8 entry daha
  • la boetie, montaigne'nin denemelerinde bahsettiği şahıs. eserinde insanlığın tiranlığa nasıl itaat ettiğini, nasıl boyun eğdiğini en son radde de nasıl kulluk ettiğini 'tanrım nasıl olabilir ki 'diye başlayıp açıklamaya çalışmıştır. söylev tarihte farklı kesimler tarafından kullanılsa da çok bilinirliği yoktur, okunacaksa mehmet ali ağaoğulları'nın tercümesinden okunması tavsiye edilir. etiene göre eğer bir toplumu kendinize kul etmek istiyorsanız o toplumda ki bireyleri doğduğu andan itibaren kulluğa alıştıracaksınız ve onlara özgürlüğü tattırmayarak kulluğun normal bir şeymiş gibi olduğunu kabul ettireceksiniz. diğer bir yöntem ise insanların okumasını engelleyecek, sorgulamasına izin vermeyecek, sadece size nasıl kulluk edeceğini öğreten dersler vereceksiniz. böylece tamamen size bağlı, dediklerinizi sorgulamadan ve harfiyle yerine getiren kullara sahip olacaksınız.

    la boetie, bu eserini 16.yy da kaleme alıyor ne zaman yazdığı konusunda farklı rivayetler var. kimisi daha 18 yaşındayken yazdığını söylüyor kimisi 1548 yılında yazdığını beyan ediyor ama bu tarihi beyan edenlerin yanıldığı söyleniyor çünkü eserde 1550 yılından sonra tanınmış şairlerin şiirlerine yer verilmiş.

    söylev de dikkat çeken diğer bir nokta la boetie'nin eserinde kulluğu anlatmak için osmanlı'yı örnek vermesidir. 'büyük türk' diye başlayan la boetie ( bu büyük türk'le kastettiği kişi kanuni sultan süleyman'dır) bu büyük türkün ülkesinde sadece belli sayıda bilgin ve kitap tuttuğu daha fazlasını istemediğini belirtmiştir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap