7 entry daha
  • motorun calismadigi durumlarda aku ile birlikte ilk supheli elemandir. bu gibi durumlarda yapilmasi gerekenlerin basinda akuyu kontrol etmek geliyor. baglanti noktalarinda korozyon var mi, kablolar gevsek mi kontrol etmekle baslanabilir. akabinde avometre falan varsa elinizde, dc 20v ayarinda soyle bir olcmek gerekiyor. derler ki 12.4v'tan asagisini goruyorsaniz akunuz size ayip etmeye baslamis. 12.6v gorulmesi idealmis. akulerin ayriyetten cca(cold cranking amperes) degerleri var. yazar akunun uzerinde. bu deger, akunun sifir derece fahrenheit(eksi onsekiz celcius) isi kosulunda ne kadar akim uretebildiginin degeri. aku test eden elektronik edevatlarda bunun da olcumunu yapabilen fonksiyonlar mevcutmus. bu tip bir olcum cihaziyla cca degerini olctunuz ve gordunuz ki olcum degeri akunun uzerindeki degerden dusuk; aku tesla'nin rahmetine ermeye yaklasmis manasina gelirmis.

    tum bu olcumlerle kasmadan, farlarin parlakligina bakarak da akunun akibetini ogrenebilirsiniz. gidici bir aku dusuk parlaklikta far isigi verebiliyor veya hic veremiyor. her sey normalse basiniza is cikartan donanim buyuk ihtimalle mar$ motorudur. aracin marka ve modeline gore bunun kendiniz de degistirebilirsiniz alip.

    not: mars motoru diye atlamadan once bujileri ve motor yagini kontrol etmek de fayda var. kontrol cubugunda yagdan eser yok, ve bujilerde yag yanigi gibi bir seyler varsa tebrik ederiz, yagsiz kuru kuru motor calistirmissiniz. insan bir kontrol eder arada, aa. mumkunse bujileri sokup krank mili ile motoru cevirmeye calisarak "motor donuyor mu acaba?" sorusuna cevap arayabilirsiniz. krank mili ile el attiginizda motor donmuyorsa daha ciddi bir sici$ sizi bekliyor olabilir(piston siki$masi gibi). pistonlarin durumunu kontrol etmenin de yontemi var ama onu artik anlatmiyorum, tamirhaneye cevirdim iyice ortaligi. oturdum bunlari youtube'dan ogrendim bu aksam. ba$a gelince insan acip arastiriyor. sabah da jump start deneyip arabanin hangi donanimi elime aldigimi bulmaya calisacagim.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap