• karbonmonoksit zehirlenmesi havadaki oksijenin tükenmesinden ziyade hücrelere oksijen taşıyan hemoglobinlerin karbonmonoksit ile güçlü ve kolay kolay bozulmayan bir bağ kurması sonucunda ortaya çıkar; co, kanın oksijen taşıma kapasitesini çok düşürdüğü için öldürür.

    normalde ortamdaki moleküler oksijen derişimi fazlaysa, hemoglobin oksijen ile geçici bir bağ kurar ve derişimin düşük oldugu yerde bu bağ koparak yerini karbondioksite bırakır. oysa karbonmonoksit hemoglobine bağlanmak konusunda oksijen'den de karbondioksit'ten de çok daha isteklidir ve üstelik kurdugu bağ da nispeten oldukça güçlüdür. solunan havadaki co miktarı çok düşük olsa bile bu moleküller kandaki hemoglobinlerin çoğuna bağlanacak ve oksijenin hücrelere taşınmasına, karbondioksit'in de ortamdan uzaklaştırılmasına engel olacaklardır. bir süre sonra kandaki karbondioksit derişimi artar, tatlı bir ağırlık çöker üstünüze, uyku bastırır zira beden solunumun durumunu, kandaki oksijen miktarını değil karbondioksit derişimini izleyerek takip etmektedir; ortada dolanan karbondioksit arttıkça beden yoruldum, uykum geldi zanneder, beyin uyku moduna geçer, kalp atışları yavaşlar, yavaşlar ve durur.
    " uykun yok yahu zehirleniyorsun, kendine gel!" diyemezsin.
    (bkz: illiyet illeti)
  • karbonmonoksit zehirlenmesi en acisiz olum seklidir, kisi fark etmeden uykuya dalar...
  • bu sabah uyandigimda benim annemin ve babamin ailecek karislastigimiz basagrisinin sebebidir kendisi. hatta bu sabah beni uyanacagim saatten once uyandiran bas agrisinin sebebidir de denebilir. neyseki ise gitmek uzere erken uyanmisizdir. neyse ki ilk aklimdan gecirdigim uzere isten bir iki saat izin alip biraz uyuduktan sonra ise giderim fikrinden vazgecmisimdir.
  • öldürücü bir gazdır. havada çok düşük bir oranda olması bile, insanı oksijensiz bırakır ve öldürür. vücutta oksijeni taşıyan hemoglobine, oksijen yerine bu gaz tutunur ve hücrelere oksijen taşınamaz.
  • yakında tedavide kullanılacak olan gaz. inme tedavisinde santral damar genişletici olarak kullanılmaya başlanmış. tıpkı nitrik oksit gibi bu da kullanılacak.
  • ayrica patlayaci bir gazdir.havadaki orani %13 ile %75 arasinda olursa patlama gerceklesir.en siddetli patlama orani %30'dur.
  • bir oksijen atomuna ac sekilde bekleyen molekuler yapi.. bunlar ortamdaki o2 ile birleserek (bkz: karbondioksit) olustururlar. karbonmonoksit zehirlenmesi denilen sey de aslinda ortamin oksijensiz kalmasi ve kisinin bogularak olmesinden baska bisey degildir.
  • kapalı otoparklarda benzinli arabaların karbonmonoksit yayması nedeni ile belli büyüklükteki otoparklarda havalandırma zorunludur.

    ortamdaki karbonmonoksit miktarı da ppm cinsinden ölçülür. güvenli sınır ülkeden ülkeye değişmekle beraber 25 ppm civarındadır. yani 1 milyon partikülün 25 taneden fazlası karbonmonoksit olduğu zaman insana zarar vermeye başlar.

    ha öyle hemen zarar vermez. 3-4 saat maruz kalındığında baş ağrısı başlar.

    dizel arabalar ise nitrojen dioksit salgılar. karbonmonoksit miktarı güvenli sınırda ise diğer zehirli gazların da makul seviyede olduğu kabul edilir. nitrojen dioksit için güvenli seviye de 1 ppm'dir.

    kapalı otoparklarda bu iki gazı birden ölçmek daha sağlıklıdır. sonuç olarak bir karbonmonoksit sensörü için 525 dolar fiyat verdi amk kanada firmasının biri. iphone alınır lan o fiyata, kimi sikiyorsunuz? şimdi oturup bu 2 sensörü kendim imal edeceğim.
  • muhtemelen hayatımı sonlandırma kararı verdiğimde kullanacağım gaz olacaktır kendileri.
  • gerçekten de en tatlı ölümlerden birine sebep olan gaz.
hesabın var mı? giriş yap