• kloroflorkarbonların günümüze kadar olan emilimi stratosferik incelmenin en büyük nedenidir.. klorin ozon tabakası için doğal bir tehdit iken, klorin içeren cfcler insan yapımı birer tehdittir.. cfc molekülleri havadan ağır olmalarına rağmen rüzgar moleküllerin stratosferin en üst tabakasına kadar çıkmasına yardımcı olur.. cfcler suda çözünmezler ve atmosferin alt tabakalarında inaktiftirler fakat ağırlıklarına rağmen kolayca stratosfere ulaşabilirler.. bir uv ışını cfc'ye çarptığı anda bir adet klorin atomu molekülden kopar.. kopan atom 3 oksijen atomu içieren ozon(o3) molekülüne çarpar ve bir oksijen atomunu buradan koparır ve ozon molekülünün oksijen(o2) molekülüne dönüşmesine neden olur.. doğada bulunan clorine de aynı etkiyi gösterir fakat ömrü daha kısadır.. bunun yerine

    (bkz: r134a)
  • (bkz: edit ahlakı)
  • tam tarihten emin degilim ama altmislar ya da yetmisler de zehirsiz, tepkimeye girmeyen buzdolabi gazi bulma arastirmalarinin en parlak sonucu olarak mucizevi gaz seklinde ortaya cikan ama yillar sonra ozon delmekle suclu bulunmasi ile eski yillardaki ihtisamini tamamiyla kaybeden bilesikler bütünü.
  • aerosol püskürtücülerde, soğutmada, plastik köpükte ve endüstriyel çözücülerde kullanılan, ozon tabakasının tükenmesine yol açan ana faktör olduğu ve sera etkisine katkıda bulunduğu düşünülen son derece kararlı* bileşiklerin genel adıdır.
  • (bkz: freon)

    einstein'ın buzdolabı icadında, tyler durden'ın kapı kilidi kırma işlerinde kullandığı gaz.

    cfcl3 formüllü gaz o kadar da kararlı değildir ve güneş ışınları ile bile ortama bir cl-(klor radikali) verebilir. daha sonra şöyle bir şey olur:

    cl + o3 ----> clo + o2

    clo +o ----> cl + o2

    ve finalde tekrar bir cl radikali oluştuğundan ortamda ozon oldukça veya klorun ilgisini çekecek başka bir şey olmadıkça bu reaksiyon devam edebilir, bu da ozona koyabilir.
    -ki koyduğu görülünce de buzdolaplarında başka gaz kullanılmaya başlandı sanırım.
  • flor burada masum olmasina ragmen ismi klorla birlikte ozon deliyora cikmistir. floro kloro karbon bilesiklerinde ozonu parcalayan radikaller, klor radikallerdir ki florun hic bir sucu yoktur. ha karbonun zaten hic yok.
  • sera gazlarından olan kloroflorokarbon gazı atmosfere parfümlerden yayılır.
    ozon tabakasındaki ozon ile reaksiyona girerek deforme olmasına neden olur.
  • ortaokulda fen bilgisi öğretmeninin yanlışlıkla floroklorokarbon demesiyle ve tüm sınıfın noluyo lan bunun doğrusu bu muydu tribine girmesini sağlayan gaz.
  • 1987' de imzalanan montreal protokolü ile cfc kullanımı yasaklanmıştır. günümüzde artık kloroflorokarbonlar yerine soğutucu olarak hidroflorokarbon ve hidrokloroflorokarbon bileşikler kullanılmaktadır. ancak cfc'ler kadar etkili soğutucu olmadıklarından , soğutma döngüsü için %3 daha fazla enerji gerektiriyorlar.
  • ks: cfc
hesabın var mı? giriş yap