5 entry daha
  • derin psikolojik bir anlatım sunan bir film ve bunu da bazen içsel diyalogların dışa vurumuyla bazen de karşılıklı diyaloglar yardımıyla seyirciye vermeyi amaçlayan, kısacası bergmanvari bir başka yapıtı.

    --- spoiler ---

    olayın başkişisi peter'ın içsel hezeyanlarını kendisinden ve ilişkide bulundukları karakterlerin perspektifinden inceleme şansı buluruz. nesnel bir bakış açısı yoktur ve ilişkide bulunduğu karakterlerin de kendi kendilerini anlatımlarından bu sonucu çıkarmamız mümkün. fakat birbirlerine herhangi bir noktada dokunduklarını da görebiliriz.

    filmde peter'ın gördüğü rüyayı anlatımı profesöre kendisi hakkında anlattıklarından çok daha yakındır. ki bu rüyasına dair mektubu profesöre asla ulaşmaz ve profesörün kendi bulguları da peter'ı anlamaya çalışmamızda ayrı ve şüpheli bir pencere açar.

    peter daima kapanda olduğunu hisseder ama fiziki bir engelden ziyade bilincinin kapanında kısılmış, hayatla olan ilişkisi ve de katarina olan iletişimsizliğinin acısını çekmektedir. cinsel arzuya dayalı ilişkileri artık tatmin etmemektedir. katarina da yüzeysel ilişkilerinin farkındadır, o da bu yüzeyin altında ağlamaktadır. annesi oğluna karşı hala sorumlu hissetmektedir ve o da bu yükünün altında ezilmektedir. keza sınırlı bir ilişkide bulundukları tim de öyle.

    aslında filmi tam bir kişi olarak düşünürsek, başlangıç ve de son açısından tüm bir olguyu incelediğimizde tüm bu karakterlerin kendilerine dair anlattıklarını bu film kişisinde toplayabiliriz ve bu film kişisi cinayeti değil de intiharı seçen bir kişinin hikayesi görünümüne bürünür.
    --- spoiler ---
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap