• geleneksel mimarideki yeri, strüktürel özelliği, estetik ifadesinin gücünün yanında bir binayı en fazla tamamlayan mimari elemanlardandır ayrıca. her gün gelip geçilen meydanın orta yerindeki 20. yy. başına atfedilen yapıda, orijinalinde mevcut olan iki adet soğan kubbe, rekonstrüksiyon marifetiyle yerine konduruluverince, taaa metrelerce öteden, meydanın başından algılanır ve insanda, mezkur yapı için "vay be! meğer ne kadar noksanmışsın sen güzelim. küçücük, fıçıcık içi dolu tahtacık kubbelerin ne kadar yakışmış. salın da meydan güzel görsün!" cümleleriyle ilân-ı aşk mecburiyeti doğurur. çamurla kaplanmış halde bile olsa. hele bir de kurşun kaplayıp, külahlarına alemlerini kondurunca makyajı tamamlanacak kubbelerin. işte o zaman karşılarına kurulup bir güzel seyredeceğim.

    perspektif güzel şey. kubbe de.
  • - tapınaklarda görülür,
    - gök kubbesinin sembolüdür,
    - merkez düşüncesinin ürünüdür.
  • ilk gerçek kubbe roma'da mö. 27-25 yılları civarında yapılan pantheon'dur. pantheon ilk olarak pagan tanrılara tapınak olarak yaptırılmıştır ve geniş kubbesinin ortasındaki delikten ışık alır. tabii ki daha sonra aya sofya'nın yapılmasıyla görkem olarak pabucu dama atılmıştır. aya sofya'nın yapımıyla birlikte kubbe olayı selçuklu mimarisine de geçmiş ama en iyi ve en görkemli kubbeler mimar sinan tarafından osmanlı döneminde yapılmıştır. (bkz: selimiye camii) (bkz: sultan ahmet camii)
  • "mekana hapsedilmiş sonsuzluğun çatılarıdır kubbe. yapıtımın kubbesi, evrim sürecindeki yeni bir insana hayat vermek için gebe kalmış toprak ana gibidir. kainatın çatısını taşıyan minarelerimin altında, kozmik bir doğuma hazırlanma sürecini yaşar." mimar sinan
  • bir kemerin merkezinden geçen bir eksen etrafında 360 derece döndürülmesiyle elde edilen geometrik form.
  • altındaki tek düzlemde duran herkes merkeze eşit uzaklıktadır
  • osmanlı mimarisinde (anadolu selçuklu ve batı mimarisi sentezi) merkezi kubbe allah'ı simgeler.
  • ilk gerçek kubbe sasanilerce inşa edilmiştir. fakat doruk noktasına ayasofya klisesi ile ulaşır.
  • iran mimarisinde kasnaklara oturan ama roma mimarisinde pendentivelerle dogrudan 4 duvara oturan dairesel formlu mimari elemanlardır.

    sadece mimari bir unsur olmamın otesinde sembolik anlamları uzerinde tasıyan, ozellikle selcuklu mimarisinde medreselerde de gordugumuz kubbeler, altına giren orta cag insanının -kopernicten önce evrenin merkezi olarak dünyanın görülmesinin sonucu olarak- kendini evrenin merkezinde hissetmesini saglayan üzerindeki dönme hissi veren, tuğla desenler, zigzag bezemeler sayesinde gök kubbeyi sembolize etmesi amacıyla tasarlanmıs yapılardır. dikey düsünüldügünde cennet ile yer yüzü arasındaki gecis bölgesidir. konya karatay medresesinin kubbeleri en güzel örneklerindendir. bazılarının tepesindeki delik ısık almanın otesinde yagmur suyunu toplama amacıyla acılmıstır. gelen yagmur suyu hemen altında bulunan kare sekli nedeniyle evreni simgeleyen bir havuz tarafından toplanır.
  • atakulenin en tepesinde ankara manzarası eşliğinde keyifle yemek yenilebilecek yer. yemek ve manzara bir yana her tür müziği çalan süper bir orkestrası vardır. oynamak nedir bilmeyen biri bile müziğe kapılıp kendini dakikalarca sahnede bulabilir.

    http://www.atakule.com/index2.php
hesabın var mı? giriş yap