• bu bilgiyle 2.500.000,01 gb değil olsa olsa 2.499.999,99 gb olmuştur
  • megabyte cinsinden soyleseydin daha da cok gorunurdu.

    (bkz: mini cakal)
  • bunun yarısını zaten salak saçma şarkı sözleri kaplıyor. durduk yere sinirlendim.
  • yetersiz bir bilgi, ikilik düzende mi ondalık düzende mi hesaplandığının da açıklanması lazım.

    sonra öyle dediydiniz ama 2273 tb çıktı, eksik bu diye gelmeyin.
  • bu harddiske sahip bilgisayara 64k ram ile 200 mmx işlemci koyup, crackli oyunlar kurmakla eşdeğer durumdur. hafıza vardır ama bilgisayar yine de kasar.
  • bıkmadınız digital verilerle beyni ve insan hafızasını karşılaştırmaktan.

    diyelim bir fotoğraf makinesi ile çekilen dağ resmi var ve bu 5 mb olsun. sen aynı dağa canlı bakınca beyninden 5 mb lık yer mi gidiyor neye göre belirlesin bunun boyutunu beyin. gözümüzün megapikseli sensörü falan mı var. çözünürlük mü var?

    beynimiz bilgisayar sistemi gibi çalışsaydı bundan 13 sene 3 ay 5 gün 2 saat önce ne yaptığınızı çat diye söylerdiniz.
  • surada yaklasik 2.5 milyon gb seklinde bir bilgi verilmis:

    (bkz: https://www.scientificamerican.com/…emory-capacity/)

    "the human brain consists of about one billion neurons. each neuron forms about 1,000 connections to other neurons, amounting to more than a trillion connections. if each neuron could only help store a single memory, running out of space would be a problem. you might have only a few gigabytes of storage space, similar to the space in an ipod or a usb flash drive. yet neurons combine so that each one helps with many memories at a time, exponentially increasing the brain’s memory storage capacity to something closer to around 2.5 petabytes (or a million gigabytes). for comparison, if your brain worked like a digital video recorder in a television, 2.5 petabytes would be enough to hold three million hours of tv shows. you would have to leave the tv running continuously for more than 300 years to use up all that storage."

    sozlukte bi yazar noron basina 1000 baglanti detayindan bahsetmis ama sonra nedense "hede hodo olamaz. insan beyni genellenemez." seklinde fevri bi cikarimda bulunmus. ne alaka?

    guncellenmis tahmini kapasite ise daha fazla:
    (bkz: https://www.scientificamerican.com/…pacity-10-fold/)
  • yanlış ve dolayısı ile tutarsız bir veridir.

    her bir homo sapiens'de bulunan beyin, kendine ait farklılıklar taşır. bu farklılıklardan bir tanesi beynin kıvrımları, nöronların gelişimi, kimyası, işleyişi vs.

    bilgiyi tutan nöronlar, tek başlarına ele alındığında belki 1 saatlik bir görsel, işitsel veriyi tutabilecek iken, beyindeki nöronların birbiri ile 1000 ya da bu sayıya yakın bir oranda birbirleri ile bağlantıya sahip olması, insan beyninin tutabileceği, depolayabileceği bilgi alanı genişletmektedir.

    bilgisayar terimi ile nöronlar beyinde bir bulut depolama sistemidir. daha doğrusu beyinden alınan örnek ile bulut depolama sistemi geliştirildiğini söylemek yanlış olmaz.

    her yeni bilgide, nöronlar birbirleri ile iletişim içinde olur, bağlantı kurar veya kurmaya çalışır. bu bağlantılar kişinin beyninde tutabileceği bilgi alanını genişletir.

    fiziksel olarak elbette bir sınırı vardır. ancak bu sınır hiçbir zaman genelleme olarak kabul edilemez.

    edit 3: bir yazar arkadaşımız bazı yönlerden haklı olarak güzel entry'nin içine sıçtın diye mesaj attı. ona istinaden düzgün bir açıklama yapıyorum ama alttaki edit 2 etiketli cevabımı da okumuş cahile anlayacağı şekilde bırakmak istiyorum.

    --
    nöronların bilgi iletiminde rol aldığını bende biliyorum bu işle uzaktan ilgilenenlerde. aynı zamanda bu bilgi iletimi bakır kablolardan, fiber optikten vs gibi güncel iletim ile kıyaslandığında temel olarak bilgi iletimini üstlendiklerini söyleyebiliriz. işte bu iletimde bilgi kaybolmaz ve değişmez. ( burada değişmezden kasıt nöronların iletimi sırasında dışarıdan gelecek manyetik alandan etkilenmez anlamıdır. bakır kablo bilgi iletimi olduğundaki durum değildir ) yani sen bir bakır kablodan bir bilgi gönderdiğinde bu kablonun diğer ucunda bir alıcı yoksa ve bilgi akışı kesilmiyor ise o kablo üzerinden geçen bilgiyi taşır. bu da onu dolaylı yoldan depolama aygıtı haline getirir. nöronlarda aynı görevi üstlenir. hem iletir hem de yaptığı 1000'lerce bağlantı ile bu bilgilerin depolanmasını üstlenir. anlık olsa bile. dolayısıyla "bir bok bilmeden yazdığım şey" aslında senin düşünmediğin şeydir. bu konuda benden bilgili olabilirsin ama bu ayrıntıyı gözden kaçırdığına ve nöronun tam tanımını bilmediğine göre bu iş içinde isen pek parlak bir zekaya sahip değilsin.

    ---

    edit: imla

    edit 2: bir adet zeki yazar arkadaşım nirin bilgi titmiz, ilitimini siğlir dimiş.

    sana cevabım (bkz: çay yok bok için).

    sonraki cevabım, ilitimi siğlimikli birlikti, diğridin bilgi kipisitisi ili di ilişkilidir cicim.
  • 2tb neyine yetmiyor.
hesabın var mı? giriş yap