• henüz yörünge mekaniği ve kimyasal yapısı hakkında kesin bilgi olmayan gezegendir.

    "tam olarak, dünya ve ay gibi, 1:1 şeklinde kilitlenmiş olabileceği gibi; güneş-merkür gibi 3:2 şeklinde de kütleçekim kilidine yakalanmış olabilir" deniyor. sürekli aynı yüzünün yıldıza dönük olup olmadığı muamma yani...

    ayrıca gezegenin terrestrial, yani katı kabuklu, olup olmadığı da kesin olarak bilinmiyor henüz. sadece kütlesi için "dünya'nın 1,3 ile 3 katı arasında bir oranda" olduğu söyleniyor. süper dünya da olabilir, atanamamış neptün de yani...

    ayrıca, şu anda r/askscience'ta hakkında ama yapılmaktadır: işte o ama
  • 4.2 ışık yılı uzaklığındaki gezegene zaten nasa adam gönderme derdinde değil. daha ilk duyurularında "probe gönderme olasılığı" ndan bahsettiler zaten. bu bile oralarda ne tür şeyler olduğunu öğrenmeye dair yeterince heyecan verici. bu bile bizden başka canlıların olduğu gerçeğini ispatlayacaksa, yeterince heyecan vericidir. ve şu an ay'a dahi tekrar insan göndermemelerinin sebebi aşırı masraflı olması (tabi ay'dan energy harvest'ın da henüz söz konusu olmaması). haliyle ne okuyucu buraya gidelim heyecanında ne de nasa.

    sahra çölü'nde sürüngenler, kuşlar, yırtıcı çöl hayvanları yaşar. yüzlercesi. nasa'nın yaşanabilir gezegenden kastı zaten animoid ya da humanoid var değil. herhangi bir canlı formunun bulunması yeter yaşanabilir gezegen kategorisine girmesi için. başlangıç için en azından. bu da yine oldukça heyecan verici evet.

    fotoğrafla kanıt istemek hangi bilim metoduna ait meraklar içerisindeyim. probe gönderilecek kadar emin olunursa probe gider, sen ben göremesek de ileride o gezegenin fotoğrafları çekilir.

    harps denilen "nane" nin ne tür bir aygıt olduğu şurada: http://www.eso.org/…instruments/harps/overview.html

    esa'nın bulduğu bir gezegeni nasa'nın kendi bulgularıyla çürütmesi ya da tem tersinin yaşanması insanların bu tür haberlere heyecanlanmasına bir engel değil. özellikle türk insanını bir durdurup bir on dk kadar dahi düşündürebiliyorsa bu konularda, ne de güzel haberlerdir bunlar.

    bu aralar hala tartışması süren mega structures var. adamlar kendileri bile heyecan yaptı. oha nasıl olur, baya bildiğin kocaman yapılar tespit ettik diye. sonra anlaşıldı ki aslında mega structures değilmiş. ama sonra yine konusu açıldı olabilir diye. yani adamlar öyle bir haber yayıp haydii bu böyle değilmiş deyip işin ucunu bırakmıyorlar. haliyle biz niye bırakalım? bu işle uğraşan adamlar yeterince şüpheci. okuyucu da şüpheci olmalı evet ancak "doğal olarak" devletinden daha çok fon isteyen bir kurumu da kötü bir şey yapıyormuş gibi eleştirmenin de hiçbir yapıcı yanı yok. bir de sanki her hype haberde adamlar hükümetlerinden milyon dolarları cukkalıyormış gibi bir kesinlikle, eminlikle konuşuluyor. keşke alsalar da, işe yarasa da bugün gidilir gidilmez mi yerine daha farklı şeyler konuşabilsek.

    ben bu gezegene şüpheci yaklaşıyorum sebepleri şunlar deyince ben de nasa'nın verilerine denk counter-argument sunulacak sandım heyecanlandım. asıl bunlara heyecanlanmamam lazımmış. teşekkürler.

    not: 2030'larda nasa'nın europa araştırmaları için başlattığı projeler:

    (bkz: #51698412)

    hype yapıyorlar ama çalışıyorlar da.
  • yapılan son simülasyonlara göre teorik olarak yaşam olma olasılığının ciddi derecede yüksek olduğu gezegendir.

    en yakın komşu yıldızımızın yörüngesinde dolaşan ikinci bir dünya olabilir ve yeni simülasyonlara göre burası yaşam için rahat koşullara sahip olabilir.

    proxima b’nin kabaca dünya boyutlarında kayalık bir ötegezegen olduğu ve yıldızının yörüngesinde seyreden bu ötegezegenin teorik olarak suyun göller ve akarsular meydana getirebilmesi için ortamın ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu varsayılan yaşanabilir bölgede olduğu düşünülüyor.

    kulağa hoş geliyor fakat hala proxima b hakkında bilmemiz gereken birkaç şey var. bir atmosfere ya da suya sahip olup olmadığını dolayısıyla da sıcaklıkların nasıl olduğunu, varsa atmosferini yıldız alevlenmelerinden koruyan bir manyetik alanının olup olmadığını, belki de yıllar once kömür gibi yanıp yanmadığını bilmiyoruz.

    exeter üniversitesi’ndeki bilim insanları, birkaç farklı senaryonun nasıl oynatılabileceğini görmek için proxima b verilerini genellikle dünya’daki iklim değişikliğini modellemek için kullanılan met office birleşik modeli’ne aktardılar.

    proxima b’nin dünya benzeri veya sadece azot ve karbondioksitten oluşan daha basit bir atmosfere sahip olması durumunda, sıvı suyu desteklemek için rahat bir sıcaklığın muhafaza edilme şansı olduğunu buldular.

    bu sonuçlar, bilim adamları simülasyona birkaç teorik anahtarı fırlattığında bile geçerliliğini korudu. proxima b yörüngesinde seyrettiği yıldızına çok yakın konumda dönüyor, bu da bir tarafının sürekli olarak ışık kaynağıyla yüzyüze kalırken diğer tarafının karanlık ve soğuk kaldığı anlamına geliyor. bu senaryoda bile sıcak tarafı maksimum 62 derece fahrenayt olarak ortaya çıktı. soğuk taraf ise yaklaşık -190 derece, dolayısıyla burası gelecekteki kolonilerimizi oluşturmak için en uygun yer olmayabilir.

    benzer şekilde, proxima b’nin merkür benzeri bir yörünge dışmerkezliğine sahip olması durumunda, yani güneşin etrafında her iki defa döndüğünde kendi ekseni üzerinde üç kez dönerse bazı bölümleri hala suyu destekleyebilir. tabi dünya benzeri bir atmosferi varsa…

    bu sonuçlar diğer iklim modellerinin öne sürdüğü ile aynı şekilde sıralanıyor, ancak hala bu ötegezegende neler olup bittiğini bilmiyoruz. öğrenmek için küçük uzay gemileri göndermek zorunda kalabiliriz.

    kaynak : https://popsci.com.tr/…sa-yasanabilirligi-olabilir/

    ilgili araştırma : https://www.aanda.org/…a/pdf/2017/05/aa30020-16.pdf
  • dünyamızın kütlesinin yaklaşık 1,3 katı kütleye sahip, 1 yılın 11,2 günde tamamlandığı gezegen adayı. proxima centauri'nin etrafında 7 milyon kilometre uzaklıkta dönüyor. etrafında döndüğü yıldıza hep aynı yüzüyle baktığı için bir yanı çok sıcak diğer yanı ise çok soğuk. olası bir yaşam bulgusu zayıf.

    proxima centauri b ayrıca proxima centauri tarafından yüksek enerji seviyeli parçacıklara ve röntgen ışınlarına maruz kalıyor. gezegenin manyetik alanının bu parçalardan koruyup korumadığı henüz belli değil.

    söylenenlere göre normal sıcaklığı eksi 40 santigrat derecelerde yer almakta.
  • sadece bir yüzü yıldıza dönük kaldığı için gezegenin bir tarafının yüzlerce derece sıcaklığa ulaşırken diğer tarafının ortalama -33 derece civarında olduğu tahmin ediliyor.
  • breakthrough starshot projesi sayesinde belki de ölmeden önce görme ihtimalimiz olan bir gezegen. eso araştırmacılarına göre yaşanılabilir bölgede bir yörüngeyi izliyor. atmosfer içerme ve sıvı halde su bulundurma ihtimali yüksek deniliyor. son zamanlarda çıkan en ciddi "olası yaşanılabilir gezegen" haberi.

    http://www.donanimhaber.com/…-bu-seferki-farkli.htm
  • philip k. dick'in variable man uzun hikayesinde konu edilen proxima centauri yıldızı etrafındaki medeniyetle bulunulan savaş hâlini hatırlatan ötegezegen.
  • 1 yılın sadece 11 günde geçtiği söylenen gezegendir. 4 ışık yılı uzaklıktaymış böyle yazınca inanılmaz kendime yakın hissediyorum ama km olarak açılımı 30 trilyon km. gitmek istesek 58 yıl sürüyormuş tabi bu şu anki en hızlı uzay aracıyla mümkün olan süre * ınterstellar izleyip hayal kurmaya devam.
hesabın var mı? giriş yap