2 entry daha
  • "yine 1932 yılından itibaren yayın yaşamına katılan ve aralarında atatürk’ün çok yakınındaki aydınların da yer aldığı kadro dergisi ise; kemalizm’i, resmi bakış açısını yansıtan ülkü’ye göre, biraz daha sol bir yaklaşımla değerlendirmeye çalışmış, daha saydam bir kuramsal çerçeve oluşturma çabası içine girmişti.

    kurucu ve yazarları arasında yakup kadri (karaosmanoğlu), şevket süreyya (aydemir), vedat nedim (tör), ismail hüsrev (tökin), burhan asaf (belge) gibi aydınların yer aldığı kadro dergisi’nin adı bile, kemalizm’in kuramcılığını yapan bu gençlerin, üstlendikleri sorumluluk bilincini açıkça ortaya koymakta idi.

    kemalizm’in siyasal, ekonomik ve toplumsal düzen anlayışı konusunda onlarca yazının yer aldığı kadro, 1934 yılında yayım yaşamına son vermiş, ancak bu derginin kemalizm konusundaki yaklaşımları, daha sonraki kuşaklarda etkilerini sürdürmüştür.

    örneğin; 1960’larda doğan avcıoğlu ve arkadaşlarının yayımladıkları yön dergisi, bu etkileşimin başka bir görünüşte ortaya çıkması olarak söylenebilir."

    kaynak: kemalizm’in düşünsel temelleri ve tarihsel oluşumu
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap