• köpüklü şarabın şampanyadan farklı bir şey zannedilmesi güldürüyor beni. hayır, anacım bu bir isim meselesidir, teknik olarak champagne kasabası sınırının bir adım ötesinde bile artık champagne etiketi kullanamazsın, olay budur. tutup "ay köpüklü şarap, ımmhh, yani sevmiyorum" deyip sonra şampanya içip "ayhh ne hooojjj, bak işte köpüklü şarap hiç böyle diil" diyene gülmekten başka ne yapılabilir? (ha yok, hiçbir çeşidini sevmiyorsa, tutarlılıkta bir sorun yok tabii.)

    ha dersen ki "kardeş ben o champagne kasabasının kendi doğal yeraltı sularının yetişen üzümlere kattığı tadı seviyorum, bunu ayırt edebilecek kadar da bu işin eksperiyim, ondan şampanya haricini içmem", peki, buna saygılarımı sunarım, lakin bu argüman bile, champagne kasabasının hemen bitişik sınırını kapsamaz. kaldı ki, kaç kişi bu tadı ayırt edebilecek seviyede eksper, güldürmeyin beni.

    bakınız (bkz: markaya tapmak)

    benzer hikaye için (bkz: cognac)
  • her şampanya bir köpüklü şaraptır. ama her köpüklü şarap şampanya değildir. köpüklü şaraplar normal şarap olarak hayata başlar; köpük sonradan eklenir. önemli olan ve köpüklü şarabın kalitesini belirleyen ise bu köpüğün şaraba nasıl eklendiğidir.

    bunların ilki, ikinci bir fermantasyon sürecine dayanan, oldukça pahalı ve zaman alan; ancak doğal bir yöntem olan champagne (şampanya) metodudur
    fermantasyon sürecinin doğal ürünlerinden bir tanesi de mayanın şekeri öğütürken ortaya çıkardığı bir atık madde olan karbondioksittir (co2). normal şarapta bu co2’nin uçmasına izin verilir. doğal yöntemle üretilen köpüklü şaraplarda, ise aksine, basınç altında tutularak co2’nin sıvı olan şaraba karışması sağlanır. köpüklü şarap açıldığında basınç azaldığından, co2 yine gaz haline dönüşür ve kabarcıklar şeklinde yüzeye çıkar.

    elbette ucuz bir yöntem olan, düşük kaliteli bir şaraba dışarıdan co2 eklenmesi ile üretilen köpüklü şaraplar da mevcuttur.
  • ithal edilmesi çok zahmetli ve de masraflı olan %212 ötv %70 vergi, %18 kdv si olan gereksiz şarap şekli...
  • kopüklü şaraplar 2 türlüdür doğal olanları başka yerlerde* imal edildikleri için tescilli sampanya kelimesini kullanamazlar. bunlarin bir de suni* olanlari vardir.
  • türkiye nin tek 2. kez fermente edilerek üretilen, doğal köpüren şarabı için bkz. kavaklıdere altın köpük
  • içerisine ekstradan karbondioksit ve şeker takviyesi yapılmış şarap çeşidi. bu yüzden, içimi normal şaraba göre oldukça rahattır. benim gibi tatlı içkileri sevmeyen biri için yemeğin yanında bir kadeh başlangıç olarak tüketilebilir.

    yapıldığı bölgelere veya ülkelere göre farklı adlandırılır.

    almanya'da sekt.
    italya'da spumante ve prosecco.
    ispanya'da cava.
    fransa'nın champaigne bölgesinde şampanya gibi.
  • köpüklü şarap, şarap türlerinden bir tanesidir. yani bir ana başlıktır. bu nedenle bir şaraba yalnızca köpüklü şarap demek yeterli bilgi vermez. köpüklü şarabın hangi yöntemle üretildiğidir asıl önemli olan. bunu da ikiye ayırabiliriz. biri yapay, diğeri ise doğal yöntemdir. yapay yöntemde, herhangi bir şaraba dışarıdan karbondioksit eklenir ve şarap "köpüklü" hale getirilir. bunların üretimi kolaydır, tatları üst düzey değildir. herhangi bir kutlamada şarabı patlatıp da yere dökecekseniz ideal adaylardır.

    şarap yapmak için, üzüm suyunun maya ile buluşması ve mayanın üzüm suyundaki şekeri yiyerek alkol ve karbondioksite dönüştürmesi gerekir. işte doğal köpüklü şarapların bütünü, bu karbondioksiti şişe içerisinde hapsetmeyi başarırlar. bunu da farklı farklı yöntemlerle yapabilirler.

    fransa'da köpüklü şaraplar champagne bölgesinde ve oradaki apelasyon kurallarına göre üretildiği takdirde "şampanya" adını alabilirler. fransa'nın diğer bölgelerinde üretilen köpüklülere cremant denir.

    italya’daki en ünlü köpüklü şaraplar prosecco, spumanti, lambrusco ve franciacorta’dır. mesela franciacorta'lar şampanya gibi klasik yöntemle üretilirler. gayet iyi şaraplardır.

    ispanya’ya baktığımızda köpüklü şarapların genellikle cava adı altında satıldığını görürüz. almanya ve avusturya’daki köpüren şaraplar sekt ismiyle anılır.

    avrupa dışındaki ülkelerde köpüklü şarapların aldığı belli başlı isimler yoktur. buralarda üreticiler istedikleri şekilde isim koyabilirler. bir de son dönemlerde dünyanın dört bir yanında moda olan pet-nat'ları saymazsam olmaz.

    iyi bir türk köpüklüsü içmek isteyenler vinkara'nın ürettiği yaşasın beyaz ve yaşasın pembe'yi denemelidir. kavaklıdere şarapları'nın çıkarttığı cotes d'avanos köpüklü de fiyatı yüksek olsa bile çok başarılı bir şaraptır.
  • (bkz: cava)
    (bkz: prosecco)
  • alm. sekt olan $ampanya.
  • (bkz: sampanya)
hesabın var mı? giriş yap