• bütün sayıları pdf olarak indirilebilir:

    "gavur" yapmış..

    http://digitale-sammlungen.ulb.uni-bonn.de/…max=100
  • türk solu'nun temelleri bu dergi ile atılmıştır. katı devletçi, kemalist, jakoben ve sosyalizmi, marksist anlayıştan ayırarak tatbik edilmesini savunan bir dergi olmuştur.

    kadroya yönelik tepkinin gitgide artması, iktidarda bulunan ve güç çekişmesi içerisinde bulunan 3 liderin (atatürk, ismet inönü, recep peker) arasında fikir ayrılıklarına neden olması, iş bankası ve özellikle celal bayar çevresinin kadro’ya karşı tavır alması sonucu 1935 tarihinde yayın hayatına son vermiştir.
  • "yine 1932 yılından itibaren yayın yaşamına katılan ve aralarında atatürk’ün çok yakınındaki aydınların da yer aldığı kadro dergisi ise; kemalizm’i, resmi bakış açısını yansıtan ülkü’ye göre, biraz daha sol bir yaklaşımla değerlendirmeye çalışmış, daha saydam bir kuramsal çerçeve oluşturma çabası içine girmişti.

    kurucu ve yazarları arasında yakup kadri (karaosmanoğlu), şevket süreyya (aydemir), vedat nedim (tör), ismail hüsrev (tökin), burhan asaf (belge) gibi aydınların yer aldığı kadro dergisi’nin adı bile, kemalizm’in kuramcılığını yapan bu gençlerin, üstlendikleri sorumluluk bilincini açıkça ortaya koymakta idi.

    kemalizm’in siyasal, ekonomik ve toplumsal düzen anlayışı konusunda onlarca yazının yer aldığı kadro, 1934 yılında yayım yaşamına son vermiş, ancak bu derginin kemalizm konusundaki yaklaşımları, daha sonraki kuşaklarda etkilerini sürdürmüştür.

    örneğin; 1960’larda doğan avcıoğlu ve arkadaşlarının yayımladıkları yön dergisi, bu etkileşimin başka bir görünüşte ortaya çıkması olarak söylenebilir."

    kaynak: kemalizm’in düşünsel temelleri ve tarihsel oluşumu
  • türk devrimi’nin entelektüel hareketi ve fikrin sözcüsü olan yayın organı.

    şüphesiz günümüzde yokluğu daha çok hissedilmektedir.
  • kadro, ocak 1932-ocak 1935 arasında yayınlanan aylık fikir dergisi. kadrocular olarak da anılan kadro dergisinin kurucuları yakup kadri karaosmanoğlu, şevket süreyya aydemir, vedat nedim tör, burhan asaf belge, ismail hüsrev tökin'dir.
    1935 yılında başbuğ atatürk tarafından kapatılmıştır.
    bu rezil derginin özelliğini ise kısaca anlatalım da okunsun.

    kadro dergisi ve türk solu palavrası, deniz gezmiş’i ortaya çıkardı. düzen düşmanı, rejim aleyhtarı diye türkçülere yüklenen, mahkemelere ihbar eden bu ‘kadro’, deniz gezmiş ve çevresi gibi gerçekten rejim düşmanı bir ekol ortaya çıkardılar. deniz gezmiş ve iki yoldaşı idam edilince, protesto bildirisi dağıttığı için tutuklanan üç kişiden birinin adı ‘abdullah öcalan’dır! kan içici bu şerefsizin ilk eylemi ve ilk gözaltına alınışı işte o kadro ekibinden beslenen ve idam edilen deniz gezmiş’i savunan bildiri dağıtması üzerinedir. yetiştirdikleri ekol, besledikleri fikir, attıkları tohumun meyvesi ortada. sözde kemalist bu dalkavuk sürüsünün eseri, bugün türkiye’yi kan gölüne çeviren cinayet şebekesidir!
    diğer tarafta mustafa suphi, ethem nejat ve onların tesirinde kalan nazım hikmet ve onun eseri olan sabahattin ali ekolü var… aslı burjuva, görüntüde komünistlerin dillerinden düşürmedikleri memleket ve millet hainleri bunlardır. ektikleri tohumdan türlü türlü cinayet şebekesi çıktı. 1980’e kadar binlerce gencin kanına giren en adi katiller, işte bunların eseridir. şehir merkezlerinde elinde silahla poz veren züppe devrimciler bunların piçidir. dillerinden barış, kardeşlik, ezilenler, haklar vs. düşmez ama eserlerinin her tarafı kanla boyalıdır. ‘bana mutluluğun resmini çizebilir misin abidin’ demiş. abidin de hep çiçeklerden, böceklerden, şekerlerden bahsetmiş ama resim bitince bir bakmışız ki sadece kan!

    dönekler
  • şevket süreyya aydemir (1897-l976), vedat nedim tor (1897-1985), burhan asaf belge (1899-1967), ısmail hüsrev tökin (1902-1994) ve yakup kadri karaosmanoğlu (1889-1974) derginin kurucu yazar kadrosunu oluşturmaktadır.
  • aylık ortalama elli sahife yayımlanmıştır.
  • atatürk kadro hareketine temkinli yaklaştı. başlangıçta kadro dergisi atatürk'ün ilgisini çekmişti. bir aralık destek de verdi. ancak tüm üçüncü dünyaya yönelik söylemini riskli buldu. bu söylem milli mücadele evresinde anlamlıydı. nitekim türkiye iktisat kongresi'nde de bu dili kullanmıştı. ama on yıl sonra devir değişmişti. türkiye'nin "devrim havariliği" yapacak gücü yoktu. emperyalizme karşı bir savaş verilmişti; bunu artık gündemde tutmak ülke dış politikası açısından sakıncalıydı. ülke zor bir dönemden geçiyordu. batı ile ilişkilerin düzgün tutulması gerekiyordu. ikinci bir dünya savaşı olasılığı vardı. atatürk bir süre sonra kadro'dan desteğini çekti. bu arada devletçilik konusunda da kadro'dan farklı düşündüğü ortaya çıktı. afet hanım'ın yurt bilgisi kitabı için hazırladığı notlarda bu bariz bir biçimde görülüyordu. o'na göre devlet ve birey muarız değil, birbirinin tamamlayıcısıydı. atatürk'ün devletçiliği "mutedil devletçilik"ti. kendi deyişiyle "bütün istihsal ve tevzi vasıtalarını fertlerden alarak, milleti büsbütün başka esaslar dahilinde tanzim etmek gayesini takip eden sosyalizm prensibine müstenid kolektivizm yahut komünizm gibi hususi ve ferdi iktisadi teşebbüs ve faaliyete meydan bırakmayan bir sistem" onun gündeminde yoktu.

    atatürk & kurucu felsefenin evrimi, türkiye iş bankası kültür yayınları, eylül 2020, s 230-231.
  • dönemin konjonktürü içinde büyük etki yaratan ve hatta “chp içinde yeni bir ideoloji cereyanının başlangıcı olarak değerlendirilen” bu konuşmadan kısa bir süre sonra kadrocu düşünce ete kemiğe bürünmüştür. yakup kadri karaosmanoğlu’nun evinde toplanan şevket süreyya aydemir, vedat nedim tör, ismail hüsrev tökin ve burhan asaf belge, siyasal ve ekonomik görüşlerini ortaya koyacakları “kadro” isimli mecmuayı yayınlamaya karar vermişlerdir. ismail hüsrev tökin, kadro dergisinin yayınlanmasıyla sonuçlanan bu sürecin başlangıcını şöyle anlatmaktadır: “aslında kadro’yu biz şevket ile ikimiz düşündük ilk defa. biz karar verdik. ondan sonra şevket, y. kadri ve burhan belge ile konuştu. yakup kadri de uygun gördü. gitti, atatürk ve inönü’den izin aldı. kadro’nun asıl kurucusu, bu fikri ortaya atan şevket’le ben oldum.” nihayetinde gerekli hazırlıklar ve işbölümünün de yapılmasıyla birlikte, kadro dergisi’nin ilk sayısı 23 ocak 1932’de yayınlanmıştır. bu ilk sayı öncesinde ortaya çıkan iş bölümü ve görev dağılımı ise aşağıdaki gibi şekillenmiştir:

    “şevket süreyya ideolojik nitelikteki başyazıları yazacaktı. yakup kadri derginin sadece sahibi değil aynı zamanda yazarıydı. derginin edebiyat yönü onun yazılarıyla geliştirilecekti. vedat nedim derginin teknik yöneticiliğinin yanı sıra,
    ekonominin planlı yönetimi konularını da ele alacaktı. ismail hüsrev görgülü saptamalara dayanan ekonomik araştırmalar yapacak, özellikle de tarım ve para konularında yazacaktı. burhan asaf’a daha geniş bir alan bırakılmıştı; çağın kültürel ve siyasal akımlarını izleyecekti.”

    bkz: https://dergiler.ankara.edu.tr/…uence=1&isallowed=y
  • görsel

    şimdiki aklım olsa satın almazdım. kemalistim, değişmedim. sadece almaya gerek görmezdim.
hesabın var mı? giriş yap