1 entry daha
  • ilyas hocayı biraz önce bengi türk tv’de, türk dünyası üzerine canlı söyleşisinde izledim. kendisinin doktora çalışması daha sonra, "misyoner kaynaklarına göre rus çarlığı ve türkler (1552-1917)", adıyla türk dünyası araştırmaları vakfı yayınları tarafından basılmıştır. bu tuğla eser, gerçek bir emeğin ürünüdür ve alanında eşsiz bir çalışmadır.

    bu eserde izleyeceğiniz üzere, ruslar, osmanlı tarihine göre, ıı. selim zamanından itibaren knezlikten çarlığa evrildikleri süreçte (korkunç ivan, aslında bizde yavuz’a denk gelir; korkunç değil cabbar’dır) sürekli olarak ve başlangıcında türk dünyası aleyhine, idil-ural bölgesinde ve ora halkları çeremiş, çuvaş, votyak ve tatarlarından hıristiyanlığı (kreşinler) kabul etmeyenlerini göçe zorlamışlar, din değiştirmeyenleri köleleştirmişler ve zamanla demografik yapıyı kendi lehlerine değiştirmişlerdir. bu süreç 1917’ye gelindiğinde bazı büyük yerleşimler dışında slav-rus ortadoks hıristiyan/ müslüman türk boyları arasında oran 4/1’e gelmiştir.

    alınacak ders ise: ister çarlık/sultanlık olsun, ister ulus devlet; her dönemde hakim mazlumu ezmiş, eritmiş, yok etmiştir.

    ruslar karşısında mazlum türk dünyası için bazı hatırlamalar:
    (bkz: aleksey kuropatkin)
    (bkz: türk savaş gemilerinin kırım'a gelmesini bekledik)
    (bkz: vatan kazan)
    (bkz: türkistan milli birliği)
    (bkz: mustafa çokay)
    (bkz: cengiz dağcı)
    (bkz: ölüm ve korku günleri)
    vd
172 entry daha
hesabın var mı? giriş yap