• açık havada ateş üstünde demlenen, kamp kahvesi olarak da bilinen kahve hazırlama türü. hazırlanış açısından çayı andırsa da en çok geleneksel etiyopya kahvesi hazırlamaya benzer, taneli olmasi bakımından da türk kahvesine benzerliğinden sıklıkla bahsedilir fakat hazırlanışı açısından turk kahvesi ile çok da alakasi yoktur.

    kovboy kahvesi* hazırlamak için;

    - kapaklı bir kap yada demlik
    - kalın öğütülmüş kahve (french pressde kullanılan kalınlık)
    - kamp ateşi
    - su
    - yumurta kabukları (olsa da olur olmasa da, kimi tariflerde vardır)
    - kullanılmış eski bir çorap (çok geleneksel olsun istiyorsaniz)

    bir kapta yada demlikte su kaynama derecesine getirilir, her 120ml için 1 ölçü kaşığı* kahve ve arzuya gore 1 yumurta kabugu eklendikten sonra kapak kapatılır ve tekrar ateşe konulup kaynatılır. kaynamadan hemen sonra ateşten alınıp 5 dakika kadar tanelerin çokmesi beklenir ve servis edilir. taneli olacagi için dibi içilmez, filmlerde de sıklıkla goruldugu üzere fincan çalkalanır, şık bir bilek hareketi ile kahvenin dibi atılır yada kamp ateşi sondurmede kullanılır, hem ekstra su harcayip fincan temizlemekten kurtulunur hem de hiçbirşey israf edilmemiş olur. kovboy kahvesinin içine yumurta kabugu konulmasi da, dibindeki taneleri tutacagi ve boylelikle agza daha az tane gelecegi inancindan kaynaklanır. tanelerden kurtulmanın bir yolu da sallama çayın atası sayılabilecek eski çorap yontemidir. çekilmiş kahve taneleri çoraba doldurulup suya oyle bırakılır, boylece agza tane gelmez fakat burunda rokfor'u andıran kaliteli bir koku hissedilebilir*

    kovboy kahvesinin daha çok çay gibi hazırlanmasinin ve amerikada kahvenin daha fazla tuketilmeye başlamasının arkasında yatanlar için (bkz: boston tea party)
  • gereğinden sert hazırlanmış kahveler de böyle tanımlanıyor yurdun bazı köşelerinde. cümle içinde kullanırsak; "ahmet kovboy kahvesi gibi sert bir çoçuk idi".
  • muhtelif westernlerde kahvede sertlik olcusu olarak icine nal (at nali evet) atsaniz dibe batmayacagi vurgulanir
  • hazırlanışını öğrenirken edindiğim bilgileri birazdan aktaracağım, en az ekipmana ihtiyaç duyan kahve türüdür.

    öncelikle yumurta kabuğunu boşverin, kahvenin tanelerinin suyun dibine çökmesini istiyorsanız, kahve demlendikten sonra üzerine biraz soğuk su ekleyecek ve az bir süre bekleteceksiniz. bekleme hususunu türk kahvesinden örnek alın, nasıl beklediğinizde taneleri dibe çöker hızlı davrandığınızda ağzınıza gelir, o mantık ama burada soğuk su süreci çok hızlandırır. bakmayın soğuk su dediğime az miktarda yeterli olacak ve kahvenizi soğutmayacaktır.

    kahveyi su ılık sıcaklıktayken koyacaksınız. daha sonra fokurdamayı bekliyorsunuz ve kahve taşıma geçiyor, şimdi burada türk kahvesi ile ayrılıyor, tabi tane boyutu vs.. ile de ayrılıyor ama ben pişirme yönteminden bahsediyorum. türk kahvesi bu noktada köpüksel bir haz için sonlandırılıyor ama devam eden kaynama süreci onu kovboy kahvesi yapıyor ve farkı yaratıyor.

    kahve taşım süreci atlatıldıktan sonra su kaynamaya başlayacak ve siz dakikaları saymaya başlayacaksınız. süre uzarsa daha mı sert oluyor? aslında sertlik birazda sizin tane boyutunuza ve damak tadınıza bağlı, aynı tane, aynı oran, farklı süreler ile bunu test edebilirsiniz. ancak şu bir gerçek ki kahve kaynamaya başladığı an acı tadı yok olmaya başlıyor ve sinidirimi içimi daha kolay bir kahve elde ediliyor. 4-7 dakika kadar fokurdama süresine ideal diyebiliriz. ama burada sınır siz ve zevkiniz.

    tüm bunlardan sonra acaba kafeine ne oluyor diye merak etmiştim. yanlışlıkla decaf bir kahve elde etmeyeyim diye ama kafeinin kahveden ayrılması için ciddi yüksek sıcaklığa yine ciddi oranda maruz kalması gerekiyor bu nedenle içim rahatlamıştı, sizin de rahat olsun.

    şimdi gelelim, 4-5 fincan yaptığınız kahveyi ne yapacaksınız? neticede sıcak içmek istiyorsunuz. seçenekleri en iyiden en kötüye doğru veriyorum.

    1- içeceğiniz miktarda yaparsınız.
    2- içmediğiniz miktarı termosa koyarsınız.
    3- tanelerinden ayrılmış olan kahveyi yeniden ısıtabilirsiniz ancak düşük ateşte.

    not: bunun özel potları da var. gerçi konu kahve olur da özel bir ekipmanı olmaz mı? gidip amerikadan 1 dolara 1 milyoncuda satılan ekipman olan demlik burada kovboy kahve demleme hedesi diye aynı haribonun drip kahve için kullandığı aluminyum demlik gibi fazla fiyata satılırsa şaşırmam.
hesabın var mı? giriş yap