• (bkz: teşi)

    edit: yıllardır bu entry'min neden kötülendiğini düşünüp dururum. başlığa yazmış olduğum bakınız, başlığın sahibi olan grubun bir şarkısı. hakikaten bu entry'nin defalarca kötülenmesiyle, yazdığım entry'ler arasında ilk 5'te yer aldıracak kadar zamanın ötesine gidince, bunca manyağın arasında ne işim var diye arada kendimi sorgulamıyor değilim.
  • ulan bu grup hakkında ne yazsam az kalır. kürtçe kaset yapmayı bırak, kürtçe şarkı söylemenin bile mangal gibi yürek istediği, ve hatta, bu kasetleri bile dinlemenin mangal gibi yürek istediği dönemde baskılara ve yasaklara aldırmadan dergüş gibi bir güzelliği türkiye'ye kazandırdılar. 1990'lı yılların o bok gibi kasvetli havasında, evimize kadar girdiler... biraz vefasızlık yok değil hani bu gruplara... o dönemde bu yasaklarla yüzleşmeye büzüğü yetmeyen adamlar çıktı, nelson mandela edasıyla geziyorlar ya ortada... koma amed'in ayakları üstüne diktiği, yeni bir soluk verdiği kürt müziği ise takip edebildiğim kadarıyla yine güzel örnekler çıkarmakla beraber giderek arabesk tonlara büründü.

    oysa neydi be dergüş... tekrar tekrar başına alınan, bıkılmayan, her şarkısı ezbere bilinen. öyle ki, bugün yolda bir şarkılarına dilim takılsa o şarkıyı tükettikten sonra bir diğer şarkıya albümdeki sırayı bilinçaltından takip ederek devam ediyorum. öyle etkilemiştir beni. soytarılar doldurdu ya şimdi ortalığı ben en çok bu adamların emeği için onlar adına üzülüyorum.
  • henüz kürtçe'nin yasaklı olduğu yıllarda, ankara'da bir kaç öğrenci tarafından kurulan ve türkiye'de kürtçe müzik yapan ilk gruplardan biri...ilk kasetlerinin ismi "özgürlük çiçeği" anlamına gelen "kulilka azadi" idi...ancak o yıllarda değil kürtçe kaset çıkarmak, stüdyoya girip kayıt yapmak bile mangal gibi yürek istediğinden, kasetin dağıtımı ancak el altından evden eve dolaşan -tabir caiz ise- master kayıt ile teyplerde çekilerek yapılıyordu...1990 yılında başlayan bu teyp aracılığı ile dağıtım, 1991'de kürt realitesini tanınması ile 1992 yılında legal yollardan dağıtılması ile son buldu...

    kasete ismini veren şarkı, aslında muzaffer ilhan erdost'un bir şiiri idi ve grup elemanları tarafından kürtçe'ye çevrilmişti...ayrıca bildiğim kadarı ile çav bella'yı ilk kez onlar kürtçe seslendirdiler...

    daha sonra "agır u mirov" (ateş ve insan) ve "derguş" (beşik) kasetlerini çıkartan grup kronik sol hastalığından kurtulamayarak ikiye bölündü...grubun asıl elemanları "çar newa" (dört ezgi) adı ile yeni bir grup kurdular ve "si" (gölge) isimli kaseti çıkardılar...yakın bir tarihte ise yeni kasetleri çıkacakmış*...

    ps: bu başlık bir zamanlar dolu idi ama...
  • kürt müziğinin efsane gruplarından biri. kurucuları arasında dr ahmet kaya, dr fikri kutlay ve melek isimli bir diğer tıp öğrencisi evdilmelik şêxbekir yer alır. koma amed'i, o dönemi ve melek'i merak edenlere büyük hayranlıkla izleyebilecekleri zêmara derengmayî (gecikmiş ağıt) belgeselini tavsiye ediyorum.

    şu adresten izlenebilir:
    https://vimeo.com/187660566

    bir de şunu eklemek istiyorum. sosyal medyada hakkında kafa karıştırıcı bazı bilgiler dolanan grup. bu bilgileri teyit ettikten sonra şu şekilde ifade edebilirim.

    ankara’da eğitim gören tıp öğrencilerinin kurmuş olduğu bir gruptur. o kadar çok doktor ismi geçer ki bazı bilgilerin karışmasına sebep olur.

    grubun üyeleri 90 öncesi birlikte çalışmalara başlamış 90'da koma amed ismini almıştır. grubun kurucuları arasında yer alan yukarıda yazdığım isimler dışında, bir doktorun adı daha geçer, gruba koma amed ismini veren bu kişi, diyarbakır’ın şu an tutuklu belediye başkanı dr. adnan selçuk mızraklı'dır. o ise o dönem ankara'dadır ama öğrenci değildir, mezun olmuştur. grubun üyelerinden biri değildir.

    toplam üç albümleri vardır:
    kulîlka azadî (1990)
    agir û mirov (1993)
    dergûş (1997)

    yine tıp öğrencisi olan evdilmelik şêxbekir sadece ilk albümde yani kulîlka azadî'de yer alır. bu albümde birçok şarkıyı kendisi okur. grup ve kürt müziği maalesef onu erken kaybeder.

    son bir not: ilk albümden sonra gruba yeni isimler katılmıştır.

    ilk albüm:
    (bkz: evdılmelik şêxbekir)
    (bkz: gülşen çetin)
    (bkz: savaş çakmak)
    (bkz: rohat kutlay)
    (bkz: fikri kutlay)
    (bkz: mustafa kart)
    (bkz: dr ahmet kaya)

    ilk albümden sonra katılanlar:
    (bkz: serhat karakaş)
    (bkz: merdan zirav)
    (bkz: memo gül)
    (bkz: mehmet kaya)
    (bkz: birkan çelik)
    (bkz: serap sönmez)
    (bkz: süleyman gültekin)
    (bkz: leyla)
  • agir û mirov (1993) gayet başarılı bir albümdür ama çoğu kişi derguş(1997) albümünü çok sever.zira derguş o zamana damgasını vurmayı bilmiş albümdeki parçalar çok güzel seçilmiş hemen hemen tüm lehçelerde parçalar seslendirilmiştir.derguş albümü çıktığı zamanlarda biz de diyarbakır fen lisesindeydik etüdlerde soğuk olunca ısınmak için walkmanden "çûme cizîrê" çalar bothan oynardık.gece yatakhanede de "evare"yi söylerdi bir arkadaş biz de geri vokal yapardık.
  • 1987 yılında kurulmuş özgür grup anlamı taşıyan müthiş bir gruptur. başlarda şiwan perver, ciwan haco, muhammed şexo gibi kürt sanatçıların şarkılarını yorumlasa da, otantik anlayıştan tamamıyla sıyrılıp 95 yılında çıkardığı albümle kendi özgün müzik türünü oluşturarak kitlelere seslenmiştir.

    bu grubu diğer kürt gruplarından bana farklı gelmesi kendi besteledikleri şarkıların her birinin ayrı bi' hikayesinin olmasıdır.

    ve tuhaftır bu hikayelerin çoğu; tıpkı kürtlerin kaderi gibi yanlış anlaşılmak ya da yanlış anlamak konuludur.
    grubun en sevdiğim şarkısı rınde'dir. (ez heyrana bejna ziravim)

    hoy memo
    diyarbekir'in, köyden merkezine gidip gelmenin iki gün sürdüğü günlerde, genç ve yağız delikanlı memo annesi sefer hanım ve eşiyle aynı evde yaşarmış. bi' gün annesine haber edip merkeze gideceğini söylemiş ve karısıyla vedalaşıp çıkmış yola. geceleyin sefer ananın uykusu kaçmış ve gelinin odasına gittiğinde gelinin yanında bi' adamın yattığını görmüş hemen tüfeğine sarılmış ve adama ateş etmiş. çarşafı kaldırdığında kendisine ölü gözlerle bakan kişinin kendi evladı memo olduğunu farketmiş ve bu ağıdı yakmış. hoy hoy memo! mala me xraw bu çu.

    ha bi' de iro disa var, unutmadan.
    (bugün yine, yine, ölüyorum ben)
  • çok geç tanıştığım müthiş grup. geç de olsa iyi ki denk gelmişim.

    tanım: şarkıları dilinize dolanan folk müzik grubu.
  • agir u mirov kasedi bence ayrı bir yer edinmelerinde en büyük başarıdır. derguş hoştu güzeldi ama agir u mirov bambaşka bir kasetti hem albüme adını veren eser hemde iro disa klasik niteliğindedir. serhad'ın ve süleyman'ın katkısı yadsınmaz ancak serap'ı da es geçmemek lazım. şimdi her biri ayrı bir yere dağılmış durumda.
  • o zaman dans, renk
  • ben haber vermeye gelmiştim tekrar bir araya geldiklerini ama benim gibi grup üyelerinin takipçileri olan suser arkadaşlarım paylaşmış bile... eee ben de en sevdiğim albümler top 10 listeme uzun yıllar önce girmiş ve oraya da demir atmış şu güzelliği koyarım buraya ki gözünüzün önünde dağlar, dağlardan akan sular, rengarenk çiçekler, uzun kavaklar, kayalıklar, uçurumlar, taştan kerpiçten evler, beyaz tülbentli kadınlar, dağınık saçlı çocuklar belirsin;

    https://youtube.com/…oka-5psniqzye-zaiooefxlg_bfiqa
hesabın var mı? giriş yap