• türkiye'nin en sevdiğim ilçesi.

    doğduğum zaman ebeveynlerim birkaç yıl burada yaşayıp güneye taşınmışlar. çok severler, gençlikleriydi. sanırım bu yüzden ne zaman yolumuz istanbul'a düşse karamürsel'e uğrardık. denize nazır balkonunda ayçiçekleri yetiştirilen apartmanın önünde durup, her seferinde aynı heyecanla üstelik, 'burası bizim evimiz işte!' sevincine kapılır, bizi de sevinçlerine ortak ederlerdi. yıldız abla, hakan abi, aydın amca.. hepsi eski anılarda kaldı. hakan abi vardı evet. susam sokağı'nı hep karamürsel bildim de izledim bu yüzden. hakan abi'nin bir de fotoğrafı var, sepya. güneş vuruyor denize bakan balkona. eski şortlar, yatay çizgili bluzlar ve converse moda. güneş, balkonun fayansları, hakan abi, gençlik hepsi nasıl nasıl taze. nasıl hayat kokuyor. o kokuyu duyuyor annem buraya geldiğinde. babam bile gençleşiyor, heyecanını gözlerinde görmemize izin verdiği nadir zamanlardan biri bu. aynı şeyi söylüyor bakışları.

    'burası bizim evimiz ve biz yirmili yaşlardayız. burası bizim evimiz ve henüz hiç kavga etmedik. burası bizim evimiz ve yatırmamız gereken taksitler, okul ücretleri, krediler yok. burası bizim evimiz ve içinde şöminemiz var, kestane pişiriyoruz karlı günlerde. iyi ki pişiriyoruz çünkü yıllarca isteyip nihayet sahip olduğumuz çocuklarımız doğduğunda, çok paramız, mükemmel bir arabamız ve çok büyük bir evimiz olduğunda o evin içindeki şömineyi hiç yakmayacağız. burası bizim evimiz ve sahip olduğumuz büyük bahçelerde bile böyle ayçiçekleri yok. burası bizim evimiz, çok gençtik. çok gençtik biz, çok geçti üstünden.'

    karamürsel'i bu bakışlardan ve fotoğraflardan sevdim. sanki bir gün oraya dönmeyi vaad etti o bakışlar hep. dönünce yine güneş fayansa vurur, annem patates kızartır, ben en baştan yürümeyi öğrenirim sandım. içimdeki hevesin dirileceği umuduydu karamürsel. ama karamürsel artık -di'li geçmiş zamana emanet, ben istanbul'un kaosuna, annemler de güneyin bıktıran ritimsizliğine. hiçbiri günün birinde diğerinden vazgeçmeyecek üstelik.
  • pederlerin yazlığının bulunduğu ilçe. pazarı enfestir. dünyanın en güzel domates ve biberini burda yedim diyebilirim. tarkan'ın burda yaşadığını okuduktan sonra aklıma bir anım geldi: anıt çınar diye sahilde denize sıfır bi ağaç var bizim orda. altında da bank var. geceleri orda gitar çalardık eskiden. bi gün bi adam geldi. bi kaç şarkı istedi çaldık ettik. bak dedi burda x yıl önce tarkan da senin şu an gitar çaldığın yerde gitar çalıp şarkı söylüyordu... belli mi olur belki sen de onun kadar meşhur olursun demişti. heeee amk heeee diye skime sallamamıştım adamın dediklerini. burada okuyunca doğruluk payı olabileceğini anladım.

    edit: merhaba ben murat boz.
  • özellikle yüksek kısımlarına çıkıldığında muhteşem manzaralar sunan ilçe. şeftali ve erik bahçeleri eşliğinde...

    depremden evvelki senelerde vapur iskelesinin yanındaki beton çıkıntıdan olta ya da "taktırma" sallayarak, çay bahçelerinin önünden marmara'nın en güzel gümüş balıklarını * tutabilirdiniz.

    ayrıca ileriden denizaltı geçince çarşaf gibi deniz bir anda deli gibi dalgalanır ve biz sokak bebelerini heyecanlandırırdı.

    pazar'ı da pek meşhurdur. az civciv almadım yalvar yakar...
  • içi öğrencilerini dışı ise yazlıkçılarını yakan memleket.
  • kullandığım oyun kazandığını görmeme sebep olan güzel ilçe.

    bunca yıllık hayatımda ilk defa win yaptım. siftahı benden bereketi allah'tan olsun.
  • sahil yolu üzerinde çürümeye terkedilmiş devasa bir inşaat var. teras evler şeklinde çözülmüş. konut mudur , işyeri midir bilemedim. insanın gözüne acayip batıyor, yıkılacaksa yıkılsın, yapılacaksa yapılsın . ne zaman başladı, ne zaman durduruldu bilmem ama yıllardır orada gibi. ne zaman geçsem görüyorum.
  • fenikeliler tarafından m.ö. 8.yy'da kurulan bu şehrin o dönemki adı prainetos.
  • pek az bilinen özelliği zeytincilik ile ilgilidir. zeytincilik araştırma enstitüsüne göre karamürsel su ve samanlı zeytinlerinin çıkış yeri bu ilçedir. karamürsel su zeytininin bir diğer adı su zeytini bir diğer adı da kalamatadır. samanlı zeytininin diğer adı ise tatlı zeytindir. iki zeytin türü de sofralıktır.

    (bkz: http://www.zae.gov.tr/…marmara%20b%c3%96lges%c4%b0)
  • ykm magazalarinin yenilenmeden onceki eski adi.
    (bkz: yeni karamursel)
  • adini sehrin girisinde anit mezari olan karamursel bey'den alan ilce.
hesabın var mı? giriş yap