5 entry daha
  • can dundar kose yazisinda bu kisinin cumhurbaskanligi adayligi hakkinda soyle yazmistir:

    "...

    ikinci örneği bülent ecevit anlatmıştı.
    bu olaydan 12 yıl sonra...
    yıl: 1973.
    12 mart'ın kudretli generali faruk gürler, genelkurmay başkanı oldu. cevdet sunay'ın boşalttığı cumhurbaşkanlığına aday olmak için istifa etti. kontenjan senatörlüğüne atandı.
    ordunun adayıydı. seçimine kesin gözüyle bakılıyordu. aleyhte haberlere sansür konmuştu. seçilmezse askerin yeniden darbe yapacağını ima eden "bir gece ansızın gelebilirim" şarkısı dillerdeydi.
    seçimin yapılacağı 13 mart günü ecevit meclis'e geldiğinde etrafın silahlı askeri birliklerce kuşatıldığını gördü. içeri milletvekilleri ve gazeteciler dışında sivil giyimli hiç kimse alınmıyordu. parlamento koridorları yüksek rütbeli subaylar ve öfkeli generallerle doluydu. koridorda rastladıkları milletvekillerine, gürler'e oy vermeleri için baskı yapıyorlardı. ecevit, tanıdığı bir general tarafından telefonda ölümle tehdit edildi.
    oturum başladığında izleyiciler arasında genelkurmay başkanı ve tam 52 general vardı. tankların şehre girmek için emir beklediği söylentisi yayıldı.
    bu ortamda oylamaya geçildi.
    milletvekillerinin önünde birbirinden beter iki seçenek vardı:
    iki yıl önce meşru hükümeti deviren askerlerin adayını seçmek... ya da seçmeyip yeni bir müdahale için askere koz vermek...
    sonuçlar açıklanınca herkes şoke oldu:
    ap'nin adayı, gürler'e büyük fark atmıştı.
    ap ve chp'liler silahlı baskıya direnmişlerdi.
    ecevit'i ertesi gün genelkurmay'a çağırdılar. eşiyle helalleşti. ama gidince genelkurmay başkanı org. sancar hiç ummadığı bir şey duydu:
    "meclis şahsiyetli davrandı. biz cumhurbaşkanlığı seçiminden elimizi çekiyoruz. istediğinizi seçin."
    bu, meclis'in 12 mart rövanşıydı.
    ..."
    http://www.milliyet.com.tr/…06/20/yazar/dundar.html
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap