1 entry daha
  • vergelten : kar$ilik vermek, mukabele etmek
    waffe : silah
    2 : iki -1'den sonra gelen-

    hitler'in olumcul ww2 silahi, balistik roket. menzili, uygun yerden atilirsa londra'ya dek uzanabilen bir roketti. donemi icin bu silahi fiilen kullanan adolf hitler'den ba$ka diger devletler silahin hayalini bile kuramiyordu. ke$if fotograflarinda gordukleri bazi roketlerin fonksiyonel olmadiklarini, maket olduklarini du$unuyorlardi. silah orta almanyadaki bir kasaba olan nordhausen kasabasinda, bir madenden geni$letilmi$ yeralti tesisinde uretiliyordu. gestapo tesisin in$asi ve v2 uretimi icin binlerce sava$ esirini yuzlercesinin olmesi ve infazi pahasina akil almaz $artlarda cali$tirdi. uzeri genelde dama tahtasi gibi kirmizi beyaz boyanirdi. menzili 300 km. idi. fiziken 14 m uzunlugunda, 1.5 metre capindaydi. tarihte ilk kez sivi yakitla cali$iyordu.
    nerede ise tamamen kor bir silahtir. koskoca londra $ehrini bile bulduramayanlari cok olmu$tur. tamamen manuel hesaplar ve acilandirma ile, yere dik rampalardan atilirdi. ancak rokette o donem icin ba$ka bir devrim olan 1 dakikalik radyo kontrolu vardir. kalki$tan sonra yakla$ik 1 dakikalik sure boyunca roket karadan belli miktarda yonlendirilebilirdi. gunumuz balistik roketlerinin atasi olarak bilinmesi aslen en cok bu ozelligindendir. guided missile uygulamasi sayilir. (bkz: toa)
    yaninda duranlar bunun ucabilen bir $ey olduguna bile ihtimal vermezdi. agirliginin cok buyuk kismi yakitti, kalki$i yava$ti, yakit tuketildikce hizlanir, az miktarda sava$ ba$ligi ta$iyabilirdi. o yuzden de icindeki yakit tamamen bitmeden patlayacak menzillerden atilmaya cali$ilirdi. ayda yakla$ik 600 adet uretilebiliyordu. v2'ler seri uretilebildikleri tarihten itibaren yakla$ik 8 ay boyunca muttefik hedeflere olum kustular. bir seferde en buyuk zarari ise londra'da bir sinemaya du$tuklerinde vermi$lerdir.
    aslinda bu donemde alman anakarasi uzerinde bile hava hakimiyeti muttefiklerce ele gecirilmi$ti. silahi durduramadiklarindan, silahin uretimini durduracak bombardimanlar planladilar. ancak nerede uretildigini dahi bilmiyorlardi. istihbarat servislerinden gelen raporlara gore roketin tasarimci ve uretici beyin takiminin saklandigi kasabalari vurmaya cali$tilar. v2'ler gezici rampalardan atilabiliyordu. bu da roketleri kalkmadan vurmalarini tesaduflere birakiyordu. bu anlamda v2'yi de, uretimini de durduramadilar.
    sava$in sonlarinda amerikali askerler siradan bir gunde silahin uretildigi nordhausen kasabasina girdiler. cok ciddi bir direni$ ile kar$ila$tilar. oysa burasini da i$gal edilecek siradan bir alman kasabasi saniyorlardi. kasabaya girip, yeraltina in$a edilen tesisi bulduklarinda, gozlerine inanamadiklari teknoloji ile kar$ila$tilar. 10 yil sonraki teknoloji hemen onlerinde duruyordu. uretimde kullanilan esir kole i$cilerden sag bulduklarini kurtardilar ve v2 ile ilgili her dokuman, bitmi$ roket ve parcayi amerika'ya ta$idilar. bu miktar binlerce tona variyordu. v2'lerin teknolojik mirasina amerikalilar konmu$ ve bu konuda buyuk bencillik gostermi$lerdir.
    roketin ve v2'nin babasi alman muhendis wernher von braun'u da ba$ka bir yerde ele gecirdiler. o'nu da amerika'ya goturup kendi roket programlarini ba$lattilar. ele gecirildiginde von braun'un sol kolu kirikti ve alcidaydi. her zaman gulen yuzu ile sigara tutturuyordu.
    v1 ve v2 gibi fonksiyonel ba$arilar ureten nazi roket programi bir askeri fiyaskodur. almanlar roket programina milyarlarca mark yatirdilar. hem de siki$ik sava$ ekonomisi esnasinda. ancak roketlerinden askeri anlamda, silah olarak, kesinlikle sava$in kaderini degi$tirecek verimli sonuclar alamadilar. v2, ileriki uzay ve balistik roket programlarina yapilmi$ bir yatirim olarak havacilik tarihinde yerini aldi. roketler sava$ sonlarinda hitler icin bir takinti olmu$, kotu giden i$leri birdenbire duzeltecek bir silah olarak lanse edilmeye cali$ilmi$, hayali hitler stratejilerine, zaferlerine malzeme olmu$tur.
    amerikalilar sava$tan 10 yil kadar sonra bile v2'nin temel alindigi yeni roketler ile ugra$iyordu. wernher von braun ise aslinda en ba$indan beri hayali olan $eyin, uzay yolculugunun pe$ine amerika hesabina du$tu. ilk ba$arili firlatmayi saglayan atlas roketini dizayn etti.

    roket, fuze ile ilgilenenler icin ilintili linkler:
    (bkz: fuze yolu) (bkz: fuze) (bkz: roket) (bkz: missile)
    (bkz: patriot missile)
    (bkz: tomahawk cruise missile)
    (bkz: harpoon missile)
    (bkz: maverick missile)
    (bkz: radar) (bkz: jet motoru)
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap