8 entry daha
  • 4-4-2'yle olan çekişmesi gerçekten defanstaki 1 liberonun varlığına dayanmaktadır.. hiç ayrıntıya girmeden 3-5-2'nin zamanında çok tutulması dönemin 4'lü defanslarının geride çakılı oynamalarından dolayı(dönemin ingiliz 4'lü defansları buna güzel bir örnektir) en basit anlamıyla 2li forvetlere karşı 4 defansın fazla ve gereksiz gelmesi, burdaki bir oyuncunun orta saha mücadelesine katılarak oyunun hücum yönünde daha etkin olmayı sağlama amaçlıdır.. ki hakikaten öyle de olmuştur.. buna karşılık olarak da 4'lü defans teorisyenleri bekleri daha ileri sürerek onları da orta saha gibi kullanmayı amaçlayıp, 3'lü defanstaki liberoyu genel olarak ön libero ya da daha farklı bir şekilde orta sahaya monte ederek bir yeniliğe daha imza atmışlar, beklerin oyuna oldukça dahil olduğu 4'lü defanslar 3'lü defans optimizasyonlarına karşı genel bir üstünlük sağlamıştır..

    genel olarak mekanikleştirilmiş 4'lü defans kombinasyonlarının 3-5-2 ve türevlerine karşı çok daha üstün yapılar olduğunu düşünen bir insan olarak elbette 3'lü defansın çeşitli avantajlarını da görmezden gelecek değilim.. fakat şöyle bir saptama yapabilirim ki ne 4'lü defansla kazanılmış kupalar, ne de 3'lü defansla elde edilmiş spesifik başarılar bu sistemlerin birbirlerine karşı iyiliği ya da kötülüğü hakkında salt fikir verici düzeyde değildir..

    bu 4'lü defansta beklerin ileri sürülmesiyle ortaya çıkan yeni süreçte 3'lü defansçılar son 4-5 yılda liberoyu kaldırarak buna karşılık vermeye çalıştılar.. ki kısmen başarılı oldukları da söylenebilir.. çok az kullanılıyor fakat elde var olan çok yetenekli bekler eğer açık olarak da oynayabiliyor iseler 4lü defansta bunların önünü açıkla kapatarak veriminin düşmemesini isteyen hocalar bu bekleri açığa sürerek 3'lü defans uygulamasına geçiyorlar.. liberoyu takımdan atarak geride 3 adamdan oluşan bir çift tandem oluşturarak bu 3 oyuncunun arasını biraz açıyorlar.. böylece açıkların geriye dönememesi durumunda sağ ve sol stoperler çizgiye yakınlaştıkları için onların arkasına bakabiliyor, hem de kısmen maç içinde kaydırmalıya dönerek sol ve sağdan ikinci hücumcu olarak bindirmeler yapabiliyorlar.. fabio capello'nun serie a şampiyonu roması vincent candela ve cafu'yla, luis felipe scolari'nin 2002 dünya şampiyonu brezilyasıysa roberto carlos ve yine cafu'yla(hmmm) bunu son derece güzel bir şekilde yerine getirdiler.. 4'lü defans optimizasyonlarına cevap olabilecek bu çift tandemli sistemlerin geliştirilerek devam etmesini umuyorum fakat oldukça spesifik durumlarda kullanılan sistemler olarak görünüyorlar şu an..

    3-5-2 türevleri hala modern ve mekanikleştirilmiş 4'lü defanslara karşı ezik, çaresiz.. 3'lü defans kullanan takım bir finalde 4'lü defansı hacamat edip kupayı alamaz mı? elbette alır, sonuçta futbol bu.. ama son değişimleriyle beraber önemli aşamalar kaydetmiş halleri arasında bile futbolun temelini uygulamak açısından hala önemli farklar görünen bu 2 sistem arasında 3-5-2 oldukça geride, hızla revize edilmesi ve 4'lü defans sistemlerinin yanına yaklaştırılması gerektiği çok açık bir şekilde ortada..
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap