6 entry daha
  • belki de dünyadaki en iddialı pop sektörlerinden biridir. tüm gruplara vakıf olduğunuzu düşünseniz de mutlaka bir yerlerden bilmediğiniz bir şeyler çıkar, olmadı sürekli debut yapan yeni gruplar çıkar.
    büyük ve sözü geçen 3-4 şirket vardır. bu şirketler çoğunlukla küçük yaşlardan yetenekleri toplayıp, kendi kamplarında yaşatır, okullarında okuturlar. gerçekten hazır olmadan da debut yapamaz gruplar. bu jpopta da aynı şekildedir.

    kpop sandığımızdan da büyük bir dünya. bu dünyada solo çıkan şarkıcılar pek tutmaz gözlemlediğim kadarıyla, gruplar daha başarılıdır. ama bi rain ya da seven istisnalardandır.

    pek çok ödül töreni vardır, büyük tv kanalları entertainment ödülleri düzenler, bunun haricinde seoul, melon gibi ayrı müzik ödülleri de düzenlenir. kral tv'nin yaptıklarını bir şey sananların dudakları bunları izledikçe uçuklayabilir. belki bir mtv ödül törenleriyle yarışamaz ancak oldukça iyidirler. misal 2010 yılı melon music awards'tan bir tiara performansı için şuraya bakın. ya da macau'da düzenlenen mama asian music awardsta gd ve t.o.p'un önce solo ardından beraber performans sergiledikleri şu video yardımcı olabilir. golden disk awards'tan super junior performansı için de şuraya bakınız.

    bunun haricinde haftalık müzik programlarında gruplar performans sergiler, yeni bir single ya da albüm çıkaran gruplar her hafta bir kaç ayrı programda performans sergileyebilirler. music bank en ünlü programlardan biridir. bu programdan after school'dan diva, bigbang'ten tonight ve secret'tan shy boy perfomanslarına itinayla bakınız.

    kısacası çılgın bir çalışma tempoları vardır. kore'den çıkan grupların çoğu kısa zamanda tüm uzak doğuya malolur. yurtdışında da konser ve promosyon çalışmaları yaparlar. bir kısmı çince ya da japonca albümler çıkarıp, o ülkelere has turnelere de çıkarlar. tvxq, kara gibi gruplar iyi derecede japonca bilirler. super junior'ın alt grubu olan super junior m, tamamen çince şarkılar seslendiren bir gruptur mesela.

    grup çalışmalarının yanında, başarılı olan grupların üyeleri ayrı solo albüm veya singlelar da çıkarırlar. hatta gruptan iki eleman ayrı bir düet albümü çıkarabilir. bu konuda en başarılı örneklerden biri bigbang grubundan gd ve t.o.p'nin 4 ay kadar önce çıkardıkları albümdür. albümden knockout parçasının videosu için bakınız. bunun dışında mesela brown eyed girls'ten ga in ve narsha da ayrıca solo singlelar çıkarmıştır. narsha'nın mamma mia parçası için bakınız. örnekler çoğaltılabilir.

    ayrıca çok eğlenceli bir sektördür. benim en sevdiğim yönlerinden biri gruplar arasındaki arkadaşça ilişki. mesela bir girlband başka bir grubun parçasında dans edebilir. ama en güzeli boybandlerin girlbandlerin şarkılarında dans etmesidir bence. mesela brown eyed girls'ün abracadabra şarkısının şöyle bir parodi klibi çekilmiştir, videoyu çeken ise yine ünlü boybandler 2am ve 2pm'dir. beast de tiara'nın yayaya'sında dans etmiştir. en ünlü boybandler de birleşip, boys generation adıyla girls generation'ın parçalarını yorumlayabilirler.

    bir başka yönü de fan service başarısıdır. hayranların zayıf yönlerini bilir, onun üzerine oynarlar. mesela brown eyed girls polis kıyafetiyle, tiara kedi kılığında performans sergiler. erkek grupları ise soyunup, göz kırpmak haricinde genelde boys love üzerinden çalışırlar. uzak doğuda iki yakışıklının yakın görüntüler sergilemesine, mümkünse öpüşmesine özellikle kız fanlar bayılır. super junior bunun üzerine oynamayı sever.

    bunun haricinde çıkardıkları parçaların hem normal videosu haricinde, performans videosunu da yayınlarlar. bu videolar sadece dans içerir. bazen bir şirin, bir de seksi versiyonda ayrı klipler çektikleri bile olur(örneğin tiara'nın bo beep bo beep parçası). yani dur durak bilmezler diyebiliriz.

    hayranların sadakati de bambaşkadır. desteklerini sonuna kadar gösterirler. mesala sevdikleri grubun canlı performansını izlerken, grubun şarkı söylediği yerlerde seslerini yükseltmezler, ara verildiği anda söylenen son sözü tekrarlarlar. yani bunun nedeni gerçekten bu mu bilemiyorum ama benim yorumum bu yönde. bir örneği için snsd'nin genie performansına bakın.

    daha unuttuğum pek çok grup, video falan feşmekan var ancak içine girildi mi çıkılmayan, benim gibi birine popu sevdiren bir alemdir. iş yine koreli samimiyetinde bitiyor sanırım. özellikle türü sevenler mutlaka bir şans versin diyerek, bu destansı entryi noktalıyorum.
209 entry daha
hesabın var mı? giriş yap