9 entry daha
  • 2008 yapımı olmasına rağmen pek bilinmemesi ve duyulmamış olması üzücü. bilindik tek oyuncu stellan skarsgard fakat tüm oyunculuklar harikaydı. acilen açıp izlenmeli.

    filmin tek olumsuz yanı isminin türkçe'ye berbat bir şekilde çevrilmiş olması. sanki filmi izlemeden, sırf auschwitz'de geçiyor diye "ölümün soğuğu olsun bu filmin adı yeeaa" diyip geçmişler gibi. mesela "tanrı sorguda" çevirisi cuk diye otururmuş.

    filme gelecek olursak 2. dünya savaşı dönemini anlatıp kötü olan bir film zaten görmedim şu ana kadar. bu filmi onlardan ayıran ise tanrı ve inanç sorgulaması yapılması. film nispeten kısa sayılabilecek bir uzunluğa sahip ve tamamının diyaloglarla ilerliyor olmasına rağmen müthiş derecede akıcı ve sürükleyici. diyalogların kusursuzluğu, birbirini çürüten düşüncelerin peşi sıra gelmesi de resmen mest etti beni.

    --- spoiler ---

    +tanrı neden insanları gaz odalarına yollamadan arındıramıyor?
    -çünkü o kudretlidir!
    +hem kudretli hem adil olamıyor mu?

    bir de kötülüğün özgür iradeye ve insanın kendi seçimine bağlanması sonrası, 3 oğlu elinden alınan ve arkasından "oğullarımı verin" diye bağıran adamın, nazi subayından sadece 1 tanesini seçmesi istenince "peki ben hangisini seçmeliydim?" diye sorması boğazda bir düğüm bırakıyor.

    aynı şekilde yaşlı abimizin, tanrı'nın suçlu olduğunu iddia eden ve dua etmeyi saçmalık olarak gören genç adama "ne geçti eline? bizim göremediğimiz gerçeği görüyor olman ne kazandırdı sana?" diye sorması da düşündürücüydü. sırf şu soru bile din ve inanç tartışmasının içinden çıkılamayan bir paradoks olduğunu kanıtlıyor.

    film inanç ve inançsızlık ayrımı konusunda da kararı izleyiciye bırakmış. zaten tanrı'nın suçlu bulunması sonrası, inanan/inanmayan herkes dua etmeye başlıyor.

    --- spoiler ---

    din ve inanç kavramlarının özeti de bu olsa gerek: tanrı'nın varlığından ziyade insanın kendisinden güçlü bir şeylere inanma, sığınma ve yardım dileme ihtiyacı. zor anlarda kendisinden daha üstün ve yüce bir varlığa sığınıp dua etmenin ve ondan yardım dilemenin, o an için tek getirisinin, o insana birazcık da olsa iç huzuru veriyor olması. inanan birinin bu iç huzuru, iç ferahlaması dışında başka bir kazanımının olduğunu düşünmüyorum.

    neyse çok uzatmayayım, film ciddi anlamda harika. 10/10.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap