• bu savaş üzerinedir ki anadolu'da hüküm sürme hevesini güden hanedanlar askerlerin mesleğinin ve ailelerinin olmasını dezavantaj olarak görmeye başlamışlardır. bizansla olan yakınlaşmaların neticesinde de zaten bizansta mevcut olan devşirme sistemini görünce "tamam aradığımız buymuş" diyerek sistemi birebir iktibas etmişlerdir. bir nevi yeniçeri ocağının kurulmasına ortam hazırlayan savaştır.
  • bu savaşta 80 bin kişilik selçuklu ordusunun içinde zamanın anadolusunun fiks paralı askerleri gürcüler ve trabzon rum imparatorluğu'ndan gelen destek birlikler de vardı. buna karşılık moğol ordusu sadece 30 bin kişiden oluşuyordu. o güne kadar hiç savaş tecrübesi olmayan selçuklu hükümdarı ikinci gıyasettin keyhüsrev(isime bak amk) bir an önce zafer kazanmak edasıyla 20.000 süvarisini birden moğol ordusu üstüne salar. orta asya bozkırlarında turan taktiğinin kralını yapmaya alışkın moğol ordusu sahte bir geri çekiliş ile selçuklu süvarilerini arkadan sarar ve 20.000 süvari anında telef edilir. selçuklu ordusunun en usta birliği süvarilerin yaklaşık 1 saatte imha edildiğini gören diğer birlikler savaş meydanından anadolu'nun içlerine doğru topuklamaya başlar. ikinci gıyasettin keyhüsrev gafili de tüm devlet hazinesini savaş meydanında bırakarak buna dahil olur. hatta haremi moğolların eline düşer. savaşın sonucu selçukluların bitişi ve anadolu'nun moğol etkisine girmesidir. daha önce anadolu'ya girmeye pek gönüllü olmayan moğollar selçukluları bu kadar kolay imha edince karşılarında duracak hiç bir güç kalmaz ve anadolu'nun kimi yerlerinde büyük kıyımlar yaparlar. daha sonra da ikinci beylikler dönemi başlar.
  • türk kimliğinin, dilinin, edebiyatının, kültürünün bugüne kadar gelmesine olanak sağlayan 3 savaştan biridir. diğerleri için (bkz: ankara savaşı) ve (bkz: sakarya meydan muharebesi)

    anadolu selçuklu dediğimiz devlet her ne kadar kurucuları türk olsada, öz benliğinden kopup arap, acem ve bizans sentezi bir oluşuma evrilmiştir. bilim dili arapçadır. resmi dil farsça. turkçe ise taşralarda konuşulan ve hor görülen bir dildir. arap kültürü insanların yaşam tarzından çıkıp bürokrasiye, askeri düzene bile yayılmıştır. zaten sultan isimlerine bakarsanız bunu daha net anlayabilirsiniz. tuğrul, alp, yabgu lardan gıyasettin'e rukneddin'e nasıl evrilmiş amk isimleri... neyse.

    kösedağ savaşı sonrası kemal kara tarih kitaplarının bize bellettiği 'moğollardan kaçan türk boyları anadoluya sığınmıştır' temalı hikaye asıl kilit nokta. böyle bir göçün varlığı doğrudur ve anadolu topraklarında tekrar türkçe konuşulmaya başlanmıştır. arap ve fars etkisi altindaki topraklara ufak capli bir format atılıp türkmen anlayışı aşılanmıştır. yanlış olan kısım ise bu boyların moğollardan kaçmış olduğu. moğollar kendilerine boyun eğmeyen devletlere karşı zalimliğiyle meşhurdur ancak unutulmaması gereken bir şey de boyunduruğu altında vergi veren, at ve asker sağlayan hiçbir millete silah kuşanmamışlardır. bu boylarda yıllarca moğollarla beraber savaşmış ve yaşamış. birçoğuna da moğollar beylik kurdurtmuştur. bir nevi ödül yani. zaten kendi ile çelişiyor amk kitapları. bu türkmen boyları madem moğollardan kaçıyor neden moğolların egemenliğine geçen anadoluya kaçsınlar.
    aynı durumun bir farklı versiyonu ankara savaşı içinde geçerli. 'timur'dan kaçan turk boyları' falan. tüm bunlar türk kimliğini kullanmaktan kacinan bu iki devletin bildiğimiz, kabullendigimiz tek tarihimiz olması için uydurulan bilgiler.
  • türk tarihinin en trajik mağlubiyeti değildir. olanı için,

    (bkz: birinci balkan savaşı)
  • bence tarihimizin en utanc verici başarısızlıklarından biri. tabi yazacaklarım doğruysa. yanlışsa tarihçi yazar arkadaşlar uyarsın.
    selçuklu öyle zayıf bir dönemi değil gayet de güçlü olduğu bir dönemde noyanım komutanlığındaki 30 bin kişilik moğol ordusuyla kösedağ'da karşılaşır. selçuklu ordusunun 80 bin kişiden oluştuğu söyleniyor. sultan gıyaseddin keyhüsrev genç ve tecrübesiz biri.
    selçuklu ordusu 20 bin kişi ile öncü birlik oluşturuyor ve moğol ordusuna saldırıyor. 30 bin kişilik mogol ordusu, bizim savaş taktiğimiz olan kurt kapanı taktiği ile öncü birliklerimizi darmadağın ediyor.
    sayı 60 bine 30 bin oluyor. hala sayıca ezici üstünlügümuz var. ama o da ne?
    genç sultan yenildik sanıp kaçıyor. sultanin gittiğini öğrenen askerin büyuk çoğunluğu da kaçıyor. az bir asker ise durumdan habersiz hala savaşmaya hazırlar. bu sırada moğol ordusu bakıyor ki bizim çadırlar terkedilmis, boş, in cin top oynuyor. bunu taktik sanıyorlar. 2 gün yaklaşamıyorlar acaba birşey mi var diye. sonra dayanamıyorlar ve saldırıya geciyorlar. o da ne? selçuklu ordusu piyasada yok.
    bu mağlubiyetten sonra selçuklu dağılma sürecine giriyor.
    genç ve tecrübesiz bir liderin yerine kuvvetli bir lider olsaydı tarihin akışı nasıl olurdu? hep merak ettiğim birşeydir geçmişte şu olmasaydı alternatif gelecek nasıl olurdu meselesi. ve ufak bir şeyin sebep olduğu büyük vakıalar. bir adam genç ve tecrübesiz olunca apayrı bir tarih var ve eğer bir adam nitelikli lider ise apayrı bir tarih olacaktı mesela.
    illiyet bağını geniş tutarsak, gıyaseddinın babası alaaddin keykubat kuş etinden zehirlenmese çok farklı bir tarih ve gelecek olacaktı. kuş etine zehir koyan ismini bilmediğimiz bir katil, tarihe nasıl etki edebiliyor görüyor musunuz? illiyet bağı daha da genişlerse (kelebek etkisine doğru gidiyoruz) o katilin annesi ve babası sevişmese...
  • 1243 yilinda anadolu selcuklulari ile mogollar arasinda gecen; anadolu selcuklu devletinin yikimi ve anadolunun mogollar tarafindan isgali ile sonuclanan savas.
  • bu savaşın akabinde yaşananları bazen anlayamıyorum. ortalama rakamlar şunlar:
    -moğol ordusu 30 bin civarı.
    -selçuklu ordusu 80 bin civarı.
    30 bin kişilik ordu 80 bin kişilik orduyu yeniyor. hadi buraya kadar normal, tarihte sayısal olarak az olan orduların kendilerinden kat ve kat fazla olan orduları yenmişliği var. ancak tuhaf durum şu. 80 bin kişilik selçuklu ordusu tamamen yok olmuyor. 20-30 bin kayıp verince ordu dağılıyor. e moğollardan da elbe 5-10 bin kişi ölmüştür...peki nasıl oluyor da takviye güçler gelmeden moğol ordusunun geriye kalanları ile koskoca anadoluya ve selçukluya moğol tahakkümü başlıyor? şimdi modern silahlar söz konusu olsa dersin ki 100 tam teçhizatlı asker ile 1000 kişilik silahsız bir gurubu kontrol edebilirsin. ancak dönemin koşullarında herkeste kılıç var. yani kılıç, kazma, kürek, taş, sopa gibi şeylerin hemen hemen eşdeğer olduğu dönem. hani bir gurupta g-3 diğer gurupta kazma kürek yok.
    ee 80 bin kişilik ordu da selçuklunun tüm gücü değildir zira kösedağ savaşı yapılırken dıger sınır bölgeleri veya selçuklu topraklarının başka başka yerlerinde ordu birlikleri de vardır. ılaveten türk obalarının da anadolu bulunduğu dönemler. ayrıca kazma kürek muhabbetine gelirsek bir de bir millet var ortada. şöyle olsa anlarım. mesela moğolları yendikçe daha büyük kuvvetle gelseler tamam. ama adamlar anadoluya 30 bin kişi gönderebilmişler, muhtemelen dünyanın diğer yerlerinde de savaştıkları için bu bölgeye en fazla bu kadar gönderebildiler. yoksa 80 bin kişi toplayabilecek bir selçukluya 30 bin kişi göndermek pek akıllı hareket değil. özellikle şöyle bir düşünce de olduğunu sanmıyorum "dur ben bir 30 bin kişi göndereyim bunlar pert olursa başka ordu gönderirim" diye 30 bin kişilik bir kaybı göze almazlar...
    o halde savaştan sonra geriye kalan moğol ordusu nasıl oluyor da selçukluyu tamamen ele geçiriyor. yani mesela diyelim konyanın bir kısmında 3-5 moğol askeri devriye gezerken halktan 10-15 adam bunlara taş sopa bıçak artık her neyse girişse mutlak moğol askeri kazanır diye bir şey yok...
    sanırım işin sırrı iyi organize olabilmiş ve birbiriyle uyumlu hareket edebilen bir topluluğun, sayıca kendisinden fazla da olsa amacı olmayan, belirli bir motivasyon unsuru etrafında birleşmeyen ve iyi organize olamayan, bir topluluğa hükmedebilmesi. ve de korku faktörü. moğolların saldığı korku, moğolların sahip olduğu gücün çok daha ötesine geçmiş.
  • kimi kaynaklarda 26 haziran 1243, kimilerinde ise 3 temmuz 1243 tarihinde yapıldığı yazan savaş.
    sivas'ın 80 km doğusunda bulunan kösedağ mevkiinde, anadolu selçuklu ordusu ile moğol ordusu arasında yapılmıştır. baycu noyan'ın yönettiği moğol ordusunun 30.000, selçuklu ordusunun ise 80.000 kişiden oluştuğu tahmin ediliyor.

    selçuklu sultanı ıı. gıyaseddin keyhüsrev'in peşpeşe verdiği hatalı kararlar neticesinde, selçuklu ordusu doğru düzgün savaşmadan dağılmıştır. denilene göre savaştan bir gece önce içki alemi yapan, savaş esnasında öncü kuvvetleri bozulunca paniğe kapılıp çadırını ve hazinesini bile almadan etrafında bulunan birkaç adamı ile antalya'ya kaçmıştır ıı. gıyaseddin keyhüsrev.
  • türk tarihinde benzeri görülmemiş olan kösedağ bozgunu, genç ve savaş tecrübesi olmayan selçuklu sultanı ıı. gıyaseddin keyhüsrev'in fevrî hareketleri neticesinde ortaya çıkmıştır. daha önce anadolu'ya girmeye cesaret edemeyen moğollar, kösedağ bozgunundan sonra anadolu'yu kolayca istila etmişler, şehirleri yağmalayıp, müslüman halkı sivil-asker, kadın-çocuk demeden katletmişlerdir. bu mağlûbiyet neticesinde selçuklular moğollara vergi vermeyi kabul etmişlerdir.
  • (bkz: baycu noyan)
hesabın var mı? giriş yap