• anadili rumca olsa da türkçe ve italyancayı anadili seviyesinde bilen, ceneviz ve venedik vatandaşlığına sahip olsa da kütüğü efes'te olan 51 yaşındaki hemşehrimiz lukas notaras, 1453'te 21 yaşındaki fatih sultan mehmet'in karşısına bizans donanmasının başkumandanı*, konstantinapolis grandükü* ve imparator konstantin'in sağ kolu olarak çıkmış. işin ilginci kendisini ağır bir yenilgiye uğratacak olan fatih daha portakalda vitamin bile değilken ve doğumuna sekiz yıl varken lukas notaras, fatih'in babası 2. murad'ın sarayında bizans elçisi olarak görevli.

    bunca önemli bir adam olmasına rağmen, loukas notaras'a adeta bir şapkacı muamelesi yapılıp kendisine atfedilen latin serpuşu yerine türk sarığı görmeyi yeğlerim sözüyle tarihe geçmiş. roma latin kilisesi ile konstantinapolis ortodoks kilisesi arasında gerçekleşen büyük bölünmeye (bkz: great schism) atfen, loukas notaras'ın kendi dindaşlarındansa müslümanları tercih etmesi -halkının da hislerine tercüman olması nedeniyle- gayet de mümkün. fakat böyle bir sözü söyleyen birinin anında teslim olması beklenir. halbuki notaras kahramanca çarpışır ve fethi müteakiben fatih tarafından bizzat öldürülen bizans elitlerinden biri olur. fatih'in, haremine almak istediği notaras'ın oğlunun, buna direnmesi üzerine bütün aileyi* idam ettirmesi gibi çirkin işlere ise hiç girmek istemiyorum.

    * notaras'ın kızlarından biri olan anna notaras nasıl olduysa kaçmış ve hayatının geri kalanını venedik'te bir soylu olarak geçirmiş.

    ekleme: `notaras'ın oğlu meselesine ilişkin kaynak isteyenler oldu. lord kinross, reşat ekrem koçu gibilerini bir kenara bırakıp, bu iddiaya mesafeli yaklaşan ancak aktarmaktan da kaçınmayan bazı muteber kaynakları buraya bırakayım

    - walter g. andrews & mehmet kalpaklı, sevgililer çağı - erken modern osmanlı-avrupa kültürü ve toplumunda aşk ve sevgili, yapı kredi yay. s. 14
    - stephen o'shea, inanç denizi, ortaçağ akdenizinde islâm ve hıristiyanlık, istanbul ün. bilgi yay., s.333.
  • çocuklarının öldürülüşünü seyretmek zorunda kalmış bir babadır aynı zamanda.

    fakat fatih sultan mehmed'in veya üst düzey osmanlıların bekledikleri kadar hazine mazine bulunamamıştır konağında.

    uydurma öyküleri filan bir tarafa bırakırsak loukas bey'in yükte hafif pahada ağır neyi varsa venedik'te olduğunu, oraya çok önceden ikmal yaptığı okunabilir çeşitli kaynaklarda (donald nicol amcanın "bizans ve venedik diplomatik ve kültürel ilişkiler üzerine" isimli kitabı çok çok iyi bir kitaptır). yani notaras konstantiniyye'nin geleceği olmadığını bile bile savaşmış, ancak ailesinin geriye kalanlarını da düşünmüştür.

    bu yazıda notaras ailesinin günümüzdeki kuşağından birinden söz ediliyor: http://www.milliyet.com.tr/…8/14/pazar/yazmine.html

    notaras ailesi romanlara da konu olmuştur, mika waltari'nin bizanslı aşıklar kitabı bu meyanda okunabilir, pek güzeldir.
  • bizans krali konstantin 11'in osmanli tehlikesini savusturmak icun bati avrupa'dan gelecek papa yardimi kabul etmesi uzerine "ayasofya'da osmanli kavuklari gormeyi kardinal basliklari gormege yeglerim" diyen bizans'li devlet adami.
  • istanbulun osmanlılar tarafından fethedildiği tarihte bizans grandüküdür.şehrin düşmesini takip eden süreçte şehri geri alabilmek amacıyla kurulan gizli gireniş örgütlerine liderlik yaptıgı için idam edilmiştir.
  • savaş sırasında katolik dünyasından yardım alabilmek amacıyla, katolik inancını benimseyen bizans yönetimine ve bürokrasisine tepki gösteren tek devlet adamı. ortodoks olarak ölmüştür.
  • (bkz: jacob notaras)
  • bizans'ın güçlü ve etkili bir figürüydü ve osmanlılarla ilişkilerinde stratejik bir rol oynadı. ancak, bazı kaynaklar, notaras'ın fatih sultan mehmet'in siyasi ve askeri hamlelerine karşı çıktığını ve onunla gergin bir ilişki içinde olduğunu öne sürüyor. bunun nedenleri arasında bizans aristokrasisinin içindeki rekabet, çıkar çatışmaları ve osmanlı imparatorluğu'nun genişleme politikaları yer alabilir. dolayısıyla, notaras'ın fatih sultan mehmet ile ilişkisi hem işbirliği hem de çatışma öğelerini içeriyordu.
  • wikipedia soyle buyuruyor bu konuda:

    "the kindness that mehmed had shown to the emperor's surviving ministers was of short duration.... five days after the fall of the city [3 june] he gave a banquet. in the course of it, when he was well flushed with wine, someone whispered to him that notaras's fourteen-year old son was a boy of exceptional beauty. the sultan at once sent a eunuch to the house of the [megas doux] to demand that the boy be sent to him for his pleasure. notaras, whose elder sons had been killed fighting, refused to sacrifice the boy to such a fate. police were then sent to bring notaras with his son and his young son-in-law, the son of the grand domestic andronicus cantacuzenus, into the sultan's presence. when notaras still defied the sultan, orders were given for him and the two boys to be decapitated on the spot. notaras merely asked that they should be slain before him, lest the sight of his death should make them waver. when they had both perished he bared his neck to the executioner. the following day nine other greek notables were arrested and sent to the scaffold. (151)"

    http://en.wikipedia.org/wiki/loukas_notaras
  • 24 ocak’ta netflix’te yayina girecek, osman sonant‘in yer aldigi yapim.
hesabın var mı? giriş yap