6 entry daha
  • bu hareket üzerine şaşılacak derecede az çalışma vardır:
    gölpınarlı "mevlana'dan sonra mevlevilik" te değinir. ismail hakkı çarşılı, "osmanlı tarihi" adlı genel eserinde; inalcık, "osmanlı imparatorluğu: klasik çağ" da bahseder.

    harekete bir makale ayıran ilk kişi ahmet yaşar ocak olur: 1983 tarihli "xv. yüzyılda osmanlı imparatorluğu'nda dinde tasfiye (puritanizm) teşebbüslerine bir bakış: kadızadililer hareketi" isimli türk kültürü araştırmaları dergisinde çıkar.

    yayınlanmamış iki doktora tezi var: ilki n. öztürk'ün edinburgh üni. de verdiği tez: "ıslamic orthodoxy among the ottomans in the seventeenth century with special reference to the qadi-zade movement"; ikinci tez ise princeton 1990 tarihli s. çavuşoğluna ait tezdir: " ‘the kadizâdeli movement: an attempt of şeri’at-minded reform in the ottoman empire’

    sanırım madeline zilfi'nin 1986 tarihli "the kadizadelis: discordant revivalism in seventeenth-century ıstanbul" isimli makalesi konu hakkında hala temel makale olma özelliğini koruyor.
    1990'larda konu hakkında neredeyse hiç bir şey yoktur.
    2000'den sonra ise dina le gall'in "kadizadelis, nakşbendis, and ıntra-sufi diatribe in seventeenth-century ıstanbul" isimli makalesi ile derin terzioğlu'nun 2005'de bir konferansta sunduğu "ıslamic puritanism in service of the empire: the kadizadeli movement revisited" tebliği mevcut.

    harekete daha önceki tarihçilerden daha farklı yaklaşan başka bir deyişle kadızadeli hareketinini sosyo-ekonomik yönünü ön plana çıkaran, harekete merkantilizm biraz daha açmak gerekirse istanbul'da ortaya çıkan yeni sınıfların merkantilizm-politik güç olma ve bu gücü konsolide etme açısından bakan marinos sarıyannis'in mühim makalesini de analım: " the kadızadeli movement as a social and political phenomenon: the rise of mercantile ethic"

    ben bu entryi de doktora yeterliliğini geçmiş tez bulma konusunda sıkıntı çeken yeniçağcılar, iktisat tarihçileri, sosyologlar, edebiyat tarihçileri için yazdım. buyrun size mis gibi "şeytan cilvesi" gibi bir doktora tez konusu, 72 kısım tekmili birden.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap