8 entry daha
  • "01" (oh-one), tüm dünyada oynanan, klasik bir dart oyununa verilen addır. oyun, sonu "01" ile sonlanan rakamlardan oluşan bazı puanlardan başlanarak oynandığı için bu adla anılır (örn: 501*, 301, 601, 801, 1001 gibi). oyundaki amaç oldukça basittir; her oyuncu, eşit puanla oyuna başlar ve skorunu ilk sıfırlayan oyuncu, oyunun galibi olur.
    oyuncular, sıraları geldiğinde üçer ok atar ve her bir üç atışlık tur sonucu alınan puan, başlangıç puanından düşülür. üçer atışlık turunu tamamlayan her oyuncu, attığı dart oklarını dart tahtasından kendisi çıkarır ve skorunu yine kendisi not alır.
    oyunun asıl zorluğu "going-out" diye adlandırılan finalindedir. kazanmak için skoru ilk sıfırlayan siz olmalısınız, evet fakat bunun da bir yolu yordamı var: skorunuzu tam olarak sıfıra düşürmelisiniz, yani sıfırın altındaki skorlar başarısız kabul edilip, o turda yaptığınız puanlarınız iptal ediliyor ve skorunuz bir önceki tura ait skora geri dönüyor. ayrıca skoru sıfırlayan atış bir "double" olmalı, yani dart tahtasının en dışında yer alan ince puan dilimine isabet etmeli ya da "bulls eye" (50 puan) -ki "bulls eye" da hemen dışındaki 25 puanlık "bull" ya da "25 ring" diye adlandırılan alanın "double"ıdır zaten- olmalı. örneğin, diyelim ki 2 puanınız kaldı. bu durumda, puanınızı sıfırlayabilmek için "double-1"'e isabet eden bir atış yapmanız gerekiyor. eğer kalan puanınız ikiye bölünmesi mümkün olmayan bir rakam (tek) ise öncelikle yapmanız gereken şey onu ikiye bölünebilir bir rakama (çift) düşürmektir. diyelim ki puanınız 1'e düştü, ne yazık ki bu atışınız son turda kaydettiğiniz puanların iptal olmasına neden olur. (bazı 01 oyunlarında, puanını 1'e düşüren oyunculardan dart tahtasının üzerinde yazan "11" rakamını oluşturan her iki "1" rakamının tam ortasına (1*1) isabet eden bir atış yapmaları istenir ama bu hileli, uydurma bir kuraldır.)
    01 oyunlarının -301 dışında- hepsi aynı kurallar doğrultusunda oynanır. 301, en düşük skordan başlayan ve bu nedenle potansiyel olarak en kısa süre içinde biten 01 oyunu olduğu için, ona ekstra bir kural eklenmiştir: 301'de, oyuncuların kazandıkları puanlarını skorlarından düşürmeye başlayabilmeleri için, açılış olarak bir "double atış" yapmaları gereklidir. puanlar bu double atış puanı da dahil edilerek, başlangıç skorundan düşürülmeye başlanır.
    (bkz: dart)
    (bkz: gotcha/#7115665)
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap