• okumaya başladıktan sonra bitirmenin gerçekten asra bedel olduğunu anladığım kitaptır
  • sovyetler birligi doneminde, rejim karsiti bulundugu icin kitaptan cikarilan bolum, sonradan cengiz hana kusen bulut ismi ile basildi, otuken yayinevi tarafindan..
  • aytmatov rusca yazmistir bu romani, orjinal adi i dolshe veka dlitsa den' dir. turkmenistan-turkiye ortak yapimi olan, basrolunde tarik tarcan'in oynadigi ve basariyla kirgizca sakidigi, senaryosu romanin nayman ana efsanesi bolumune dayali, 1990 yilinda cekilmis mankurt isimli bir de film uyarlamasi vardir. bunlardan baska da su uzun omrumde okumus oldugum en guzel romandir.
  • sovyetler birliğini siyasal anlamda olmasa da düşünsel açıdan çatırdatan cengiz aytmatov romanı. merkez komünist partisinin özgür düşünceye neler yaptığını simgesel bir dille, geleneksel öğelerden de yararlanarak anlatır.
  • ne güzel bir kitap bu. insan sanki büyükbabasından çok sarsıcı hikayeler dinlemiş gibi oluyor.
    burada yaratılmış karakterler öyle asil, öyle özgün, öyle etkileyici ki sanki yedigey'in yanında yürür gibi, uçsuz bucaksız bozkırın tozunda ve karında yaşanmış onlarca hikayeyi iç içe geçmiş kurgusu ve derinliğiyle okuruz. her demiryolu hikayesi gibi kapılıp gideriz tren seslerine doğru.
    sadece bozkıra ait basit hayat içindeki dostluklar, aşklar, acılar, ağıtlar, mankurtlaşma veya yalnızlık değil uzaylılar hakkında, diğer evren merakına dair çok yakından bir bakış da buluruz.
    bozkıra, mankurtlara, dejenereye karşı direniş dışında yıllarca uzayı ve içindekileri merak ederek araştırmalara kalkışan iki süper gücün (abd, rusya), parite 1-2, parite 2-1 kodlu astronotların başka bir yaşam biçimiyle kurdukları irtibattan sonra bu diyaloğu yasaklaması, o evrene geçen astronotlara dünyayı yasak kılması çok dikkate değer. uzay boşluğunda kaybolmuş o iki kahraman astronottan sonra bozkıra, sapsarı ufuklara dönerek kadim gelenekler ve sağlam kişiliklerin oldukça saygın geçmişini bir defin yolculuğu içinde, bir günde yaşarız.
  • 157 dile çevrilmiş kitaptır. dünyada zaten kaç dil var diye sorduran kitap.
  • her bölümünün "bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir, gider gelirdi." cümlesiyle başladığı enfes roman.
    bunu okuyanlar bunu da okudu: cengiz hana küsen bulut.
  • gün olur asra bedel adıyla da yayınlanmış aytmatov klasiklerinden. ülkenin ıssız bir köşesinde bir tren istasyonu ve çevresindeki yerleşim yerinde yaşayanları, bir uzay üssünde başka dünyalılarla olan diyalogların da araya girmesiyle, anlatan güzel betimlemeler ve ilginç bir kurguya sahip kitap.
  • yaşlı bir demiryolu işçisi olan yedigey'in en yakın arkadaşının ölüm haberini almasıyla başlayan kurgu; cenazenin kaldırılma hazırlıkları sırasında gelen rahmetli arkadaşının mankurtlaşmış oğlu ile yedigey'in çatışması ile sürüyor ve yedigey'in rahmetli arkadaşının cenazenin gömülesni vasiyet ettiği yerde bir uzay alanının ortaya çıkışı ile birlikte bir geceden diğer geceye yedigey'in hayatının (son yüzyılın ) muhasebesi ile nihayetleniyor.
    (bkz: mankurt efsanesi)
  • hikaye icinde hikayenin anlatildigi muthis cengiz aytmatov romanidir. ayni gun icinde hem gecmiste hem gunumuzde hem tarihte hem de soylencelerde yolculuk ettirir aytmatov okuyucusunu. her zaman oldugu gibi eski sovyet duzenine olan muhalifligini de belli eder.
    bir benzer guzel aytmatov kitabi icin
    (bkz: disi kurdun ruyalari)
hesabın var mı? giriş yap