7 entry daha
  • ben bu gezegene son derece şüpheci yaklaşıyorum. hele hele insanların bu haber üzerine heyecanlanmasına tamamen gıcık oluyorum.
    nedenlerini aşağıda paylaşacağım.
    ama bu düşüncemi dile getirdiğimde hemen "bilim düşmanı" ilan ediliyorum. lütfen fişlemeden önce sonuna kadar okuyunuz.
    teşekkürler.

    gerçekten bu gezegen "dünya benzeri" ise;
    heyecan yapmayınız çünkü:

    1. gezegen bize 4.2 ışık yılı yani yaklaşık 40 trilyon km uzaklıkta yer alıyor. biz şu an 1 milyar km uzaktaki satürn'e "çok uzak" deyip gitmiyoruz.
    2. bir gezegenin yaşanabilir olması içinde gelişmiş canlı olduğu anlamına gelmez. örneğin, sahra çölü de yaşanabilirdir ama içinde ne kadar hayat olduğu ortada.

    bu gezegen "dünya benzeri" değil ise;
    olmayabilir çünkü:

    1. gezegenin herhangi bir fotoğrafı mevcut değil. bize uzaklığı ve yörüngesinde olduğu proxima centauri yıldızına yakınlığı sebebiyle görüntü almak mümkün değil.
    2. bu gezegen harps adı verilen bir naneyle bulundu. bu alet avrupa güney rasathanesi'ne (eso) ait ve şili'deki bir gözlemevinde bulunuyor. eso, 2012 yılında da alpha centauri bb adında bir gezegen bulmuş ve dünya benzeri olduğunu iddia etmişti. gazeteler tıpkı proxima cenaturi b haberi gibi bunu ballandıra ballandıra anlatmış siz de yine heyecan yapmış ben de bilim düşmanı olmuştum. geçen sene gökbilimciler uzun araştırmalar sonunda alpha centauri bb'nin "dünya benzeri" olmasını bırakın, hiç var olmadığını kanıtlamışlardı.

    kıssadan hisse; bilimsel metod her zaman yararlı bir şeydir. bir konuya şüpheci olarak yaklaşmak sadece ilerlemeyi tetikler. kalbinizin sesini dinleyip uzaylıyla birebir sevişme hayalleri kurmaksa gerçek bilimi göz ardı edip hükümetlerden ödenek tokatlama peşinde olan insanları zengin etmeye yarar.

    vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

    edit: insan değil probe yollamayı planlıyorlarmış. ok o zaman. çünkü insansız uzay aracı daha hızlı gider. 70 bin sene sonra varır oraya.
    ayrıca dünya dışında yaşayan canlıların varlığı zaten kanıtlandı ama heyecanlanmak için bahaneye gerek yok sanırım. buldukça heyecanlanalım. bulmasak da bulduk diyelim. bana uyar.
    bir de "yaşam olabilir" ve "yaşam var" cümleleri arasında fark olduğunu anlayabilsek keşke. mesela mars'ta da yaşam "olabilir." ama 4.2 ışıkyılı uzaktaki varlığı bile meçhul gezegen kadar heyecan yaratamıyor nedense. "wishful thinking"le bilim yapınca neye heyecanlanacağıma karar veremiyorum ben de bazen.

    ufak da bir ekleme: eso'nun alpha centauri bb fiyaskosunu ortaya çıkaran gökbilimceler nasa'da değil, oxford universitesi'nde çalışıyorlardı.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap