• kongo'daki savas, dogal kaynaklar, gelismis ulkeler, sirketler ve ucundan her birimiz ilgili olup tum bunlar arasindaki bagi gosteren iki video var:
    http://www.youtube.com/watch?v=1un44lj4kwy (bolum 1)
    http://www.youtube.com/…mphly2oians&feature=related (bolum 2)

    videolar global witness tarafindan yapilmis. tarih 2005. dil, ingilizce.
    videolarin tarihine bakip "e 5 sene onceymis bu" diyebilirseniz. hatta olayin kongo'yla alakali oldugunu soyleyip burun kivirabilirsiniz. ancak durum boyle degil. oyle bir dunyada yasiyoruz ki gorece gelismis ulkelerde yasayanlarin yaptiklari endirekt de olsa kongo gibi ulkelerdeki insanlarin hayatlarini etkiliyor.

    ingilizce bilmeyenler icin videolari kisaca anlatayim. videolar kongo'da kalay madenlerinde calisan iscileri konu ediyor. arastirmaci iki kisi bir kalay amdenine gidiyorlar. sozkonusu maden kongo'da 4 milyon kisinin hayatina mal olan savas suresince 5 kez el degistirmis. ancak 5 kez el degistiren madenden, gelismis ulkelere ihracat durmamis. videoada dikkat cekmesi gereken seyler sunlar:
    1) madenlerde calisan insanlar silah altinda calistiriliyor, para kazanmiyor, ac birakiliyorlar. aralarindan guclu olanlari sag kaliyor. cok fazla calisirlarsa gunluk 5 dolar gibi bir para kazanabiliyorlar ama bu para ellerinden alinabiliyor. bunun disinda kendi agirliklarindan fazla kiloda cuvallar tasiyorlar miller boyunca. kisacasi insan haklari, isci haklari esamesi okunmayan seyler.
    2) bu madenler savasin finanse edilmesinde kullaniliyor. surekli madenlerin el degistirmesi bun bir isareti. diger taraftan bu madenlerle ilgilenen sirketler ticareti kesmeyerek ya da orda olup bitenlerle ilgilenmeyerek direkt olarak savasa etki ediyorlar. savasa bu sekilde etki etmeyi birakin, dogal olarak ticareti devam ettirebilmek icin bu madenleri kontrol eden savaslordlariyla isbirligine giriyorlar. yani uluslararasi sirketler ve gelismis devletler burada yasananlardan sorumlu hale geliyor.
    3) bu sirketlerin ve devletlerin kirli isimlerle ticaret yapabilmesi sadece ozel finansal sirketler araciligiyla mumkun. yani bankalarin da tum bu olup bitinlerde parmagi ve olup bitenlerden cikari var.
    4) buradan cikartilan maden bizlerin tukettigi/kullandigi urunlerde kullaniliyor. yani olup bitenlerden bir sekilde biz de sorumluyuz.
    5) 2005'te kongo'da yasananlar, ne sadece o tarihte ne de sadece kongo'da yasaniyordu.
  • "kara afrika"nin yarali bir parcasi. somurgecilik tarihinin en buyuk iskencelerine sahne olan mekan. ilk insan haklari davasi, orada yapilan soykirim nedeniyle acilmis. belcikanin onlarca kati buyuklugunde olmasina ragmen, tek bir adamin somurgesi olarak tarihe gecmis (belcika krali). somurgelestirildigi tarihten 20.yy basina kadar yirmi milyonluk nufusunun yariya indigi rivayet ediliyor...
    avrupanin asla kabul etmeyecegi bir insanlik drami yasanmis olan kongonun acilari daha sonra da bitmemis. bagimsizliktan sonra da diktatorluk ve ic catismalar nedeniyle yine siddete tanik olmus. kongo, suskunluklarin ulkesi...
    edebiyatta kongo, joseph conradin "heart of darkness"i ile taninir. 'karanligin kalbi kongodadir' der kitap, derinliklerinde sadece 'dehset' vardir. kurz gibi yari kacik avrupalilar, evlerini zenci kafalariyla dekore eder, kafalarina gore teror estirir, canlari istediginde fil disi avina cikarlar. somurgeciligin romani olarak, okunmasi gereken kitaplardandir.
  • "bir ülkenin isminde ne kadar halk, demokrasi, vs vurgusu varsa o kadar sikkodur" kuralının hakkını dibine kadar veren ülkedir.
  • cumhuriyet rejimiyle yönetilen demokratik bir ülke.

    (bkz: at yalanı sikeyim inananı)
  • 500 sandalyeli meclisindeki her milletvekili 6000 dölar maaş alıyormuş. merak edip baktım acaba kongo doları mı diye ama adamların para birimi kongo frangı imiş. sanırım devlet kasasındaki paraların çoğu bu adamlara akıyor. ne güzel memleket lan.
  • sudan' ın bölünmesiyle afrika' nın en geniş sınırlarına sahip devlet olmuştur.
  • geçtiğimiz beş sene içinde beş bin (5000) fil öldürmüş ülke. bildiğim bütün küfürler ve beddualar üzerinizde olacak bundan sonra.
  • para birimi kongo frankıdır ve 1 amerikan doları yaklaşık olarak 570 franka tekamül etmektedir.
    devlet başkanı joseph kabila
    nüfus için farklı tahminler yürütülüyor uzun zamandır sayım yapılmadığı için fakat 50 ila 60 milyon arası olduğu tahmin ediliyor.
    ülkede taksi yok ve ulaşım berbat bir halde, insanlar küçücük minibüslere sıkış tıkış doluşarak yolculuk yapabiliyorlar.
    fakat yine de birçok insan işten evine yürüyerek ya da otostop ile dönmek zorunda kalıyor.
    ayrıca kinshasa da sokaklarda kedi, köpekte yok ve bunun sebebi olarak insanların onları yediği rivayet ediliyor.
    ülkede yeraltı madenleri olarak çok zengin ve ayrıca mobilya için çok uygun olan ağaç türlerinin bulunduğu çok büyük ormanlık alanlara sahip.
    tüm bunlara rağmen insanlar çok zor yaşam şartlarında yaşıyorlar.
    rüşvet çok doğal bir olgu olarak kabul ediliyor (toptancılık yapan bir kişiden polisin maaş aldığını gördüğümde oluşan surat ifadem insanları epey bi eğlendirdi)
    ya da polis havaalanında yanınıza gelip sizden kahve parası isteyebiliyor
    son olarak ülkeye gitmeyi düşünenlerin aşılarını kesinlikle yaptırmaları gerekiyor aksi takdirde girişte epey bi terörize olma ihtimali
    bulunuyor.
    ülkeden çıkışta ise bir polisin cinsel organınızı elleri ile yoklayarak üzerinizi araması başınıza gelecek son talihsizlik olacaktır büyük ihtimalle sakın kızmayın ve şükredin:)
  • "kongo’da onbinler tecavüz kurbanı:
    insan hakları izleme örgütü, demokratik kongo cumhuriyeti’nde hükümet askerleri ve gerillaların onbinlerce kadın ve çocuğa tecavüz ettiğini açıkladı. örgütün raporuna göre, hem hükümet güçleri hem de gerillalar çatışmaların başladığı 1998’den bu yana kitlesel boyutta tecavüz suçu işledi.ancak çok azı cezalandırıldı. sınır tanımayan doktorlar örgütü de kuzeyde bölgesel başkent bunia’daki hastanelerde 2500’den fazla tecavüz kurbanının tedavi edildiğini ve kurbanların yaşlarının 4 aydan 80 yaşına kadar değiştiğini bildirdi. örgütün bölgedeki ekibinin başkanı “2 yıldır durum hiç iyileşmedi. silahlı grupların saldırılarının olduğu her yerde tecavüz var” dedi. kongo’da ocak ayından itibaren çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle ituri bölgesinde 70 bin sivil yaşadığı yerleri terketmek zorunda kaldı. yetkililer bu bölgeden sık sık tecavüz haberleri geldiğini ifade ediyor."
hesabın var mı? giriş yap