29 entry daha
  • önemli not: konu üzerine herhangi bir uzmanlığım yok, http://www.independent.co.uk/…-animals-9844721.html adresindeki yazıya dayalı bir entrydir (yazıda benim aşağıda aktardıklarımdan fazlası da var, okunmasını tavsiye ederim). son olarak, konunun uzmanlarından gelecek düzeltmelerin başımın üzerinde yeri var.

    (bu konuda yabancı dillerde araştırma yapmak isteyebilecekler için ingilizcesi intentional animal torture and cruelty ya da sıklıkla kullanılan kısaltmasıyla iatc).

    homicidal triad'ı* meydana getiren üç davranıştan biri.

    kişinin çocukluğunda sürekli yatağını ıslatma, bir şeyleri ateşe verme saplantısı ve hayvanlara eziyet üçlüsünden en az ikisi varsa, yetişkinliğinde cinayet işlemeye (ve/veya tecavüze) meyilli olabileceği düşünülüyor. aradaki bağ kesin olarak kanıtlanabilmiş değil ama seri katillerin yarısına yakınının çocukluğunda bu davranışlar görülüyor. bunların temelinde de aile yatıyor. eğer ebeveynler çocuğa şiddet uygulamışsa, çocuğu taciz etmişse, evde genel olarak şiddet varsa ve çocuk buna şahit oluyorsa, son olarak da çocuk ağır bir ihmal altında yetişiyorsa bu davranışlar ortaya çıkabiliyor.

    iatc'yle bağlantılı olduğu 2013 yılında dr. phillip kavanagh tarafından yürütülen bir çalışmayla gösterilmiş başka bir üçlü var, o da dark triad (psikopati, narsisizm ve makyavelizm).

    çocuklar antisosyal davranışları genellikle yakın çevrelerinden öğrendiklerinden, iatc'yi ve diğer kişilik bozukluklarını engellemenin bir olası yolu çocuğu doğru örneklerle yetiştirmek. burada esas sorumluluk ebeveynlere düşüyor. anneyle babanın prososyal davranışlarına ek olarak evdeki böceği öldürmek yerine zarar vermeden dışarı atmak, kuşları beslemek, ev hayvanlarını ailenin bir üyesi olarak görmek türünden doğru örnekler, çocukların üzerinde kalıcı olumlu etki bırakma potansiyelini taşıyor.

    buraya kadar yukarıda linkini verdiğim makale üzerinden gittim. şimdi yazacaklarımsa tamamen bana ait:

    psikopatların psikopatlıklarına öfkelenmek doğal bir tepki ama bu öfke başlı başına hiçbir sorunu çözmüyor. önemli olan, bunun tekrarlanmaması için gerek kendi çocuklarınıza gerek yakın çevrenizdeki çocuklara bu konularda doğru örnek olmak. oturduğumuz yerden küfür ederek hiçbir işe yaramamaktansa ulaşabildiğimiz çocuklara ufak tefek de olsa olumlu davranışları örnek göstererek bir şeyleri gerçekten değiştirebiliriz.

    konuyla ilgili bilimsel makaleler:

    kavanagh, p. s., signal, t. d., & taylor, n. (2013). the dark triad and animal cruelty: dark personalities, dark attitudes, and dark behaviors. personality and ındividual differences, 55(6), 666-670.

    james, s., kavanagh, p. s., jonason, p. k., chonody, j. m., & scrutton, h. e. (2014). the dark triad, schadenfreude, and sensational interests: dark personalities, dark emotions, and dark behaviors. personality and individual differences, 68, 211-216.

    jonason, p. k., & kavanagh, p. (2010). the dark side of love: love styles and the dark triad. personality and individual differences, 49(6), 606-610.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap