• biyografisi çıkmış quantitative fon yöneticisi ve matematikçi.

    kitapta hedge fonunun stratejileri hakkında yüzeysel de olsa bilgi var. tarihi verileri tarayıp istatistiki olarak anlamlı olan pattern’ları bulmaya çalışıyorlar. bu pattern’ların ‘niye’ var olduğu ile ilgilenmiyorlar. hatta bu ilgisizliklerini avantaj olarak görüyorlar. işlemleri genelde ufak hacimde tutuyorlar fakat bunlardan on binlerce yapıyorlar. leverage kullanıyorlar ve pozisyonları oldukça kısa vadeli taşıyorlar. işlemlerin sadece %50.75’inde karlı çıkıyorlar ve bu, yıllık ortalama %66 getirmeleri için yeterli oluyor. bu getiri yıllık ortalama çünkü kazanılan parayı geri fona koyamıyorlar. uyguladıkları stratejiler daha fazla para koyulduğunda -en azından şu anda- çalışmıyor. o yüzden ana fonları olan medallion’ın büyüklüğü 2010’dan beri 10 milyar dolarda kalmış durumda.

    akla gelen ‘diğer quant fonlardan ayrı ne yapıyorlar ki böyle devasa getiri elde ediyorlar’ sorusunun cevabı kitapta yok. gerçi bunun cevabı olsa, biyografiden ziyade bir data analiz veya ileri matematik kitabından bahsediyor olacaktık.

    kitabın en beğendiğim paragrafı jim simons’ın bir konuşmasından yapılan alıntı oldu: “be guided by beauty . . . it can be the way a company runs, or the way an experiment comes out, or the way a theorem comes out, but there’s a sense of beauty when something is working well, almost an aesthetic to it.”
  • jim simons diye de tanınan renaissance technologies corporation adlı dünyanın en başarılı hedge fonunun kurucusu ve başkanıdır. subprime krizi sebebiyle bir çok hedge fonun battığı 2008 yılında medallion'un fonunun yönetim ve performans ücretlerinden sonra %40 gibi bir getiri getirmesi jim simons'ın dünyanın en iyi traderı olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. kendisinin uc berkeley'den matematik ve edebiyat phd'si vardır ve uzun süre matematik profesörlüğü yapmıştır.
  • quant trader, day trader, matematikçi.

    büyülü ticari formüllerini, basit bir ilkeyi farkedebilmek adına yazmıştır: formasyonlar. formasyonlar birbirini benzer formlarda tekrar eden örüntülere denir. geometride fraktal olarak incelenirler ve evrende sayısız örneğine rastlanır. ele alınan uygun ölçütlerdeki yığınlardan birbirini tekrar eden belli formasyonlar* bulunur ve o formasyonların sonuçlanma aşamasına belli bir t zaman uzaklıktan dakikalık grafiklerde kimi zaman scalpinge yakınsayan periyotlarda işlemler açılır.

    "tabi, bu basitlik; omuz baş popo veya üçlü huni gibi bir basitlikte değildir"den dolayı bay simons diye biri vardır. her güçlü ticari sistem, dakikalık grafiklerin altına inildikçe random walk'la yüzleşirken ortaya koyduğu katsayı küçülür bir süre sonra kalmaz. para kazanmak imkansızlaşır. bu bey, bu imkansız vadelerde imkanlar bulur.

    esasen; kantitatif ticaret, teknik ticaretle iç içedir. fakat; paul tudor jones veya richard dennis gibi teknik prensiplerden ilham alan tüccarlar da, kantitatif tüccarlar da aynı basit ilkeyle yoğrulur: özel bir sistem inşa edip uzun vadede beklenen değere yakınsarlar. bu onları bir başka basit ilkeye yönlendirir. ki hemen hemen hepsi bu formülü üstü kapalı söylemiştir;

    “we’re right 50.75 percent of the time… but we’re 100 percent right 50.75 percent of the time. you can make billions that way.”

    formasyonları dakikalık periyotların üstünde bulma imkanı yok. fakat bu periyodun da başarı oranı konusunda ciddi sorunları var. o sorunu, sorunla çözüyor. yılda %50.75'lik başarı oranını yakalarkenki sürece t diyelim. bu t'den rassal bir seçme mekanizmasıyla t1'i aldık diyelim. t1 %10'luk bir başarı oranına sahip olabilir. "t6, t9, t12..." de bu oranda olabilir. fakat belli bir tekrar sayısının bileşkesi olan t onbinlerce tx'den sonra %50'ye yakınsayacak bir başarı oranına kavuşacaktır. bu istatistik biliminin pek bir stokastik ticari sürece armağanıdır: (bkz: büyük sayılar kanunu)

    not: böylesine başarı oranının zorlaştığı bir vadede onyılları kapsayan +%0.75 bay simons 3 standart sapma dışında bir konumda olduğu için vardır.
  • james simons, piyasadaki verimsizliklere dayalı olarak hangi işlemlerin girileceğine karar vermek için yalnızca niceliksel analiz kullanan bir fon yöneticisiydi.

    simons ilk başta matematiği hedge fonuna uygulamayı düşünmemişti. ancak zamanla, gelecekteki getirileri tahmin etmek için finansal verilerdeki rastgele olmayan hareketleri arayarak verileri yorumlamak için matematiksel ve istatistiksel modeller kullanabileceğini fark etti. işte tam bu noktada başarı için ilk adımı attı.

    hangi işlemlere girileceğine karar vermek için yalnızca niceliksel analiz kullanmaya karar verdi. simons, fonunda kendisiyle çalışmak için yalnızca matematik, veri analizi ve diğer bilimle ilgili alanlarda uzmanları işe aldı. fonu programcılar, matematikçiler, fizikçiler ve kriptograflarla doldurdu. şirket, bu bilim adamlarının geliştirdiği karmaşık matematiksel formüller sayesinde başarılı oldu.

    jim simons, fikir paylaşımının ve bilimle ilgili çeşitli alanlardan en parlak insanları işe almanın büyük bir savunucusudur. bununla birlikte, simons sık sık dikkat çekmekten kaçınır ve çok fazla röportaj vermez. onunla ilgili çoğu bilgi etrafındaki kişilerden edinilmiştir. fonda çalışan kişilere ilk başta ciddi bir sözleşme imzalattığı için tam olarak hangi formülleri kullandığı bilinemiyor.

    kendisi ile ilgili (bkz: piyasaların şifresini çözen adam) kitabında çok daha fazla detaylı bilgi mevcut. tahmin edileceği gibi bu kitap da kendisi tarafından yazılmamıştır. çevresindeki kişilerin anlatımıyla bir profil çizilmiştir.
  • o degil de su videosunu izlerken kahve icmeyin bilgisayar karsisinda.

    --- spoiler ---

    sunucu: "unlu bir makaleniz var, bu makale ne uzerine bize aciklayabilir misiniz?"

    jim: "hayir" (aha burada cok fena kahve puskurtmuslugum var) (3:08)

    -gulus ahenk-----

    jim: "yani aciklayabilecegim insanlar var tabii de" (siz salaksiniz!!! zamanimi harcatmayin)

    --- spoiler ---
  • renaissance technologies şirketinin hedge fon yöneticisi. forbes dergisine göre 2007 yılında 1.3 milyar $ kazanarak wall street'in en çok kazananları listesinde 5. sıraya inmiştir. geçen yıl birinciydi kendileri...
  • efficient market theory'ye inanmamaktadır. kendi geliştirdikleri finansal modeller üzerinden anomali yakalamak üzerine tahmin yaparak yatırım yapmaktadırlar.
  • jim simons, matematikçi, matematiksel finansçı ve hedge fon yöneticisidir. 1938'de doğan simons, matematik alanında önemli çalışmalar yapmıştır.

    simons, 1958 yılında massachusetts teknoloji enstitüsü'nden matematik alanında lisans derecesi aldıktan sonra, 1961 yılında california üniversitesi, berkeley'den matematik alanında doktora derecesini tamamladı. doktora sonrasında massachusetts teknoloji enstitüsü'nde öğretim üyeliği yaptı.

    matematik kariyerinde, diferansiyel geometri ve teorik fizik gibi konularda önemli çalışmalara imza atmıştır. ancak, 1978 yılında matematik kariyerini sonlandırarak wall street'e geçiş yapmıştır. daha sonra, finansal analiz ve matematiksel modelleme alanında çalışmalarını sürdürmüştür.

    simons, 1982 yılında renaissance technologies adlı bir hedge fonu kurmuştur. bu fon, yüksek frekanslı algoritmik işlem yaparak ve matematiksel modelleri kullanarak yatırım yapar. simons'un liderliğindeki renaissance technologies, son derece başarılı bir performans göstermiş ve simons, dünyanın en zengin insanları arasında yer almıştır.

    simons ayrıca, matematik eğitimine ve araştırmalarına destek veren bir vakıf olan simons vakfı'nı da kurmuştur.

    "kendinizi akıllı ve yetenekli insanlarla çevrelemek önemlidir. işbirliği ve farklı bakış açıları daha iyi sonuçlara yol açar."

    "yetenekli insanları işe almak ve en iyisini ummak yeterli değildir. ayrıca onlara doğru olduğunu düşündükleri şeyi yapma özgürlüğünü de vermeliyiz."

    "kalıcılık ve disiplin, herhangi bir alanda uzun vadeli başarının temel özellikleridir."

    "geleneksel bilgeliği sorgulamaya ve kendi başınıza düşünmeye istekli olmalısınız."

    "hayattaki en önemli şey bir amaç ve anlam duygusuna sahip olmaktır."

    "şans başarıda rol oynar, ancak ne kadar çok çalışırsanız ve ne kadar hazırlıklı olursanız o kadar şanslı olursunuz."

    "şans gelip gidebilir, ancak sağlam bir strateji ve disiplinli uygulama tutarlı sonuçlara yol açan unsurlardır."
  • hedge fonunun 1988-2016 arası brüt 66.1%, net 39.1% dolar bazında getirisi var kaynak. kendi finansal modelleri, anlık trade'ler, bilgisayarlar vs nasıl yaptığını da bilemiyoruz
hesabın var mı? giriş yap