir akünün ağırlığı, deposundaki yakıtın azalmasıyla bile performansı değişebilen hız makineleri için çok fazladır.
    normal şartlarda yarış boyunca bunlara hiç iş düşmeyeceği de göz önüne alındığında marş motorunun bir formula 1 aracı için ne kadar büyük bir lüks olduğu anlaşılabilir.

    sonuç olarak, sen ben gibi sade vatandaşın caddelerde gördüğü, bindiği araçlardaki marş motoru, değme formula 1 otomobilinde bile yok. kıymetini bil...
  • bu arkadaşla tanışıklığımız 5 sene öncesine dayanır.

    ilk motosikletimi almışım, heyecanlıyım, küçük ama eğlenceli moturumla fıtı fıtı geziyor caddelerin tozunu attırıyorum. derken bir sabah çalışmadı. gözüm gibi baktığım almak için yıllarca beklediğim kendimce yemini suyunu hiç eksik etmediğim motorumun marş butonuna basınca "çıt" diye bir ses geliyor ama başka en ufak bir tepki gelmiyordu. az bir şey öğrendiğim sürücü kursu motor bilgisi ve küçükken dedemin sanayideki radyatör dükkanında yaptığım stajlarda edindiğim bilgi birikimime dayanarak şu yorumu yapabildim ki, eğer sorun aküde olsaydı "gıvgıv..gıv..gı" gibi sesler gelir, marş motoru dönmeye çalışır ama dönemezdi. zaten akünün tamamen boşalmasına da hiç ihtimal vermiyordum çünkü motoru düzenli olarak her gün kullanıyordum. sorunun aküde olmadığını anlamıştım ama motor bilgim de tükenmişti, başka çözüm önerim olmadığı için de motosikletimin bakımlarını yapan, kendi tabiriyle "benzinle çalışsın uçağı bile uçururum" seviyesinde olan ama çok iyi tanımadığım ustama telefon ettim, sağolsun koca yürekli usta hemen arabasına atlayıp geldi, motoru artistik hareketlerle vurdurup çalıştırdı, sen şimdi bin dükkana gel orda halledelim dedi ve dükkanın yolunu tuttuk. motorun 1-2 yerini kurcaladıktan sonra marş motorunu söktü ve bunu değiştirmemiz lazım, şu an elimde yok ama tedarikçime bir sorayım onda varsa hemen getirtirim değiştiririz dedi. 5 metrekare dükkanda tedarikçiyi cümle içinde kullanmasıyla beni yine etkilemişti usta. ben motorun sağına soluna "ne güzel motorum var canım motorum" diye bakınırken fark ettim ki ustanın tedarikçim dediği şey google'dan marş motoru fiyatlarına bakmakmış. birkaç dakikalık detaylı fiyat araştırmasından sonra 90 tl'ye birkaç saat içinde değiştirebileceğini söyledi. elinde olmamasına rağmen birkaç saat içinde değiştirebilecek olması, tedarikçisinin internet olması falan o an hiç dikkatimi çekmeyen detaylardı zira motoruma tekrar binebilecektim ancak neticede öğrenciydim ve 90tl nakitim yoktu yanımda. bunu ustaya tatlı dille anlatıp şimdilik idare edecek bir yöntem bulup bulamayacağını birkaç gün sonra param olunca gelip değiştirteceğimi söylemem üzerine hışımla marş motorunu yerine taktı, motoru dükkanın önüne çıkarttı ve tamam şimdi git ne zaman geleceksen o zaman gel dedi, kibar tabirle beni dükkanından siktir etti yani. ben de içimden sülalesine saydırarak fakat dışımdan bir şey söylemeyerek, izlediğim "motosikleti vurdurarak çalıştırma" videolarındakileri uygulamaya çalışarak 5. veya 6. denememde motosikleti çalıştırmayı başardım ve eve döndüm. ama nasıl sinirliyim. hep pasif agresif biri olageldiğimden öfkem tabi yine içimde patladı. o öfkeyle yedek parçacıya gidip yan sanayi bir marş motoru aldım ve bütün ustaların sülalelerine söverek marş motorunu değiştirdim. evreka! tekrar fıtı fıtı çalışmıştı motorum ve artık motosikletin tüm aksamlarını kendim söküp takabileceğime, gerekirse motoru bile indirebileceğime kendi kendimi inandırmıştım o gazla.

    sevincim 1 hafta kadar sürdü ve bir sabah tekrar çalışmadı motor. ama nasıl sövüyorum. neyse ki artık vurdurmayı öğrenmiştim ve 3. denemede çalıştırarak başka bir ustaya gittim, değiştirdiğim eski orijinal marş motoru da yanımdaydı. usta eski marş motorunun içini açtı, kömürlerin temizlenmesi gerektiğini söyledi ve temizledi, yeni aldığım marş motorunun yerine eskisini taktı ve motor yine çalıştı. bu iş için de para almadı, "başka zaman alırız" dedi ve hatta kola içmeden de bırakmadı. ben de o gün tüm ustaların değil de bazı ustaların orospu çocuğu olduğuna kanaat getirdim ve 3 sene ve 20bin km boyunca tekrar marş motoru problemi yaşamadan motora bindim.

    demem o ki, "tık" diye ses geliyorsa ve "gıvgıvgıv" demiyorsa marş motoruna bi baktırın. gıvgıvgıv geliyorsa o zaman aküdendir.
  • arızalandığında baya bi masraf açan motor parçasıdır.
  • elektrik alete ilk geldiğinde bobinin(küçük olan silindir şeklindeki kısım) selenoidinde mıknatıs etkisi oluşturur bu etki içerideki daha küçük bir demir silindiri kendine çeker çektiği silindir basit bir kaldıraç sistemiyle yan taraftaki motor kısmının baş tarafına bağlıdır, bobin çekilince motordaki volan dişlisine oturacak olan dişli ileri itilir ve motorun volan dişlisi ile marş motoru temasa geçer motor çalışıncaya kadar döner eğer motor çalışırsa ve elinizi marştan çekmediyseniz (eski nesillerde böyle yeniler çalıştıktan sonra elektronik olarak kesiyor) marş motoru volan dişlisine temas eder bu surede motorun volan dişlisi yüksek bir hıza ulaştığı için hem motorun hemde marş motorunun hasar almaması için marş motoru tek yöne döndürülebilir olarak tasarlanmıştır (bisikletin teker dişlisi gibi) marş motorundaki elektrik kesilip marş motorunun dişlisi geri dönünceye kadar(geri dönüş yayla yapılıyor) marş motorunun sadece ön dişlisi boşta döner.
  • bazı acil durumlarda (arabanın tren rayları üzerinde kalması gibi...) arabanın motoru çalışmadığında vitesi 1 e alıp debriyaja basmadan marş basarak aracı kısa bir mesafe götürecek kadar güç üretebilen böylece can (en azından mal) kurtarabilen, bu sırada çektiği akımın haddi hesabı olmayan dc motor.
  • motora ilk hareketi veren dogru akimli elektrik motorudur.
  • pembe tezkereli ibnelerin hayatımıza sokarak sürüş keyfimizi siktikleri aparat. birader ben maskülen kaslı güçlü erkeğim. krank miline ilk hareket verilecekse bunu sadece ben veririm.
    (bkz: otomatik vites)
  • (bkz: sojourner)
hesabın var mı? giriş yap