3851 entry daha
  • japonya'daki kürt sorununu normalleştirmeye çalışan boğaziçililere sahip ülke.

    mehmet gönültaş isimli boğaziçi üniversitesi tarih bölümü öğrencisi, üzerine vazifeymiş gibi japonya'daki kürt sorunu üzerine saçma sapan bir şeyler yazmış.

    bkz: https://yarininkulturu.org/…japonyanin-kurt-sorunu/

    iki ülkenin de en prestijli üniversitelerinde (boğaziçi ve keio) eğitim almak mehmet gönültaş'a dar bir perspektiften saçmalama yetisini kazandırmış. çünkü zaten eğitim hayatları boyunca bu tarz telkinlerle ve taraflı olarak yetiştiriliyorlar. boğaziçi mezunu engin kılıç hakkında daha önce yazmıştım. japonya pkk sorumlusu ile yanyana fotoğrafı var adamın. (bkz: #159564175) zamanında engin kılıç ve vakkas çolak'ın poz verdiği dernek binasında artık açık açık apo posteri, pkk ve ypg flamaları paylaşılıyor. (bkz: #160750536)

    buradan pkk'lı kürtleri normalleştirmeye çalışan herkese seslenmek istiyorum. götünüz yiyorsasuphi nejat ağırnaslı gibi (boğaziçi sosyoloji mezunu pkklı. ypg'ye destek için kobaneye gidip orada geberdi.) gibi icraata geçin.sarı torba ile geri gelirsiniz.

    edit: özel mesajla bazı arkadaşlar uyardı. geri dönüş her zaman sarı torba ile olmuyormuş. zaman zaman ptt kargo ile de olabiliyormuş. bir an unutmuşum. hatırlatma için teşekkürler. bkz: https://www.milliyet.com.tr/…aciklama-geldi-6186509

    neyse bakalım neler saçmalamış.

    saçmalık 1:

    ''japonya’da yaşayan kürtlerle ilgili son zamanlarda hem türk ve japon hem de dünya basınında sayısız haber yapıldı. özellikle bu yılın bahar ve yaz aylarında yaşanan olaylar nedeniyle bu konuya olan ilgi büyük ölçüde arttı. hatta yakın zamanda ünlü the economist dergisi bile japonya’daki kürtler üzerinden japonya’nın göçmen politikasını eleştiren bir yazı yayımladı. türkiye’de ise bu konu ırkçı bir zemine çekilmeye başlandı. özellikle göçmen karşıtı japon gazeteci ıshii takaaki’nin (????) twitter’da konuyla ilgili türkçe paylaşımlar yapmaya başlamasıyla ırkçılık için daha da müsait bir ortam yaratılmış oldu.''

    el-cevap:

    bu yılın bahar ve yaz aylarında yaşanan olaylar diye geçiştirmeye çalıştığı olaylar,
    cinayet, hırsızlık, trafik kazası, 100 kişiyle örgütlü olarak hastane basma gibi adi ve yüz kızartıcı suçlar. hahaha sinirim bozuldu. japonlar 100 yenlik kahve çaldı diye japon tutukluyorlar. bunları görmezden mi geleceklerdi? 100 kişi toplanıp hastane basan orospu çocuklarının dağdaki akrabaları da karakol basıyor. askere saldırıyor. bunların zaten kalabalık olunca sesleri çıkar.

    türkiye'de bu konu hiçbir zaman ırkçı bir zemine çekilmeye çalışılmadı. ortada pkklı olan ve bu şekilde kendilerine siyasi bir zemin yaratarak varlıklarını normalleştirmeye ve yasal zemine oturtmaya çalışan kürtler var. japonlar ve türkler de bu durumu karşı şıkıyor.

    bak bak çok bilmiş hewal memo'ya bak sen. japon gazeteci ishii takaaki'yi göçmen karşıtı olarak nitelendirmiş. hassiktir oradan. kendi ülkesinde terör örgütü mensubu istemeyen suça karışan ve çevreye zarar verenleri kamuoyuna duyuran, ailesi bu topraklarda yaşamış bir japonu beğenmiyor. sana mı soracaktı dalyarak.

    eğer ırkçılık için müsait bir ortam ortaya çıktıysa, bunu yaratan japonya'daki pkklı kürtlerdir. bunlar antebin maraşın bilmem nerenin köylerinden kalkıp japonya'ya göç eden birbirleriyle akraba pkklı kürtler.

    bunlara türkiye cumhuriyeti kimlik vermiş. pasaport vermiş. seçme seçilme hakları var. diğer vatandaşlarla aynı statüdeler. kalkıp japonya'ya gelmişler. iltica yapmışlar. sayıları 2.500'ü bulmuş. sabah işine gidip akşam evlerine dönseler, eğer yukarıdaki cinayet gibi hırsızlık gibi olaylara karışmasalardı kimse bunlara bir şey demezdi. ama azıttılar. yaptıkları japon halkının da canına tak etti ve şuanda gündemdeler. sonları da japonya'da uyuşturucu mafyası haline gelen iranlılar gibi olacak. hepsini zorla ülkelerine gönderecekler. ama şuanda bazı eller tarafından kollanıyorlar.

    saçmalık 2:

    öncelikle bu olayın tek boyutlu olmadığını belirtmek gerekiyor. bu mesele sadece kürtlerle ilgili değil, göçmenlerle ilgili.

    el-cevap:

    olay tek boyutlu. japonya gibi gelişmiş bir ülkede doğal olarak onlarca farklı ülkeden göçmenler yaşıyor. her göçmen de haliyle kendi etnik kimliğiyle değerlendiriliyor. çinliler, vietnamlılar veya endonezyalılar da sık sık suça karışıyor. buradaki olay da kürtler.

    saçmalık 3:

    bugün japonya’da 2000’den fazla kaçak kürt olduğu tahmin edilmekte. ülkede resmî olarak yaşayan türkiye cumhuriyeti vatandaşı ise 6000’den fazla. bunların ne kadarının kürt olduğunu tahmin etmek ise oldukça zor. bunun yanında ırak kürtleri’nin de varlığını unutmamak gerek. ancak maalesef onların da sayısı net değil.

    el-cevap:

    saitama bölgesinde yaşayanlar kürt. kürtler birey olma yetkinliklerini geliştiremedikleri için toplu olarak kabile aşiret şeklinde hareket ediyorlar. doğudaki geleneksel muhafazakar ve dindar aşiret anlayışına karşı çıksalar da pratik olarak bu durumdam kopamıyorlar. çünkü ancak bu şekilde hayatta kalabiliyorlar. örneğin tekirdağlı bir türk genci üniversitede japonca okuyup kendi imkanlarıyla iş bulup japonya'ya gelebiliyor. ya da izmirli bir türk genci japonya'ya gezmeye gelip çok beğenip daha sonra kendi imkanlarıyla tekrar gelmeye çalışıyor. kürtler ise ''şebeke'' adını verdikleri sistemle bu ülkeye kapağı atıyorlar. japonya'da bulunan akrabalarına el altından bir miktar para vererek ülkeye giriş yapıyorlar. daha sonra ise yalan beyanla iltica başvurusunda bulunup inşaatlarda çalışıyorlar. kültür çatışması sonucu da cinayet, hırsızlık, kavga gürültü gibi olaylar meydana geliyor. çünkü ne temel eğitim ne de aile eğitimi var.

    ekonomik kriz nedeniyle 100 binden fazla türkün meksika sınırı üzerinden amerika'ya giriş yaptığı söyleniyor. çoğu da yukarıdaki şekilde ''şebeke'' ve karteller üezrinden geçiş yaptı. amerikan kamuoyunca veya haberlerde türklerin bu kadar çok suça karıştığı ve yerel halka rahatsızlık verdiği hiç haber oldu mu?

    saçmalık 4:

    ''daha önce söylediğim gibi, bu sorun kürtler üzerine yoğunlaşmış olsa da tüm göçmenleri kapsayan bir sorun''

    el-cevap:

    saitama'nın kawaguchi ve warabi bölgesinde kurallara uymayan kürtlerin yarattığı sorun ve bunun medyaya yansıması nasıl tüm göçmenleri kapsayan bir sorun olabilir? sanki saitama'daki vietnamlılar, çinliler ya da diğerlerinin yaptığı suçlar da kürtlerin hanesine yazılıyor da tüm göçmenleri kapsayan bir sorun oluyor. hırsızlık yaptığ için tutuklanan vietnamlılar ''biji serok apo'', ''tc bize bakmiir'' mi diyor?

    aksine bu zamana kadar kürtlerin yaptıkları normal türk vatandaşlarının hanesine yazılıyordu. medyaya türk olarak yansıyordu. japonya'daki kürtler o kadar çok suça karıştı ki artık ''toruko kei no kurudo jin'' diye geçiyor. yaptıkları pisliklerle japonlara kendi etnik kimliklerini öğretmiş oldular.

    bu vesileyle boğaziçi sosyoloji şiirini bir kez daha okumadan geçmeyelim...

    görsel

    ...gavurun aşığıdır.
    türklüğün düşmanıdır
    saçı hep rastalıdır
    boğaziçi sosyoloji...
  • gitmeyi planlayanlar için yardımı olacak bazı hususları listelemeye çalıştım. umarım işinize yarar.

    1. tokyo'da narita ve haneda olmak üzere 2 havalimanı bulunuyor. haneda merkeze daha yakın olmakla beraber, ikisinden de ulaşım oldukça kolay ve birbirine benzer sürelerde merkeze ulaşım sağlanıyor.
    2. japonya türkiye'den 6 saat ileride olduğu için uçuş saatiniz önemli. thy ile uçmak isterseniz gidişiniz narita'ya, dönüşünüz haneda'dan olabilir. thy ile narita'ya gidiş, tr saati ile 15:30. bu da ertesi gün sabah japonya'da olacaksınız anlamına geliyor. haneda uçuşu ise tr saati ile sabah 02:00. bu da japonya'ya akşam 7-8 sularında varacaksınız demek. 1 gün boşa gitmemesi için narita daha mantıklı olacaktır. dönüşte ise jp saati ile haneda 21:55, narita 10:35. haneda'dan türkiye'ye vardığınızda sabah, narita'dan vardığınızda akşam oluyor. hem japonya'da akşama kadar gezmek hem de türkiye'de günü yakalamak için haneda'dan dönüş daha makul. thy bilet ücretleri biraz yüksek. alternatif havayolları tercih edilebilir. örneğin qatar airways güney kore aktarmalı çok daha uygun fiyata gidiyor diye biliyorum. (gidilen aya göre değişebilir)
    3. havalimanına iniş yapmadan önce uçakta, doldurmanız için 2 form dağıtılacak. bunun için yanınızda bir kalem bulundurursanız, uçakta doldurup sıra esnasında vakit kaybetmezsiniz. kaleminiz yoksa da pasaport sırasının sonunda formları doldurmak için masa ve kalem bulacaksınız.
    4. havalimanından çıkışta 3 aşamalı bir kontrol sistemi mevcut. uçaktan inip pasaport kontrol sırasına girdiğinizde, sizi ilk olarak yüz ve parmak izi tanıma sistemi karşılıyor. bu kayıtlar tamamlandıktan sonra ilk pasaport kontrolü yapılıyor ve doldurduğunuz formlardan birini alıyorlar. son olarak grup veya aile iseniz beraber, yalnızsanız tek pasaport kontrolü yapılıyor. beyan etmek istediğiniz bir şey var mı diye soruluyor ve diğer formu alıyorlar. nihayetinde tokyo'ya giriş yapıyorsunuz. pasaport kontrolünde yönlendirmeler çok net ve sırayı takip ederek tüm işlemleri rahatlıkla geçiyorsunuz. pasaport kontrolünde aykırı bir durumunuz yoksa pek bir şey sormuyorlar.
    5. tokyo'da tren ve metro hatları ayrı kullanılıyor. tren hatları jr line, metro hatları tokyo ve toei olarak geçiyor. havalimanına ulaşım sadece tren hatları ile mümkün. fakat tren ve metro hatları arasında aktarma çok kolay ve genel olarak kısa mesafeli. havalimanında turistler için ücretsiz verilen ulaşım ile ilgili kitapçığı edinmenizi öneririm. haritalar ve hatlar güzel anlatılıyor. nette de öncesinde bulmanız mümkün ancak kitapçık bana daha anlaşılır geldi. harita
    6. telefonunuzdan google maps'i açın ve gitmek istediğiniz yere (hotel, semt vb.) yol tarifi alın. üst tarafta araç, tren, insan, bisiklet vb. simgelerin bulunduğu ulaşım yöntemlerinden tren olanını seçin. aşağıda çıkan alternatiflerden size en makul olanını seçip bir sonraki aşama olan tren bileti alma sırasına ilerleyin. bu noktada kitapçık üzerinden de rotanızı, metro ve tren hatlarını, hatların renk ve simgelerini öğrenebilirsiniz. özellikle renk ve simgeler aktarmada takip için faydalı. havalimanında bedava internet olsa da, google maps'te japonya haritasını telefonunuza gitmeden önce muhakkak indirin.
    7. havalimanında iken sim kart veya wi-fi hotspot almak isterseniz kolaylıkla alabilirsiniz. grup veya aile iseniz hotspot almak daha mantıklı olabilir. operatörleri gitmeden önce araştırabilirsiniz. ben iij aldım fena değildi, ancak haftasonu ve özellikle kalabalık bölgelerde bağlantı kayboldu.
    8. havalimanından çıkmadan önce küçük bir miktar da olsa para bozdurun ve yanınızda japon yeni bulundurun. sebebine ileride değineceğim.
    9. tren bileti alımı sırasında size pass almak isteyip istemediğinizi soracaklardır. gitmeden önce internetten almak da mümkün. bu pass sadece tren hatlarında geçerli olacak ve metro için kullanamayacaksınız. tokyo içerisinde de yoğunluklu olarak metro hatlarını kullanacaksınız. osaka ve kyoto'ya gitme planınız varsa jr pass'ı araştırıp almanızı öneririm. osaka veya kyoto için tek bilet almak yerine pass almak daha mantıklı olacaktır.
    10. bilet almadan önce görevliye maps veya kitapçık üzerinden gitmek istediğiniz konum ve rotayı teyit ettirip daha sonra bileti alabilirsiniz. ingilizce konuşamasalar da yardımcı olacaklardır. bu arada japonya'da genel itibari ile ingilizce konuşanı pek bulamazsınız. translate ile japonca'ya çevirip gösteriyorsunuz. onlar da ingilizce'ye çevirip size gösteriyor. telefonunuza japonca ve ingilizce ve hatta türkçe dillerini önceden indirin.
    11. havalimanında gişeden aldığınız için bilet ücretinizi kredi kartınızla ödemeniz mümkün olacak. fakat bu seçenek daha sonra pek mümkün olmayabilir. tüm tekli biletlerinizi genelde kiosktan (bilet otomatı) alacaksınız ve kiosklarda kredi kartı geçerli değil. sadece japon yeni ile bilet alabileceksiniz. daha önce havalimanında bozdurduğunuz yenlere, aktarma sırasında bilet satın alırken ihtiyaç olacaktır. (metro için de pass alıp kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. ancak tekil alımlarınız kuvvetle muhtemel kiosktan olacaktır. özellikle havaalanından sonraki ilk aktarmada, ilk günün ve yükünüzün getirdiği kısıtlarla kiosk dışında alternatif bulamayabilirsiniz.)
    12. tren biletini gişeden aldınız ve yönlendirmelerle treni buldunuz. giriş yaparken makineye verdiğiniz minik bileti atmayın. çıkışı da onunla yapacaksınız.
    13. aktarma yapacağınız durakta indikten sonra metro için tekrar bilet almanız gerekiyor. metroya özel olan kiosktan son durak için biletinizi almalısınız. ekranda ingilizce menüsünü seçtikten sonra bilet satın al seçeneği ile devam edin ve search by station number veya station name seçeneğini seçtikten sonra son durağınızı seçin. birden fazla kişiyseniz combination tuşu (seçeneği) ile çoklu biletlerinizi alabilirsiniz. burada kredi kartı geçerli olmadığı için nakit yani japon yeni gerekiyor.
    14. birden fazla metro istasyonunda aktarma yapmanız gerekebilir. aktarma sırasında gişeden çıkıp tekrar farklı bir gişeden giriş yapmanız da gerekebilir. önemli olan ara duraklar için değil, son durak için bilet almanız. minik biletinizle son durağa varana dek ara duraklarda giriş çıkış yapabilirsiniz. ara duraklarda bileti gişeye verdiğinizde size geri verecek ve diğer girişte bu bileti kullanabileceksiniz. ancak son durakta bileti verdiğinizde geri alamayacaksınız. bu durum metrodan trene veya trenden metroya aktarma için geçerli değil. metrodan trene aktarma yapmak için yeni bilet almanız gerekiyor.
    15. çok çok çok zorda kalmadıkça taksi tercih etmeyin; yavaş ve pahalı. ingilizce bilmedikleri için konuşamıyor ve anlaşmakta zorlanıyorsunuz. şoförler ekseriyetle yaşlı ve translate de pek çare olmuyor.
    16. tokyo çok güvenli bir şehir ve birçok yerde gönül rahatlığıyla konaklayabilirsiniz. konaklama tercihinizde en önemli etken ulaşım taşıtlarına yakınlığı olmalı. ikinci etken ise bu ulaşım araçlarını kullanarak ziyaret edeceğiniz bölgelere olan ulaşım süresi. örneğin metroya 100 metre mesafede bir konaklama yeri buldunuz ancak yer yokohama. yokohama'da konaklamak demek, her gün en az 2 saat ulaşıma vakit ayırmanız anlamına geliyor. chiyoda, shibuya, minato, taito, chuo tercih edilebilir bölgeler. shinjuku'yu tercih etmek isterseniz, ters bir durumda kalmamak için iyi araştırmanızı öneririm :) gerçi adult only uyarısını ihmal etmiyorlar ama siz tedbiri elden bırakmayın.
    17. örneğin bir oteli gözünüze kestirdiniz, yorumlar da güzel. metroya da yakın diyorlar, nasıl emin olacaksınız. konaklama tercihinde de google maps yardıma koşuyor. maps'i açıp oteli aratıp bulun. yol tarifini seçtikten sonra başlangıç noktasına ziyaret etmek istediğiniz bir yeri girin. ulaşım tercihlerinden treni seçip otelin metroya olan uzaklığını görebilirsiniz. ayrıca gideceğiniz yere olan mesafesini, kaç aktarma yapmamız gerektiğini, her aktarmada ne kadar süre bekleyeceğinizi, aktarmada ne kadar yürümeniz gerektiğini ve kişi başı ne kadar ücret vereceğinizi buradan görebilirsiniz. örneğin nest hotel tokyo hanzomon'da kalmak ve shibuya scramble crossing'e gitmek istiyoruz diyelim. maps'te başlangıç noktasına nest hotel tokyo hanzomon, hedefe shibuya scramble crossing giriyoruz ve tren seçeneği ile ulaşımın ayrıntılarını inceleyebiliyoruz. otelimiz metro hanzomon line'a 250 mt. uzaklıkta ve aktarma olmaksızın hedefe ulaşabiliyor. ulaşım süresi 15 dk. ve kişi başı bilet ücreti 178 yen. görsel görsel
    18. metro çok gelişmiş olsa da tokyo çok büyük ve mesafeler uzun. her seyahat küçük veya büyük bir vakit alıyor. google maps'i kullanarak tüm seyahatinizi planlamanızı öneririm. örneğin öğleden önce gittiğiniz bir bölgeden, öğleden sonra hangi bölgeye geçmek mantıklı olacak google maps ile kontrol sağlayabilirsiniz. seyahat sürelerinizi de planınıza dahil etmeniz faydalı olacaktır.
    19. japonlar yemek yemeyi de, yemeğin lezzetini abartmayı da seviyorlar. her şeyi büyük bir iştahla ve özendirerek yemeyi başarıyorlar, siz akıllı olun onlara kanmayın. yine de müslüman filtreniz yoksa damak tadınıza uygun yiyecek bir şeyler bulursunuz. aksi takdirde yemek biraz problem olabiliyor. soya sosları dahi alkol içerebiliyor, sorgulamak da fayda var.
    20. sushi'yi öneririm, sevmeseniz de şans verin. hem ucuz hem de lezzetli. yosun yaprağı, türkiye'deki gibi denizde kaya yalıyor hissi vermiyor. sushi yemem normalde ama burada sushi gayet güzel ve ucuz. marketlerde satılan günlük yemekleri de zorda kalırsanız tercih edebilirsiniz. lezzetleri fena değil ve fiyatlar gayet uygun. bu arada restoranlar da yemekler de oldukça temiz. türkiye yanında tayland gibi kalır.
    21. kızartmaya bayılıyorlar. bu adamlar mümkün olsa dünyayı kızartıp yerler. açıkçası her yemek sokağında kızartma ve sabit baharat kokusu almak beni yordu, iştahımı kapattı. ayrıca çok tatlı yiyorlar. ancak haklarını vermek lazım tatlı işini iyi beceriyorlar. bizdeki gibi damak yoran, bol şuruplu tatlılar değil, tatlıları gayet dengeli ve lezzetli. bu kadar kızartma ve tatlıya rağmen kilolu insan sayısı inanılmaz düşük.
    22. yemek fiyatları türkiye'ye göre daha uygun. ucuz diyemem ancak yine de daha uygun. özellikle et fiyatları baya fark ediyor. neredeyse yarım kilo wagyu ve kobe etlerini 750-1000 tl arası bir fiyata yemek mümkün. diğer taraftan pizza vb. yemekler restoranlarda pahalı, marketlerde ucuz.
    23. sokakta elinde bir şey yiyip içen japon pek göremezsiniz. küçük de olsa yemek için oturma yerleri var ve yemeğinizi yiyip çıkıyorsunuz. ayakta bir şey yemek durumunda kalıyorlarsa da dükkanın hemen yanında yiyorlar ve gidiyorlar.
    24. japonya'da çöp kutusu görmek çölde vaha. çöplerinizi atacak yer bulmakta zorlanacaksınız. buna rağmen yerde tek bir çöp göremezsiniz. ülke tertemiz.
    25. en kalabalık yerde dahi etrafınız bir boşluk olduğunu göreceksiniz. sosyal mesafeye inanılmaz bir saygı var. kimse kimseyi rahatsız etmiyor. birisi önünüze atlamaz, size çarpmaz veya ensenizde nefesini hissetmezsiniz. kalabalık ama bir o kadar rahat. enteresan.
    26. otel odaları ve yataklar küçük. pahalısı da küçük, ucuzu da. otel seçerken yatak ölçüsü ve oda boyutlarına dikkat edin. iki kişilik yatak diye 140x190 yatakta yatmayın sonra.
    27. teknolojik aletler çok ucuz. nintendo switch oled 7000 tl, ps5 ~13000 tl, meta quest 3 512gb, ~18000 tl, iphone 15 pro max ~ 38000tl. 5000 yen üstü alışverişlerde mağazada tax free uyguluyorlar. ürün fiyatı üzerinden %10 indirim uygulanıyor. havalimanında uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. elektronik ürün alışverişi için akihabara'ya gidiyorsunuz. bu sokak komple elektronik sokağı. yodobashi camera ve bic camera meşhur iki dükkan.
    28. disneyland'a gitme planınız varsa 1 gün ayırın. çok güzel doyamayacaksınız bir gün yetmeyecek anlamında söylemiyorum. sıra beklemekten koca günün nasıl bittiğini anlamayacaksınız. japonya'da genel olarak her şeyde sıra var. haftasonu yoyogi park çıkışı yaya geçidinde 15 dk beklediğimi biliyorum. disneyland sıra beklemenin zirvesi olabilir. ayrıca disneyland biletleri sadece online alınabiliyor. japonya'da almak isterseniz güvenlik sebebi ile banka red veriyor. yapı kredi, ziraat, iş bankası, garanti bankalarının hiçbiri onay vermedi. türkiye'deki tanıdıklardan destek isteyip müşteri temsilcisi ile satın alım yapılabildi.
    29. haftasonu yoyogi, ueno gibi parklar çok kalabalık olabiliyor. sıra beklemekten sıkılmam derseniz, japonları gözlemlemek ve aralarına kaynamak için iyi bir tercih olabilir.
    30. meşhur godzilla road'a gidiyorum diye kendinizi kaptırıp farkında olmadan japonya'nın red light'ina giriş yapabilirsiniz. shinjuku'ya gidiyorsanız nereye gittiğinizi kontrol etmenizde fayda var.
    31. japonya'da ingilizce konuşan pek yok. sokakta ingilizce yönerge, restoranda ingilizce menü bile olmayabiliyor. google translate görsel çeviri iş görecektir.
    32. yeme içme ve ulaşım ücretleri uygun. 3-4 ay öncesinden rezerve ederseniz konaklama da uygun olur. thy alternatifi hava yollarında, aya göre değişkenlik gösterse de ucuza bilet bulunabiliyor. doğru planlanırsa zannedildiğinden daha uyguna seyahat gerçekleştirilebilir.
    33. fena bir havası var. sabah fırtınaya uyanabilir, öğleden sonra bunaltıcı sıcaklarla devam edebilirsiniz. bahar aylarında gidiyorsanız, kıyafet konusunda temkinli olmakta fayda var.
    34. avm'ye benzer department store'lar var. kozmetik, giyim, hediyelik eşya vb. satın alımlarınızı buralardan yapabilirsiniz. gideceğiniz bölgelerdeki meşhur storeları öncesinde belirleyebilirsiniz. ginza, shibuya ve shinjuku bu konuda başı çekiyor.
    35. her yerde 7-eleven, familymart ve lawson marketleri bulunuyor. 7-eleven bir tık daha uygun gibi geldi bana. hediyelik çay, soya sosu vb. bir şeyler almak isterseniz buralardan alamazsınız. daha büyük marketlere gitmeniz gerekir.
    36. seyahat edeceğiniz bölgeleri ve bu bölgelerdeki ziyaret noktalarını öncesinde belirlerseniz daha çok yeri gezebilirsiniz. muhakkak görmek istediğiniz bir iki noktayı gözünüze kestirip, duruma göre spontane de takılabilirsiniz. tokyo bile yeterince büyük, her yeri görmek gibi bir telaşa girmeyin derim.
    37. seyahat edilmesi gereken bölgeler ve ziyaret noktaları ile ilgili nette çok bilgi bulunuyor. ancak çok bilgi, kafanızın daha çok karışmasına sebep olabilir. tavsiyem mümkün olduğunca basit tutun ve keyfini çıkarın.

    herkese iyi seyahatler dilerim.
hesabın var mı? giriş yap