• eski yunanca'da süt demektir. galaksi sözcüğünün de kökeni budur. efsaneye göre tanrıça juno, oğlunu emzirirken sütü taşmış ve onun galaktos'undan (sütünden) oluşan nesneler (galaksiler) meydana gelmiştir. batı dillerinde samanyolu için süt yolu (milkway, milch strasse) denmesinin nedeni de budur.
  • modern yunanca'da da kullanilan bir kelime, krema galaktos - sut kremasi demek mesela, bu formu orijini belli eden durumlarda kullaniliyor (bu durumda krema "sutten" oldugu icin); gala ise sut demek ama sutlu kahve istiyorsaniz "me gala" demelisiniz. galaktidos da sifat olarak "sutlu" gibi cevrilebilir, ama sutlu kahve isterken soylenemez.
  • (bkz: galatas)
  • eski yunancada sut "gala"dir. galaktos ise gala'nin genetivusudur. galaksi gala'nin sifati galaksias'tan gelmektedir. onceleri mesela parmenides tarafindan galaksi icin dogrudan "gala" denmisken daha sonra " ho tou galaktos kyklos" yani sut halkasi/dairesi ve "galaksias kyklos"-milky way diye bahsedilmistir.

    mitolojide ise soyle anilir; zeus olumlu bir anneden olan oglu herakles'i bir gece ansizin hera'nin gogsune sut emsin olumsuz olsun diye koymus. huysuz hera da uyanip kimi emzirdigini farkedince hemen goguslerini cekmis ve o esnada bosalan sutler ile galaksi olusmus.
  • istanbul galata'nın adının da buradan geldiği söylenmekte. rivayet odur ki galata'da 6. yy'da ahırlarda bol inek bulunduğundan galaktos olmuş sana galata.
hesabın var mı? giriş yap