• isaac newton'ın philosophiae naturalis principia mathematica kitabı için yapmış olduğu çalışmalar ile de bilinen ünlü gökbilimci edmond halley'e ithafen adı konulmuş, resmi mecralarda 1p/halley şeklinde geçen meşhur comet*. kuyruklu yıldızların inanılmaz uzun yörüngesini hesaba kattığınızda, bunu bir insan ömrü içerisinde tamamlayan çıplak gözle görülür bilinen tek kuyrukluyıldızdır.

    edmond halley bu kuyruklu yıldızı aslında keşfetmemiş, ancak aralıklarla görülen ve kayıtlarda yer alan*** kuyruklu yıldız gözlemlerinin tek bir kuyruklu yıldızın* tekrar ziyareti olduğunu kanıtlamıştır. edmond hesaplarına göre ölümünden sonra 1758 yılında tekrar geleceğini söylediği bu kuyruklu yıldız ile bir nevi kehanet'e imza atmış, ve gerçekleşmesi ile bir değişiklik olmaz ise aşağıdaki ziyaret takvimi ortaya çıkmıştır. sözlük yazarlarının görme ihtimali olan 2 geçişi vurguladım, 86'yı kaçırdık inşallah 2061'e kadar sağ kalırsak bu kozmik harikaya tanıklık edebileceğiz:

    mö 239 › mö 163 › mö 87 › mö 12 › 66 › 141 › 218 › 295 › 374 › 451 › 530 › 607 › 684 › 760 › 837 › 912 › 989 › 1066 › 1145 › 1222 › 1301-1302 › 1378 › 1453 › bilinmiyor › 1531 › 1607 › 1682 › 1758 › 1835 › 1910 › 19862061 › 2136 › 2211 › 2286
  • uzun yaşamayı, hatta çoğunlukla yaşamayı dahi istemeyen bir insanın 63 yaşına kadar yaşarsam görebilirim diye sevinmesine neden olan kuyruklu yıldız.
  • kuyruklu yıldız'a adını veren bilim insanı edmund halley'in yıldızı keşif öyküsü carl sagan'ın müthiş belgeseli cosmos'un devamında neil de grasse tyson tarafından o kadar etkileyici anlatılır ki, azıcık merakı olan asla kaçırmasın isterim.
  • bilinen 1390 kuyruklu yıldızdan 195’i periyodiktir. bunu üç yıl önce derste konuşmuştuk, şimdi daha da artmıştır. bu periyodik kuyruklu yıldızların içinden insan gözüyle görülebilen tek kısa periyotlu kuyruklu yıldız. bir sonraki geçişi 2060 diyorlar. görür müyüz artık bilmiyorum. 75 yılda bir dünyadan görülebiliyor. yazılı kayıtlara göre ilk görüldüğü tarih mö 315. tabi o zaman adı halley değil. edmond halley 1607’de gözlemlemiş 75 yılda bir geçtiğini.
    mesela hale-bopp kuyruklu yıldızı 1996’da mı ne geçmişti dünyadan çıplak gözle görülebiliyordu, bir sonraki geçişi tam 4bin yıl sonra olacak.
    halley kuyruklu yıldızın boyu 15km çapı ortalama 8 kmdir. saniyede 71km hızla ilerliyor.
    ölmezsek eğer 2060-61 yılında yaklaşık 5 dakika boyunca görebileceğiz
  • öncelikle (bkz: kuyrukluyıldız/@zaros)

    kuyrukluyıldızlara anlamlar yüklendiği gibi halley kuyruklu yıldızına da anlamlar yüklenirmiş.

    *halley kuyruklu yıldızının görülüşüne ait en eski kayda mö 1057'de (bkz: çin)lilerin kitaplarında rastlarız.
    *(bkz: antik yunan)lar mö 468 yılında halley kuyruklu yıldızı olduğu düşünülen bir kuyruklu yıldıza ilişkin kayıt tutmuşlar.
    *ms 164 yılına ait (bkz: babil) tabletleri halley kuyruklu yıldızından bahseder.
    *1066 yılında (bkz: norman)lar, halley kuyruklu yıldızının dünyaya yaklaşmasına tanık olurlar. normanlar bunun herhangi bir krallığın düşüşü anlamına geldiği kanısında olduklarından (bkz: ingiltere)'nin kendileri tarafından istila edilmesini desteklediğini düşündüler.
    *bazı kaynaklara göre 1222 yılında gözüktüğünde (bkz: cengiz han) seferlerinin avrupa yönünde olması gerektiğini düşünmüş.
    *1301 yılında (bkz: giotto) adındaki bir ressam, halley kuyruklu yıldızına tanık olmuş ve bu yıldızı isa'nın doğuşuna ilişkin bir tabloya dahil etmiş.
    *1456 yılında halley kuyruklu yıldızının ortaya çıkması avrupa'yı telaşa düşürdü.(bkz: hristiyan)lar dünyaya kuyrukluyıldız sevk eden tanrı'nın istanbul'u fetheden türklerin yanında olabileceği korkusuna kapılmış.
  • halley kuyruklu yıldızı'nın 1986 yılındaki geçişini göremeyenlerin üzülmesine gerek yoktur. mart 1986'da, gözlem yapmak için düzenlenen özel bir uçak seferi sırasında kaydedilmiş video görüntüsü mevcuttur:

    https://www.youtube.com/watch?v=7ttkmkaxwom
  • https://www.youtube.com/watch?v=9qlnv3atgzg

    https://upload.wikimedia.org/…82px-comet_halley.jpg

    https://specials-images.forbesimg.com/…&cropy2=1745

    son gecisini 1986 yilinda yapmis, bir sonraki gecisini 2061 yilinda yapacagi ongorulen insanlik tarihinin bilinen en populer kuyruklu yildizi. ayrica 75-76 yillik dongusu nedeniyle ikinci kez gormeye omrum yetmeyecegi icin canimin sikildigi kuyruklu yildiz da olur kendisi.

    https://upload.wikimedia.org/…5_rmg_pt1974.tiff.jpg

    https://www.universetoday.com/…s_woodcarving-lg.jpg

    http://i.kinja-img.com/…icy4--/18ltokr9uerrnjpg.jpg

    http://www.jwwerner.com/history/comet1.jpg

    ta bin yil oncesindeki eserlerde bile resmedilen, tarihi kayitlarda bahsedilen, tarih boyunca cogunlukla ugursuz addedilip kiyamet alameti sayilan (bi bitmedi su insanlarin kiyamet alameti muhabbeti de binlerce yildir yahu), bazi nadir orneklerde ise yeni birseyleri mujdeledigi dusunulup sevinilen, aslinda ne dunyayi ne de insanlarin kendini evrenin merkezinde sanip butun olaylari kendiyle ilgili seylere yormasini zerre sallamadan kafasina gore takilan bir kuyruklu yildizdir, insan deninen gereksiz canli turu ortadan kalktiktan cok sonra bile kendi halinde donup durmaya devam edecegine emin olabilirsiniz.

    zaten insanin kendini evrenin merkezinde zannedip her bir halti kendine yormasi, kendinin aslinda son derece anlamsiz bir varolus turu oldugunu bir turlu kabullenemeyip gokteki devasa buyuklukteki olaylari bile kendisi icin olan seyler zannetmesi resmen komik olmayan espiri bir sey, bunu bilir bunu soylerim.

    cok sayida kurgusal esere de konu olan halley kardes, osmanli zamaninda yazilan kuyruklu yildiz altinda bir izdivac romaninda da anilir. tabii hic sasirtmayacak sekilde oyle basarili bir fantastik kurgu/bilim kurgu falan degil toplumsal bir romandir, tarihin en meshur kuyruklu yildizi ise bu romanda adeta bir arka fonda marti muamelesi gorur. zaten bizim sanatcilarin, yazarlarin en temel ozelligidir yaraticiligi falan kullanmadan her bir halti toplumsal sorunlara siginarak isleyip hic genis capli dusunmemek.

    ayni romandan yola cikilarak yapilmis kisa bir dizi de vardi, hatta basrollerinde mehmet ali erbil falan vardi, trt'de yayinlanmisti biz de izlemistik, ne yazik ki hicbir yerde bulunmuyor. elinde olan varsa internete yuklesin bir zahmet.

    herneyse, bir dahaki gecisini gorecek kadar uzun omrum olmadigi icin uzulsem de, bakarsiniz yarin bir gun bir adventure oyunda bahsi gecer, tipki patlican yanginlari ve daha bir suru tarihi trajikomik olay gibi, hic belli olmaz.

    not: bu kuyruklu yildiz ilk farkedildigi zaman da kiyamet alameti diyenler varmis, onlar oldukten binyillar sonra hala ayni geyigi yapip kendini zeki sanan var, hayrete mucip bir olay gercekten de.

    https://m.eet.com/…4/09/1323917/3pi-dab-0047-02.jpg

    https://acting-man.com/…igh-ye-must-be-cleansed.png
  • en son ben doğmadan bir kaç saat önce dünyanın yakınından geçmiş olan kuyrukluyıldızdır. eğer yaşarsam 2061'de 73 yaşında kendisini karşılayacağım.
  • 1910 yılında, osmanlı basınını da oldukça meşgul etmiş olan kuyruklu yıldızdır.
  • fatih sultan mehmet'in belgrad kusatmasinda görülmüş olması nedeniyle türklerle anılan ve papa lll. callixtus tarafından aforoz edilip zındık yıldız ilan edilmiş olan güzel yıldız. (aslında tozlu-buzlu bir göktaşıdır.) uğur yıldızı olarak da anılmış olan bu kuyruklu yıldızın kıyamet alameti olarak da görüldüğü zamanlar da olmuş.
    bir dahaki ziyareti 2061 yılında olacak .

    her göründüğünde farklı önemli olaylara yorulmuş olan halley, yazar mark twain içinde onemli olmuştur. 1835’te halley kuyruklu yıldızı görüldükten 15 gün sonra doğan mark twain otobiyografisinde halley’in bir sonraki görünmesinde öleceğini yazmış. 21 nisan 1910’da halley kuyruklu yıldızının görülmesinden sonra ise ölmüştür.

    2061 yılında olacak halley dedikodularıni merak etsem de görebilir miyim bilmiyorum yine türklere uğurlu gelmesini 38 yıl öncesinden dileyelim tabii*
hesabın var mı? giriş yap