6 entry daha
  • 1949 yapımı yasujirô ozu’nun noriko üçlemesinin ilk filmidir. noriko üçlemenin her üçünde de bulunan kadın karakterin ismidir. karakteri ozu’nun vazgeçemediği oyuncu (bkz: setsuko hara) canlandırmıştır.

    geç gelen bahar yavaş ilerleyen ama insanı derinden etkileyen bir film. film japonya da orta sınıftan bir baba ve kızının hikayesini anlatmakta. basit gibi görünen bir konuyu kendine dert edinmiş olsa da ele aldığı konuyu işleyişi ve sadeliği ile ozu nasıl az diyalog ve durgun kadrajlarla hikaye anlatılır sorusunun cevabını veriyor gibi.

    ozu japon toplumundaki kültürel ve toplumsal değişimleri genelde konu aldığı için bu değişim savaş sonrası japonya da hat safhaya çıkmıştır. japonya’ya kapitalizm her ne kadar geç girmiş olsa da filmde 4 yıldır savaştan çıkmış olan japonya buna rağmen kapitalizmin kucağına düşmüş durumda bunu filmde birkaç yerde kolayca görebiliriz. ilkin sahilde noriko ve erkek arkadaşı bisiklet sürerken coca-cola yazılı tabelalar karşımıza çıkmaktadır. ikincisi ise noriko’ya münasip görülen damat adayının gary cooper’a benzetilmesi.

    ozu japon kültürünü tamamıyla olduğu gibi aktarmaktadır. hatta bunu abartmış olacak ki japonların bağdaş kurarak veya yerde oturmasından dolayı sinemada köpek bakışı denilen bir bakış getirmiş ve kamera sürekli bir köpeğin bakışının hizasından çekiyormuş gibi çekmektedir.

    her ne kadar japonya denilince akla ilk (bkz: akira kurosawa) gelse de ozu da sadeliği ve basit hikaye anlatıcılığı ile bir çok ünlü yönetmeni etkilemiş ve halende etkilemektedir(bkz: . wim wenders) ozu hakkında “hayatım boyunca ozu gibi film çekmek istemişimdir” demiştir.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap