• asyalı insan gururludur, şereflidir, zekidir, muhafazakardır diye bilinir ya ninja filmlerinden, samurai filmlerinden. hepsini bu müzik türünün insanlarıyla unutacaksınız. kpop insanı bambaşka. çok farklı. içlerindeki tırtlığı keşfedeceksiniz. ahanda tek tek açıklıyorum:

    k-pop insanı için en önemli şey gurur değildir. elaleme madara edilmekten şikayet etmezler. türkiye'de hangi programda bir ünlünün kafasına damacana atılıyor? hemen terkederler programları be.

    k-pop insanı şerefsizdir. daha doğrusu bunların patronları şerefsizdir. lee soo man diye bir adam var mesela sment'in sahibiymiş. milleti it gibi çalıştırıyor. köle sözleşmeleri yaptırıyor. bakınız tvxq'dan 3 oğlan ayrıldı ve bu gençler kore'de hiçbir kanala çıkamıyor, çıkacakları vakit saçma sapan oyunlarla programlar iptal ettiriliyor. sadece kore içinde olsa bu yaptıkları, tamam. ama bunlar koreyle sınırlı kalmıyor. tee japonya'daki konsere karışıyor ya. super junior hangeng var mesela. çocuğu hasta ettiler, iliklerine kadar sömürdüler. parasını vermediler. sonra yol verdiler.

    k-pop insanı gerizekalıdır. daha doğrusu sasaeng fanları gerizekalıdır. bir ünlüyü 7-24 takip ederler. ünlü olduklarına pişman ederler. mesela, snsd'nin çöplerini karıştırıp kanlı pedlerini toplayan adamlar varmış. sevdikleri grup baby tv'de bile çalmayacak gerizekalılıkta şarkı çıkartırsa da süper bilinçsizlike bayıla bayıla dinlerler.

    k-pop insanı iki yüzlüdür. muhafazakar geçinir isteyerek ya da istemeden, kaltaklığın, godoşluğun alasını yaparlar. kore'de "haydi içelim", "klüpte coşalım" sözlerinin bulunduğu şarkılar hemen yayın yasağı yer. yerde sürünmeli danslar da yayın yasağı yer (4minute- mirror mirror, mesela). peki ya arkadaş 15 yaşındaki kızın hayat kadını gibi giyinip baby tv şarkısı söylemesi nasıl bir olaydır? pussy cat dolls'un taklidi diye kurulmuş bir grup var mesela yarısı reşit değil. ne lan bu? ayrıca, super junior'un siwon adlı üyesine de burdan söyleyeceklerim var. koyu hristiyanım diye geçiniyorsun. o kadar incil okudun hala mı öğrenmedin teşhircilik ve homoseksüelliğin günah olduğunu. en son olan komik olay ise "biz çok bakireyiz öyle ki bize seksi denince utanır, ağlarız" modunda gezen snsd'nin üyelerinden birinin britney spears'ın threesome konulu 3 şarkısını coverlaması olmuştur.

    neyse bu kadar yerden yere vurduktan sonra övme zamanım geldi. pop müziğin en iyi örneği bu adamlarda gerçekten. 90'ların sonu müziği tam. danslar falan şahane. tipler çok iyi. yukarda anlattığım her şey k-popçıların kendine zarardır. benim açımdan zerre sorun yok. çünkü ben saçma sapan programlarda bunlara yapılan eziyetlere hayvan gibi gülüyorum. erkeklerin kız şarkılarında kırıta kırıta dansetmesine de aynı şekilde gülüyorum. patronlarının bunların ağzına sıçması grubu dağıtacak kadar ileri değilse ondan da haz alıyorum. hiç tatil yapmadan yoğun programları olsun bana ne. benim için izleyecek daha çok canlı performans oluyor. haftada 4 gün canlı programa çıkıp, hem şarkı söylüyorlar hem de dansediyorlar. bakınız, şarkı söylüyorlar diyorum playback yapıyorlar demiyorum. nefes nefese kalmıyorlar beyazlar gibi. öylesine eğitimliler. asya insanı çalışkandır derler ya işte bu tezin çürümediğini en azından görüyorum.

    son olarak, beni gamsız etti bu müzik. hakkaten severek dinliyorum. kendi dertlerimi unuttum sayesinde. fakat, adamların yapımcı şirketlerinin insan haklarından bihaber olması zaman zaman içime dert oluyor. hüzünleniyorum köleler, pardon, grup üyeleri için.

    edit: kesinlikle nefret etmiyorum lan, sevdiğimden böyle yazdım.
  • belki de dünyadaki en iddialı pop sektörlerinden biridir. tüm gruplara vakıf olduğunuzu düşünseniz de mutlaka bir yerlerden bilmediğiniz bir şeyler çıkar, olmadı sürekli debut yapan yeni gruplar çıkar.
    büyük ve sözü geçen 3-4 şirket vardır. bu şirketler çoğunlukla küçük yaşlardan yetenekleri toplayıp, kendi kamplarında yaşatır, okullarında okuturlar. gerçekten hazır olmadan da debut yapamaz gruplar. bu jpopta da aynı şekildedir.

    kpop sandığımızdan da büyük bir dünya. bu dünyada solo çıkan şarkıcılar pek tutmaz gözlemlediğim kadarıyla, gruplar daha başarılıdır. ama bi rain ya da seven istisnalardandır.

    pek çok ödül töreni vardır, büyük tv kanalları entertainment ödülleri düzenler, bunun haricinde seoul, melon gibi ayrı müzik ödülleri de düzenlenir. kral tv'nin yaptıklarını bir şey sananların dudakları bunları izledikçe uçuklayabilir. belki bir mtv ödül törenleriyle yarışamaz ancak oldukça iyidirler. misal 2010 yılı melon music awards'tan bir tiara performansı için şuraya bakın. ya da macau'da düzenlenen mama asian music awardsta gd ve t.o.p'un önce solo ardından beraber performans sergiledikleri şu video yardımcı olabilir. golden disk awards'tan super junior performansı için de şuraya bakınız.

    bunun haricinde haftalık müzik programlarında gruplar performans sergiler, yeni bir single ya da albüm çıkaran gruplar her hafta bir kaç ayrı programda performans sergileyebilirler. music bank en ünlü programlardan biridir. bu programdan after school'dan diva, bigbang'ten tonight ve secret'tan shy boy perfomanslarına itinayla bakınız.

    kısacası çılgın bir çalışma tempoları vardır. kore'den çıkan grupların çoğu kısa zamanda tüm uzak doğuya malolur. yurtdışında da konser ve promosyon çalışmaları yaparlar. bir kısmı çince ya da japonca albümler çıkarıp, o ülkelere has turnelere de çıkarlar. tvxq, kara gibi gruplar iyi derecede japonca bilirler. super junior'ın alt grubu olan super junior m, tamamen çince şarkılar seslendiren bir gruptur mesela.

    grup çalışmalarının yanında, başarılı olan grupların üyeleri ayrı solo albüm veya singlelar da çıkarırlar. hatta gruptan iki eleman ayrı bir düet albümü çıkarabilir. bu konuda en başarılı örneklerden biri bigbang grubundan gd ve t.o.p'nin 4 ay kadar önce çıkardıkları albümdür. albümden knockout parçasının videosu için bakınız. bunun dışında mesela brown eyed girls'ten ga in ve narsha da ayrıca solo singlelar çıkarmıştır. narsha'nın mamma mia parçası için bakınız. örnekler çoğaltılabilir.

    ayrıca çok eğlenceli bir sektördür. benim en sevdiğim yönlerinden biri gruplar arasındaki arkadaşça ilişki. mesela bir girlband başka bir grubun parçasında dans edebilir. ama en güzeli boybandlerin girlbandlerin şarkılarında dans etmesidir bence. mesela brown eyed girls'ün abracadabra şarkısının şöyle bir parodi klibi çekilmiştir, videoyu çeken ise yine ünlü boybandler 2am ve 2pm'dir. beast de tiara'nın yayaya'sında dans etmiştir. en ünlü boybandler de birleşip, boys generation adıyla girls generation'ın parçalarını yorumlayabilirler.

    bir başka yönü de fan service başarısıdır. hayranların zayıf yönlerini bilir, onun üzerine oynarlar. mesela brown eyed girls polis kıyafetiyle, tiara kedi kılığında performans sergiler. erkek grupları ise soyunup, göz kırpmak haricinde genelde boys love üzerinden çalışırlar. uzak doğuda iki yakışıklının yakın görüntüler sergilemesine, mümkünse öpüşmesine özellikle kız fanlar bayılır. super junior bunun üzerine oynamayı sever.

    bunun haricinde çıkardıkları parçaların hem normal videosu haricinde, performans videosunu da yayınlarlar. bu videolar sadece dans içerir. bazen bir şirin, bir de seksi versiyonda ayrı klipler çektikleri bile olur(örneğin tiara'nın bo beep bo beep parçası). yani dur durak bilmezler diyebiliriz.

    hayranların sadakati de bambaşkadır. desteklerini sonuna kadar gösterirler. mesala sevdikleri grubun canlı performansını izlerken, grubun şarkı söylediği yerlerde seslerini yükseltmezler, ara verildiği anda söylenen son sözü tekrarlarlar. yani bunun nedeni gerçekten bu mu bilemiyorum ama benim yorumum bu yönde. bir örneği için snsd'nin genie performansına bakın.

    daha unuttuğum pek çok grup, video falan feşmekan var ancak içine girildi mi çıkılmayan, benim gibi birine popu sevdiren bir alemdir. iş yine koreli samimiyetinde bitiyor sanırım. özellikle türü sevenler mutlaka bir şans versin diyerek, bu destansı entryi noktalıyorum.
  • kusura bakmasınlar ama slow 4-5 şarkısı dışında, hele ki hareketli olanlar, gerçekten çok kötü. sağa sola ritmik uyduruk sözlerle zıplayarak gezen çocukların iki tık daha ilerisi.

    valla hakaret etmiyorum keza kore yi severim. ama bunda kötüler.

    ben size kliplerin tümünü özetleyebilirim, zaten birbirinin kopyaları:

    1. aşırı parlak ve/ya renkli ortamlar
    2. nakaratta kesinlikle 1 ingilizce söz, mümkünse cümledir
    3. durmadan dans, durmak ne kelime duraklamak yok
    4. hayvani ölçüde estetikli kızlar ve erkekler (ki kore insanı kare yüzlüdür, bunlar kemikleri kırdıra kırdıra hal olmuşlar)
    5. çoğunlukla kalabalık gruplar 4 en az, 5-6 hatta 9-10 kişi.
    6. ağır amerikan özentiliği (ki kore nin en büyük handikabıdır) mutlaka 60 model bir araba, graffiti duvar, zenci zincirleri, dondurma satan kamyonetler vs.

    türkçe popu sevmezdim orijinal değil konseptler arak diye, ama bunları görünce gerek müzik gerek konsept olarak hayli kaliteli kalıyor.
  • zevkler ve renkler tartışılmaz derler ama çevremde hiç 30-35 yaşında bir kore pop fanı görmedim.

    tanım : ergen vızıltısı, kulak ve trend terörü.
  • ülkemizde bu türün birçok ergen fanları vardır. hemen hemen bütün sosyal medya mecralarında rastlanır bunlara genelde profillerinde insan olduğundan şüphe duyduğum pembe mor yeşil saçlı sikik suratlı koreli embesiller vardır. ben bu profilde ki kişilerin insan olduklarından şüphe ediyorum yapay zeka bunlar amk.
  • en güzel tarafı kısa film tadındaki vidyo kliplerdir. hani 10 dakikalık bir örneğine rastgelirseniz eğer, hemen geçmeyin. işin içinde mutlaka düzgün bir senaryo ve popüler bir oyuncu vardır. ayrıca facebook'ta felan ara ara paylaşılır ve vidyo yorumlarında mutlaka "yahu bu filmin adını söyleyin, nolurrr" geçer. normaldir...

    (bkz: ballad)
  • yaptığım gözlem ve çok nitelikli, inanılmaz bilimsel çalışmalarıma dayanarak kore müzik piyasasını ele geçirmiş türdür diyebilirim. diğer tüm müzik türlerini toplayıp k-popla kapıştırsanız popülerite, bilinme ve tanınma olarak % 50 nin üzerinde bir rakamla rakibini -rakiplerini- ezer geçer. - bu noktada kime göre noktasını bilim adına açık bırakıyorum- . halbuki diğer türlerde de sağlam işler çıkaran grup ve isimler bulunmakta. bunun dışında gerçekten büyük sektör, her gün yeni isimler bu çarklara eklenmekte. bu hız konuda japonya ile kapışıyorlar. müzikal açıdan bakıldığında iyisi de var kötüsü de. nereden bakıldığına da bağlı ama çoğu zaman şaşırtıcı olabiliyor. ilk başta "ahahaha bu ne böyle yaa" diye gülerken bir bakıyorsunuz o grubun ya da kişinin tek parçası sizi esir almış haberiniz yok. o nedenle dikkatli ve temkinli yaklaşmak lazım. kpop icra edenleri sadece kulakla dinleyerek yargılamakta eksik kalır çoğu noktada çünkü klipleriyle, canlı performanslarıyla k-popu bir bütün olarak düşünmek lazım bence çoğu zaman - istisnalar var mutlaka- . "ne biçim parça bu böyle?" derken canlı performansı izleyip ağzınız açık kalabilir - kurbanlar/denekler üzerinde yapılan çalışmalarla tasdiklenmiştir- . çünkü koreografileri - ki koreografi konusunda gerçekten benzerlerine kıyasla üst noktadadır bence- şovlarıyla, canlı performanslarıyla göze ve estetik duygusuna da hitap etmektedir - genellikle diyeyim, çok kötü ve komik örnekleri yok mu? var - (güzel kızlar/erkekler konusunda değinmiyorum bile). boy band - girl band kıyaslaması yapılırsa boy bandlerin açık ara önde olduğu kanısındayım.

    sektör olarak bakıldığında, özellikle grup bazında gerçekten seçiliyor bu insanlar akabinde de promosyon, tanıtım vs derken pazarlanıyorlar. çoğu hem dans ediyor hem şarkı söylüyor. göründüğünde herşey güzel, eğlenceli ama görünmeyen tarafıda ağır sanırım. son zamanlarda daha çok dbsk ve sm arasındaki olaylar neticesinde gündeme gelse de bu sektörde yer alan insanlarla yapılan kontratlara bakıldığında pek çok ünlü ismin kontratlarında gerçekten dudak uçuklatan maddeler olduğu görülmekte. ömrü bitirilen gruplar, isimler, intihara teşebbüs edenler ya da intihar edenler de kpop sektörünün içinde yer almakta. fanların şerrinden her zaman korkulması lazım. fan her yerde fan belki ama kpop camiası içerisinde yer alan fanların sinirlenip çantayla kafa kırmaya çalışma, kendi kanıyla mektup yazıp gönderme vs... gibi özellikleri de bulunmakta.

    denemekte her zaman fayda var, derin bir kuyu kpop iyisiyle kötüsüyle yine de eğlenceli, keyifli, neşe kaynağı ama bu şirinliğinin içinde sinsice insanı kendine bağlayan bir gücü var.
  • müziğin tiktok'u. sanırım en iyi tanımlama budur benim için.
  • kore halkının genel aşırı muhafazakar hayat görüşünün tersine k-pop ortamlarında 14 yaşındaki kızların bile aşırı seksi biçimde sunulmaları harbiden incelenesi bir mevzudur. bu konuya eğilen bir blog takip ediyordum bi ara ama unuttum adresini. sanırım genel olarak k-pop klipleri ve sanatçılarındaki seksüel mesajları bizim gibi almıyorlar, biz bakınca başka bir şey görüyoruz orada. çıplak omuz göstermenin en ayıp şey olduğu, bacak dekoltesinin cinsel bir mesaj taşımadığı batı algılarına ters bir durum var zaten kore'de.
    baya enteresan mevzu yani, dandik müzik falan ama doğu cinselliği üzerine üzerinde düşünmelik malzeme veriyor.
  • bu tür inanılmaz akılda kalıcı şarkılar çıkarmasıyla ünlüdür, bir kere duyarsınız günlerce beyninizde döner durur kafayı yersiniz.
hesabın var mı? giriş yap