8 entry daha
  • (bkz: copy-paste değil alın teri)

    osmanlı'nın first class padişahlarından biri olmasına rağmen pek tanınmayan adam.

    kendisinin yaptıklarını şöyle yakışıklı, karı kız kovalayan herifler yapsa baş tacı edilecekken, fiziken biraz sıkıntılı olduğundan (kambur diyorlar), bir tyrion lannister bahstsızlığına uğramıştır.

    efendim ne yapmıştır bu adam? düşünün ki; 3. ahmed gibi bir padişahı indirmeyi başarayan çok sağlam bir isyanın ardından padişah oluyorsunuz, bu isyancılar sizin tahta geçişinizin ardından it kopuk gibi davranmaya ve sizin otoritenizi sarsmaya devam ediyorlar (patrona halil ve muslu beşenin, culüs töreninde baldırı çıplak olduğuna dair iddialar var playboy'da), üstüne üstlük bu isyancılar sadaret kaymakamlığı gibi üst bir makamı talep etme cüretinde bile bulunabiliyorlarken ne hissederdiniz?

    1. mahmud şöyle hissetmiş:"ben bunların amına koyarım." ki koymuş da. patrona halil, etmeydanına şube açıp çarşı pazar denetlerken gizli bir divan toplantısı olduğunu ve kendisinin de davet edildiğini öğrenince mal bulmuş mağribi gibi saraya bir bütün halinde girip iki parça hâlinde evine dönmüştür. patrona halil'in cesedini gören diğer isyancılar ve hamamcıların büyük kısmı (gerçekten de arnavutlar hamamcılık yapıyor ve halil'i destekliyordu) ya idam edildiler, ya anadolu'ya sürüldüler.

    idareyi gerçekten ele almayı başarabilen mahmud'un yaptıklarını o dönemlerde hayal bile edemez çoğu kişi. kendisi; iran, avusturya ve rusya'yla aynı anda savaşmış, iran'la 1-1 berabere kalıp avusturya ve rusya'yı handikaplı yenerek turun kapısını aralamayı başarmış ve ülkemizi avrupa kupalarında layıkıyla temsil etmiştir. şaka etmiyorum, bu üç ülkeyle aynı anda savaşıp 1739 tarihli belgrad anlaşmasını adamlara imzalatarak, 1718'deki pasarofça'nın rövanşını çok pis almıştır. (bkz: neuchâtel xamax) koca bir kuzey sırbistan'ı, bosna'yı hatta belgrad'ı bile geri almıştır.

    sadece sahalardaki mücadelesiyle değil, reformlarıyla da göz doldurmuştur. dünyanın ilk havan topu sınıfı'nı comte de bonneval nick'li humbaracı ahmed paşa'ya kurdurmuş, durmuş olan matbaacılığı hızlandırmış, zilyon tane kütüphane kurdurmuş, barok tarzı mimariyi baz alan nuruosmaniye camii'ni yaptırmıştır. [(kendisi caminin tamamlanmasını göremeden vefat etmiş, yerine geçen 3. osman, inşaatı tamamlatarak camiye kendi adını vermiştir (bir iddiaya göre de "osmanlının nuru" anlamındadır)]

    şiir de yazar, sebkatî mahlâsını kullanırdı.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap