3 entry daha
  • --bir meyve sineğinin gelişimi--

    bir meyve sineğinin hayat döngüsü 10 gün kadar sürer. döngü 0. günde döllenmiş yumurtanın bırakılmasıyla başlar. embriyonik gelişim yaklaşık 1 gün sürer ve bundan sonra küçük bir larva yumurtadan çıkar. meyve sineği daha sonra çok miktarda besin alımı sayesinde hızlı büyüme ile karakterize olan üç larval evreden geçer. larval evreleri, metamorfozun gerçekleşip ergin sineğin oluştuğu pupal evde takipe der.
    embriyonik gelişimde ilk evre, berbaerinde hücre bölünmesi gerçekleşmeyen bir dizi çekirdek bölünmesinden (sinsiyal blastoderm) oluşur. nükleuslar, hücre duvarlarının oluşumu ile birbirinden ayrılmadan önce yumurta hücresinin kenarlarına hareket eder. bir sonraki evre daha sonra organizmanın çeşitli farklı dokularını oluşturacak olan birçok farklı hücre katmanının oluşumudur (gastrulasyon).

    imajinal gelişim pupal evre sırasında gerçekleşir. pupalarda larval dokular yıkıma uğramıştır ve ergin sineğin dokuları, örneğin antenler, gözler, kanatlar ve genital organlar imajinal disklerden gelişmeye başlar. imajinal diskler larvada inaktif olan, ancak pupal evrede 20-hidroksiekdizon ile aktif hale getirilen, çiftler halinde bulunan küçük embriyonik hücre gruplarıdır. hücre bölünmesi ve farklılaşma, imajinal disklerden imajinal dokunun oluşumu ile sonlanır.

    kaynak: jan koolman, klaus-heinrich röhm renkli biyokimya atlası
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap