• yanılmıyorsam focus dergisinin yaptığı araştırma sonucunda yazılan kerbela olayı nı anlatan yazıda geçen bir satır, insanın gerçekten tüylerini diken diken etmekte ve neden insanların olayı düşününce sürekli ağladığını biraz olsun anlatmaktadır, savaş kötüye gitmektedir ve hz. hüseyin in ordusu yenilmiştir işte bu sırada sıra hz. hüseyin e gelir. kendisi yaralıdır.burdan sonrası ise yazıda en güzel şekilde anlatılmıştır.
    işte o satır:
    "....kimse son darbeyi vuramıyordu, peygamber torunuydu o..."
  • kerbela olayının arkaplanı, bu katliam sonucu çıkan şii, sünni bölünmesi ve arap milliyetçiliğini önem kazanması yüzünden çok fazla incelenmemiştir. aslında zamanında var olan iktidar kavgası, sadece şii, sünni bölünmesi ya da kuran'ın farklı yorumlanması yüzünden değil, mekke'nin fethiyle, kutsal, kalıcı bir din haline gelen müslümanlıkla ayrıcalıklarını kaybeden mekkeli ve diğer önemli arap ailelerinin(misal yezid ebu süfyan'ın torunudur) bu sefer müslümanlık dini altında, bir nevi rövanş alma isteği ve tekrar iktidarı ele geçirme tutukularından da kaynaklanmaktadır.
  • kerbela'nın geri zekalı medyamızca şiilerin mekkesi, kabesi diye sunulması, şiilerin burda hacı olduğunun düşünülmesinin önemli bir sebebi de sınırımızın 300-400 km aşağısındaki bir bölge ve bin küsur yıldır cereyan eden bir gelenekle ilgili haberlerin batı medyasından alınması, tercüme haber olmasıdır. bu haberler de zaten son 5 yılda ırak'ın işgali ve el-kaidecilerin kerbela bölgesindeki bombalı saldırıları nedeniyle mevcut olabilmektedir.

    ingilizce kutsal mekan ziyareti, bunun için yapılan yolculuğa pilgrimage denilmekte, hristiyanlıkta mekke/kabe gibi esas ve temel bir hac mekanı ve hacılık ünvanı yok. insanlar ispanya'ya da, vatikan'a da antalyaya'da "pilgrimage" için gelmekte hacı olabilmekteler. elin gavuru kardeşimiz doğal olarak islamı çok iyi bilse de, kabeye hacca gidene de, kerbelaya mateme gidene de pilgrim demektedir. çeviren de bunu hac görevi, hacı olarak çevirip al sana dış haber demektedir.
  • muaviye, hicretin 95. yılında oğlu yezid’i kendisinden sonra halife olarak tayin etmeye karar verdi. hüseyin bin ali, yezid’e biat etmeyen şahıslardandı, muaviye hicretin 60. yılında öldüğünde oğlu yezid hilafet makamına oturdu, halk da ona biat etti. sonra yezid medine’nin hakimine şöyle bir mektup yazdı:
    “halkı çağırarak onlardan biat al. ilk önce kureyiş’in büyüklerinden başla; onların ilki de hüseyin bin ali olsun.”
    medine’nin hakimi, imam hüseyin’den biat almak isteyince, imam hüseyin (a.s) cevabında şöyle buyurdular:
    “biz, nübüvvet ehl-i beyt’i ve risalet madeniyiz. yezid ise fasık, şarap içen ve adam öldüren birisidir. benim gibi birisi onun gibi bir kimseye biat etmez...”
    imam hüseyin (a.s), medine’nin ortamını karışık görünce, o şehirde kalmayı câiz bilmeyip hicretin 60. yılı recep ayının sonuna iki gün kala; pazar günü ailesi ve dostlarıyla birlikte mekke’ye doğru hareket etti. kufe halkı, muaviye’nin ölümünü ve imam hüseyin (a.s)’ın yezid’e biat etmekten kaçındığını öğrendiklerinde pek çok mektuplar yazıp imzalayarak imam hüseyin’i kufe’ye davet ettiler. kufe halkı imam hüseyin (a.s)’a biat ettiler. kufe’de yaşanan olayların haberi yezid’e ulaşınca, yezid ilk etapta kufe’nin hakimi olan numan bin beşiri azledip ubeydullah bin ziyad’ı onun yerine atadı ve muslim bin akil’i yakalatıp öldürülmesini emretti.
    ubeydullah, imam hüseyin (a.s)’ın kufe’ye geldiğini öğrenince, imam’ın ordusunu gözetimi altında tutmak için, hür bin yezid-i riyahi’nin komutasında bir orduyu “kadisiyye” bölgesine gönderdi. hür bin yezid, “şeraf” denilen bir bölgede imam hüseyin (a.s)’la karşılaştı, aralarında bazı konuşmalar geçti. imam (a.s), iki hurcun (heybe) dolusu olan kufe’lilerin mektuplarını hür bin yezid’e gösterdi ve onların kendisini davet ettiklerini söyledi. sonra kendi yoluna devam etti...
    hicretin 61. yılı muharrem ayının ikinci günü “neyneva” bölgesine vardılar. bu bölgede oldukları vakit ibn-i ziyad’ın elçisi, hür bin yezid’e bir mektup getirdi. hür bin yezid, ibn-i ziyad’ın emri doğrultusunda imam hüseyin (a.s)’ın kafilesini “kerbela” denilen bölgede durdurdu. ertesi gün ubeydullah bin ziyad’ın elçisi olan ömer bin sa’d da dört bin savaşçıyla kerbela’ya geldi. şunu hatırlatmak gerekir ki, hür bin yezid, imam hüseyin’nin şahadetinden önce kendi yaptığından pişman olup tövbe etti ve imam (a.s)’ı savunmak üzere şahadete erişti.
    ömer bin sa’d, aşura gününe üç gün kala, imam hüseyin (a.s)’ın kafilesinin suya ulaşmaması için beş yüz süvariyi fırat nehrini korumaları için görevlendirdi. tasua akşamı, düşman tarafından savaşın başlaması için saldırı emri verildi. imam hüseyin (a.s), düşmanın hareketini görünce kardeşi abbas bin ali’ye şöyle buyurdu:
    “kardeşim, -canım sana feda olsun- atına bin de onlara doğru git ve onlara; sizin amacınız ne, ne yapmak istiyorsunuz? diye sor.”
    imam hüseyin (a.s)’ın kardeşi hz. abbas, onlarla görüşüp konuştu. sonuçta saldırıyı yarına ertelemeyi kabul ettiler. nihayet aşura günü geldi ... ömer bin sa’d, otuz bin savaşçıyla saldırıyı başlattı. imam hüseyin (a.s)’ın ashabının hepsi şehit olunca, sıra imam (a.s)’ın kendi ailesine geldi. çünkü imamın ashabı, biz yaşadıkçasizin ailenizin savaş meydanına gitmesini kabullenemeyiz, diye imamın ailesinin meydana gitmesini engellemişlerdi. onlardan savaş meydanına ilk ayak basan imamın aziz oğlu ali ekber oldu. ondan sonra, imam ali (a.s)nin, imam hasan (a.s)ın, cafer-i tayyarın ve akil’in evlatları savaş meydanına çıktılar ve şehit oldular. fatıma’nın kızı zeynep, imam’a taraf yaklaştı... bu esnada ömer bin sa’d da imam’ın yanına yaklaşmıştı, zeynep, ibn-i sa’d’a hitaben şöyle dedi: “ebu abdullah (imam’ın künyesi) öldürülüyorken sen seyrediyor musun?!” ...ömer bin sa’d’ın göz yaşlarının yüzüne ve sakalına aktığını ve zeynep’ten yüz çevirdi... nihayet imam hüseyin (a.s) da feci bir şekilde şehit edildi.
    http://www.kerbela.net/
  • hazreti hüseyin'in dini * için en yakınlarıyla birlikte kendini feda ettiği topraklara verilen addır kerbela.
    yezid (lanetullah-ı aleyh) ordusunun, peygamber evlatlarına mezar ettiği topraklara verilen addır kerbela.
    üç gün susuz kalan hazreti hüseyin'in kesik başının düştüğü, onun kanıyla yıkanan topraklara verilen addır kerbela.

    hazreti hüseyin'in 72 yareniyle birlikte unutulmaz bir destan yazdığı topraklara verilen addır kerbela.
  • kazim pasanin

    dustu huseyn atindan sahra-yi kerbela'ya
    cibril var haber ver sultan i enbiya'ya

    diye huzunle andigi olay.
  • müslümanların kesin olarak şii ve sünni diye ikiye ayrılmasına sebep olan hadisenin geçtiği yer.
  • hz. peygamber'in soyunun kıyıma uğradığı yer. kerbela sadece hz. hüseyin'in değil, ehli beytin en değerli üyelerinin yaşlı çocuk denilmeden katledildiği, kadın ve kızlarının esir alındığı bir yerin bir olayın adıdır. o yüzden bir hançer gibi saplanıp kalmıştır islam toplumunun ciğerine. kerbela şehitlerinin listesine bakıldığında hz. ali'nin, hz. hasan'ın, hz. cafer'in yani hz. muhammed'in çocuklarının isimleri görülecektir. 72 şehit'in 17 tanesi direk hz. peygamberi'n çocuklarıdır. diğerleri ise amca çocukları, dayı çocukları gibi yine peygamber ailesinin ferdidirler. az bir kısmı ise ehl-i beyt'e sevgileri ile canlarından vazgeçen aziz insanlardır.
    edit: 73. şehit hur bin yezid-i riyahi dir. kendisi kerbela'ya ibn-i ziyad'ın ordusunda komutan olarak gelmiştir. ancak hz. hüseyn'in konuşmasından sonra hatasını anlayıp tek başına onun safına gecerek şehit olmuştur.
    edit2: neden hz. hüseyin ön plandadır denilirse bilinsin ki, bu diğerlerinin kıymetini azaltmaz lakin onlar hz. hüseynle beraber oldukları için şehit edildi, hz. hüseyin ise "hz. hüseyin"" olduğu için.
    1. abdullah oğlu avf,

    2. abdullah-i muhyi oğlu ömer,

    3. abdullah oğlu sa’d,

    4. abdullah-i yezmi oğlu abdurrahman,

    5. akîl oğlu câfer,

    6. akîl oğlu müslim, (küfe’de)

    7. akil oğlu abdurrahman,

    8. amr kelbi oğlu abdullah,

    9. avf oğlu avn,

    10. avsece-i azerbaycanî oğlu müslim,

    11. cebâve oğlu ömer,

    12. câfer oğlu abdullah’ın oğlu muhammed,

    13. câfer (islam ordusunun müezzini),

    14. deccâne oğlu abdullah,

    15. deccâne oğlu sa’d,

    16. enes oğlu mâlik,

    17. enes oğlu muhammed,

    18. farrat oğlu ömer,

    19. firûzan (imâm hüseyin’in kölesi),

    20. fâris oğlu gulam (imâm zeynel abidin’in hizmetçisi),

    21. gûlam selman (basra’da şehit oldu),

    22. gulam oğlu urve (hûr’un kölesi),

    23. hâni baba (urve ve hz. ali’nin kızkardeşi ümmehâni’nin oğludur),

    24. hasan-i hemedanî oğlu berir,

    25. hûr oğlu ali,

    26. hanzala oğlu said,

    27. hassen oğlu zehir,

    28. hz. ali oğlu hz. hüseyin

    29. hz. ali oğlu avn,

    30. hz. ali oğlu abdullah,

    31. hz. ali oğlul celal abbas

    32. hz. ali oğlu ebubekir,

    33. hz. ali oğlu fazl,

    34. hz. ali oğlu osman,

    35. hz. hasan oğlu abdullah,

    36. hz. hasan oğlu kâsım,

    37. hz. hüseyin oğlu ali ekber

    38. hz. hüseyin oğlu (mâsum) ali asgar (abdullah ekber),

    39. hz. hüseyin oğlu (masum) kâsım

    40. halit oğlu ömer,

    41. harir oğlu hamza,

    42. hâris oğlu cebâve,

    43. hâris oğlu yusuf,

    44. kays bin a’rabî, (küfe’de)

    45. kelbi oğlu veheb,

    46. ma’kel oğlu enes,

    47. malik oğlu vekkas,

    48. meşkûr (hz. müslim’in çocuklarının zindancısı), (küfe’de)

    49. mezahir oğlu habib,

    50. mikdâd oğlu muuhammed,

    51. muhacir-i câfî oğlu zeyd,

    52. muhammed-i kesiyr, (küfe’de)

    53. muhammed kesiyr oğlu mahdum, (küfe’de)

    54. muta oğlu ömer,

    55. müslim-i azerbaycanî’nin oğlu (ismi bilinmiyor),

    56. müslim akîl oğlu abdullah,

    57. müslim akil oğlu ibrahim (küfe’de)

    58. müslim akil oğlu muhammed, (küfe’de)

    59. müslim hammad,

    60. müslim mazenî oğlu yahya

    61. ömer oğlu halit, (veya halil)

    62. raf’i oğlu hilâl,

    63. rebîa oğlu kays,

    64. riyah oğlu hûr,

    65. riyah oğlu mıs’ab (hûr’un kardeşi),

    66. saad (ebu tâlip’in kölesi),

    67. sad oğlu hanzala,

    68. seviyd oğlu şit,

    69. ubeyd oğlu şerih,

    70. urve oğlu abdurrahman,

    71. utbe-i vekkas oğlu haşim,

    72. utbe oğlu mâlik,

    73. ziyad şaabi oğlu zeyd,
  • muharrem'in 11. günü esir alınan imam hüseyin efendimizin ehl-i beyti'ne yapılan zulüm kerbala'nın dışına taşmıştır:

    imam seccad (a.s), numan bin munzir-i medaini'ye şöyle buyurdu:

    ''şam'da yedi zulüm bize yapıldı ki esir olduğumuz süre içerisinde bu denli bir zulüm bize yapılmamıştı:

    1- şam'da zalimler kılıçlarıyla bize saldırdılar ve davul çaldıkları halde büyük bir toplumun arasında bizi beklettiler.

    2- şehitlerin başlarını hanımlarımızın tahtırevanları arasına soktular, babam ve amcam abbas'ın başlarını, halam zeyneb ve ümmü gülsüm'ün karşısına; kardeşim ali ve amcam oğlu kasım'ın başlarını ise bacılarımın gözleri önüne getirdiler; bazen başlar yere düşüp atların nalları altında kalıyordu.

    3- şam'ın kadınları, damların üzerinden başımıza su ve ateş döküyorlardı.

    4- günün doğuşundan batışına kadar, sokak ve pazarda saz ve avazla halkın gözleri önünde bizi dolaştırıp; “ey insanlar! bunları öldürün; zira bunların islam'da hiçbir saygınlığı yoktur” diyorlardı.

    5- bizi tavanı olmayan bir yerde bekletiyorlardı, gündüzleri şiddetli sıcaktan, geceleri ise soğuktan rahatsızdık, daima korku ve ıstırap içerisinde idik.

    6- bizi köle satılan pazara götürdüler, bizi köle ve cariye olarak satmak istediler, ama allah teala bu ameli onlara mümkün kılmadı.

    7- bizi bir ipe bağladılar, böylece yahudi ve hıristiyanların evlerinin önünden geçirirken onlara; ‘bunların babası sizin babalarınızı hayber, hendek savaşlarında öldürdüler, bugün onların intikamını bunlardan alın’ diyorlardı.''

    sugname-i al-i muhammed
  • kerbela şehitleri

    1. hur bin riyah 2. ali bin hur 3. urve 4. mıs’ab bin riyah 5. abdullah bin amr
    6. berir bin hasin hemedani 7. veheb bin abdullah 8. ömer bin halid 9. halid bin ömer
    10. said bin hanzala 11. ömer bin abdullah muhyi 12. vakkas bin malik 13. şerih bin ubeyd
    14. müslüm bin avsece 15. mahdum bin müslüm 16. hilal bin raf’i 17. abdullah bin abdurrahman
    18. yahya bin müslüm 19. abdurrahman bin urve 20. malik bin enes 21. ömer bin muta
    22. haşim bin utbe 23. fazl bin aliyyel-murtaza 24. habib bin mezahir 25. hazma bin harir 26. zeyd bin cafi 27. enes bin makel 28. zehir bin hasan 29. cafer 30. yusuf bin haris 31. malik bin utbe
    32. fâris 33. hanzala bin sa’d 34. zeyd bin ziyad şaabi 35. sa’d bin abdullah 36. cebave bin haris
    37. ömer bin cebave 38. muhammed bin mikdad 39. abdullah bin deccane 40. saad
    41. kays binrebia 42. şit bin seviyd 43. ömer bin farrat 44. müslüm bin hammad
    45. abdullah bin müslüm akil 46. cafer bin akil 47. abdurrahman meczub 48. muhammed bin abdullah
    49. muhammed bin avf 50. avn bin avf 51. abdullah bin imam hasan 52. muhammed bin enes 53. sa’d bin deccane 54. firuzan 55. kasım bin imam hasan 56. ebû-bekir bin aliyyel murtaza 57. osman bin aliyyel murtaza 58. avn bin aliyyel murtaza 59. abdullah bin aliyyel murtaza 60. abbas bin aliyyel murtaza 61. ali ekber bin imam hüseyin 62. ali asgar bin imam hüseyin 63. imam hüseyin bin aliyyel murtaza
hesabın var mı? giriş yap