5 entry daha
  • ne itmeli ne de çekmeli sistemin tek başına yeterli olmadığını savunan optimized production technology adlı üretim kontrol felsefesine ilham kaynağı olmuş yazarın kendisi kadar kıymetli kitabıdır. sıkıcı bir çok teknik kitabın aksine cümlelerine "karımla aram yine kötüydü" diye başladığından, dur bakalım bu adam nasıl bir üretim sistemi kurmuş ki karısıyla arayı düzeltmiş diye düşünmek kitabın ana fikrini vermese de, kitabı 3 saatte okuyup bitirmenize yardımcı olur.

    örnek verelim,

    bottleneck (darboğaz) konusunu şöyle anlatmıştır eliyahu goldratt;

    oğlu ile birlikte gittiği bir izci kampında bir şekilde çocuklara bakıcılık yapmak zorunda kalan abimiz, patikada çocukları birbirlerinden kopmadan yürütmeye çalışmaktadır. grubun dağılmaması gerekirken önde hızlı yürüyenlerin sürekli farkı açtığını ve grubun dağıldığını farkeder. karanlık çökmüştür ki aklına bir fikir gelir. en yavaş olanı grubun en önüne koyar ve sırayı bozmamalarını tembihler. en yavasın arkasındakiler adımlarını bi öndekine göre ayarladığından, grup en öndeki en yavasın hızında dağılmadan ilerler.

    sonuç şudur, bu izci grubunun darboğazı en öndeki yavas olandır. dolayısı ile hızlı olanı daha hızlandırmak sisteme fayda sağlamaz. en yavaş olanı hızlandımak ise grubu hem dağıtmaz hem hızlandırır.

    öyleyken böyle
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap