1 entry daha
  • almanya'nın ve belki de 2.dünya savaşının en ballı gemisidir. zira bir iki küçük destroyer dışında bu savaştan yüzer durumda çıkan tek alman savaş gemisidir.
    bismarc'ın atlantiğe açılma çabalarında yanında bulunmuş, manş denizi geçişinde ingiliz anavatan sularından kazasız belasız kurtulmuş, kuzey denizlerinde rusya'ya giden ticari konvoylara ve refakatçilerine saldırmış, norveç fiyordlarında da sayısız ingiliz hava akınına uğramış bir gemi olarak savaşın sonuna kadar sağlam kalması son derece büyük bir talihin eseridir.
    fakat sonrasında şansızlığın en büyüğünü yaşamış ve gemi amerikalılara verilmiştir. onlar da bu ünlü gemiyi 1946'da pasifik okyanusuna götürüp oradaki nükleer silah denemelerinde hedef olarak kullanmışlardır. 1947'de de gemini tamamen yanmış gövdesi yine amerikalılar tarafından batırılmıştır.

    not: aslında bunca şeye rağmen savaşta fazla suya sabuna dokunmamış bir gemidir. çoğu harekatta bir şekilde saf dışı kalıp tamire dönmeyi başarmıştır. kayda değer en büyük başarısı, savaşın sonlarına doğru alman hafifi kruvazörü leipzig'e kazayla çarparak savaş dışı bırakmış olmasıdır.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap