3 entry daha
  • 1455 senesinde tamamladığı “le voyage d’outremer”* isimli seyahatnamesinde istanbul’un fethi’nde karadan yürütülen kadırga ve topların betimlendiği bir minyatür bulunan fransız seyyah ve casus.

    yapılması planlanan haçlı seferi öncesinde osmanlılar’ın ve islam dünyasının gücü hakkında fikir edinmek amacıyla yola çıkan seyyah; 1433’te osmanlı devleti’nin yönetim merkezi edirne’ye seyahat etmiş, milano elçisi tarafından dönemin edirne sarayı’na (buradaki, “saray-ı atik” olarak adlandırılan ve günümüzde yerinde selimiye camii bulunan eski saray) götürülmüş, sultan ii. murad ile görüşme fırsatı bulmuş ve birtakım törenlere tanık olmuştur.

    yazılarında sultan’ı konuşurken duyan veya bir şey yiyip içerken görenin pek az kişi olduğunu, halk ozanlarının sultan huzurunda müzik çaldığını, içkiye düşkün olan sultan’ın pek çok içoğlanına ve kadına sahip olduğunu, sultan’ın çıplak cariyeleri seyrettiği bir havuzu anlatmış; divan toplantılarının ve vezirlerin ayrıntılı betimlemelerini yapmıştır. esmer tenli, kemerli burunlu ve çember sakallı sultan’ın ülkeyi dirayetle yöneten, adil ve cömert biri olduğunu da yazar.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap