7 entry daha
  • serbest radikallerin zararlı etkilerini engellemek üzere organizmada antioksidan savunma sistemleri veya kısaca antioksidanlar olarak adlandırılan çeşitli savunma mekanizmaları gelişmiştir(vit a,c,e ve selenyum).
    antioksidanlar serbestradikal molekulleri ile bag yaparak bunları kararlı hale getirirler ve hücre yapılarına hasar vermelerini önlerler. antioksidanlar yaslanmanın olumsuz etkilerini geciktirici vitamin, mineral ve enzimler olarak da bilinir.
    vücutta serbest radikallere karşı oluşan, doğal antioksidan savunma sistemleri arasında süperoksit dismutaz (sod), katalaz, hidroksi radikaller, hidrojen peroksit glutatyon peroksidaz, bazı lipit peroksitler, hipoklorit radikaller, nitrik oksit vardır. ayrıca e vitamini (alfa tokoferol), c vitamini, beta-karoten, flavanoidler, koenzim q ve a vitamini savunmada yardımcı olmaktadır. demir taşıyıcı protein olan transferrin, laktoferrin plazma ve diğer vücut sıvılarında demiri bağlayarak oksidatif hasarı önlemekte antioksidan gibi davranmaktadır.
    bir hormon olan melatoninin ve bazı bitkilerin de antioksidan özellikleri vardır. bunun dışında taurin, bilirubin ve ürik asit de bilinen doğal antioksidanlardır beta-karoten, askorbik asit ve alfa-tokoferol gibi antioksidanlar serbest radikallerin neden olduğu oksidasyonları önler.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap