5 entry daha
  • kanuni sultan süleyman'ın süt kardeşi olan yahya efedni bir cuma vaazında hızır as nin hayatta olduğunu ve dilediği zaman değişik kılıklara girerek insanlara görunebileceğini söyler. bu sözler kanuninin kulağına gider ve bir şekilde hızırı görmek istediğini yahya efendiye açar. yahya efendi bunun mumkun olamayacağını söylese de padişaha söz dinletemez.ve kendisini illa ki görmek istiyorsa bir sonraki cuma namazından sonra üsküdara gideceğini hızırı belki orada görebileceğini söyler padişaha.o gün gelir ve yahya efendiyle kanuni üsküdara gitmek üzere kayığa binerler. yanlarına da derviş kılıklı yaşlıca bir adam binmiştir.yol boyunca hızırdan bahis açılırç.sultanın arkasındaki derviş padişahın elindeki yüzüğü merak edip sorar:
    -sultanım yüzüğünüz pek kıymetliye benziyor.taşı da oldukça pahalı herhalde. acaba parmağınızdan çıkarıp bana verseniz, yakından bir baksam,uygun düşer mi?
    padişah bu sevimsiz tekliften hoşnut olmasa da yahya efendinin ses çıkarmadığını görünce yüzüğü çıkarıp dervişe uzatır.derviş yüzüğü evirir çevirir ve söylenmeye başlar.
    -sultanım bunlar dünya malıdır.dünya malı insanın gönlünü meşgul ederse ahireti düşünmeye onun gönlünde yer kalmaz..
    sonra da yüzüğü kayığın önüne doğru denize fırlatıp atar.sultan bu hareket karşısında şaşkına döner,delirir.
    -bu yüzüğün bana manevi değeri vardı..ne yaptın sen??
    yahya efendi olayları sadece seyretmekte ve sırıtmaktadır.
    sultanın öfkenmesi üzerine derviş şöyle der:
    -hünkarımızın bunca gazaba gelmesine gerek yoktur..merak etmeyin yüzüğünüz kaybolmamıştır. der ve o anda elini denize daldırıp yüzüğü denizden çıkarıverir.
    bu durum karşısında oha falan* olan padişah şaşkınlıktan evreden evreye girmektedir. o esnada yüzüğe bakarken kafasını kaldırıp dervişe tam bunu nasıl yaptın diyecekken dervişin yerinde yeller estiğini görür..bunun üzerine yahya efendiye dumur bir vaziyette sorar:
    -bu kimdi yaa??
    yahya efendi hemen cevap verir.
    -siz bugun burada kimi görmeyi dilediyseniz o dur sultanım....
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap