9 entry daha
  • 1663-1736 yılları arasında, bana göre 17. yüzyılda yaşamış en büyük general.

    diğer büyük general için (bkz: #92821686) kariyerindeki başarılarının çoğu türklere karşı olup bu sayede avrupa'da çok büyük şan ve şöhrete sahip olmuş, inanılmaz bir hazineye kavuşmuştur. hatta o kadar zengindir ki, kendisine viyana'da bir saray ve kütüphane yaptırmış, ölümünden sonra kütüphanesi avusturya imparatorluğu tarafından satın alınmıştır. bu kütüphane, günümüz viyana kütüphanesi'nin de çekirdeğini oluşturmuştur.

    eugen, paris doğumlu olmasına rağmen fransa kralıyla ters düştükten sonra kutsal roma-germen imparatorluğu'nun hizmetine girmiş, ii. viyana kuşatması'nda viyana savunmasında yer almıştır. gücü ve popülaritesi bilhassa türklere karşı -bunu viyana'daki heykellerinden kolayca anlayabiliriz- kazandığı savaşlarda artmıştır. budin'in, osmanlı'dan alınmasında etkin rol oynamış, avusturya'nın belgrad'ı kuşatması esnasında yaralanmasına rağmen belgrad'ı aldıysa da daha sonra toparlanan türkler tarafından belgrad 1690'da tekrar ele geçirilmiştir.

    bu epic winner generalin -kendisi, napolyan tarafından gelmiş geçmiş en büyük 7 general arasında gösterilmiştir- belki de en büyük başarısı 1697 tarihli zenta savaşı'nda (bkz: #93680847) osmanlı ordusunu ezip 1683'ten beri süregelen savaşlar dizisinde osmanlı'daki sonun başlangıcı olan karlofça antlaşması'nı imzalatmasıdır.

    zenta'dan sonra da durmayan bu büyük general, günümüz avrupası'nın temelleri atılan ve belki de tarihte ilk dünya savaşı mahiyetinde cereyan eden ispanya veraset savaşları'nda (1700-1715) avusturya hizmetinde bulunmuş, ispanya ve fransa krallıklarının birleşmesini önlemiş, avusturya'ya birçok ispanya bölgesini kazandırmış ve fransa'nın yükselişini durdurmuştur. (utrecht antlaşması)

    ispanya veraset savaşları'ndan dönen eugen, ayağının tozuyla 1715-1718 osmanlı-venedik-avusturya savaşları'na katılmıştır. venedik'i ezen türk kuvvetlerini, ağustos 1716'da gerçekleşen petrovaradin muharabesinde osmanlı sadrazamı silahdar damat ali paşa'yı ve osmanlı sağ kanat sorumlusu paşayı da harcayarak 76 bin kişilik ordusuyla 120 bin kişiden fazla olan osmanli ordusunu bozguna uğratmıştır. savaştan sonra belgrad düşmüş (1717), pasarofça antlaşması imzalanmış ve osmanlı karışmıştır.

    1715-1718 savaşları sonucunda osmanlı, venedik karşısında üstünlük sağlayıp mora'yı geri almasına karşın eugen'in karşısında tutunamamanın bedelini 164 yıldır türk egemenliğinde bulunan banat bölgesini kaybederek ödemiştir. ayrıca temeşvar ve belgrad da avusturya'ya bırakılmıştır. bu yıllar, eugen açısından kariyerinin zirve zamanlarıdır. artık avrupa'nın en saygın generali olmasının yanında, tarih kendisini macaristan üzerindeki türk hakimiyetini bitiren kişi olarak kaydedecektir.

    1716-1718 avusturya-türk savaşları sonrası eugen, 1724 yılına kadar avusturya hollandası valiliği yapmıştır.

    1724-1733 arasını avusturya'da bakanlık ve diğer üst konumlarda imapratorun yanında geçiren eugen, avusturya'yı fransız tehlikesinden korumak için ispanya ve prusya ile yakın tutmaya gayret etmiştir. çabaları 10 yıl kadar savaş çıkmasını önlese de, hazırlıklarını tamamlayan ve polonya kralının ölümü ile gerekli bahaneyi de bulan fransa karşısında 1733'te savaş kaçınılmaz olmuştur.

    eugen, 1733-1735 yıllarında cereyan eden polonya veraset savaşlarında yer almıştır. 1734 yılında 70 yaşının üzerinde avusturya imparatorluk orduları başkomutanı olarak komutayı devralmış ve o sırada son derece kötü durumdaki avusturya ordusuna rağmen lorraine'i işgal eden fransızların ilerlemesini almanya'nın güneyinde durdurmuştur. ayrıca bu savaşlarda genç olan ve ileride büyük frederick olarak anılacak frederick'in mentorluğunu yapmıştır. başarıları bununla sınırlı olmayan eugen, 1735'te sona eren polonya veraset savaşları sonunda, avusturya'nın desteklediği kralı polonya'nın başına getirmiştir.

    1736 yılında büyük bir servet bırakıp ölmüş, hiç evlenmemiştir.

    ayrıca, ikinci dünya savaşı'nda almanya, adını (prinz eugen) bir zırhlıya vermiş ve bu gemi bin bir türlü şans sayesinde savaştan sağ salim çıkmayı başarsa da sonrasında abd'nin nükleer denemelerinde ziyan olup gitmiştir.

    ve unutmadan: hiç evlenmemiş olması ve kadınlara karşı mesafeli duruşu, kendisinin eşcinsel olduğu yönünde dedikodulara yol açmıştır. ancak bu konuda kesin bir mutabakat yoktur.

    kişisel not: sadece 41 yaşında ölen osmanlı'nın en büyük sadrazamıyla (bkz: #92821686) zenta'da kapışsaydı, acaba bugün kendisinin heykellerini viyana'da görür müydük, merak etmemek mümkün değil.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap