• tam ismi marcus aurelius severus alexander augustus olan roma imparatoru.
    babası suriyeli bir promagistraydı. annesi imparatorun teyzesi olduğu için büyükanneleri maesa'nın telkiniyle genç imparator varis olarak kendisini seçmiştir.
    severan hanedanının son imparatoru olan alexander 208-235 yılları arasında yaşamıştır. suikaste uğrayan 18 yaşındaki kuzeni elagabalus'un yerine tahta geçtiği 222 yılında ise henüz 13 yaşındadır. 235 yılında da alexander suikaste kurban gidecektir.

    ilk yıllarda becerikli bir kadın olan annesi julia mamaea'nın desteğiyle sorunsuz geçerken, sonraki dönemde annesinin cimriliği orduda ve kamu görevlilerinde huzursuzluğa yol açmış ve isyanlar çıkmıştır.

    doğuda sasanilerle uzun süren savaşlardan galip dönen alexander'ı 233 yılından sonra germen saldırıları bekliyordu. germenya'ya girdikten sonra zaman kazanmak için germen kabileleri satın almaya çalışması kendi askerlerinin gözünde onursuz bir davranış olarak görüldü ve imparatorluğa uygun bir lider olmadığı görüşü yayıldı. ordu komutanları köylülükten gelmiş güçlü bir komutan olan trakyalı gaius iulius verus maximinus'u imparator olarak seçmeye karar verdiler.

    alexander bu isyanda öldürülürken roma imparatorluğunda da askeri elitlerin tamamen siyasete bulaştığı, augustus'un başlattığı sistemin çöktüğü karışıklık dönemleri başlamıştır. üçüncü yüzyıl krizi olarak anılan bu 50 yıllık anarşi döneminde 20 civarında imparator tahta çıkmış ve dış istilalarla, iç savaşlarla ve ekonomik krizle roma güç kaybetmiştir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap