5 entry daha
  • inebahti savasi 1571 senesinde olmustur. dogrudur. fakat cervantes'in bu savasta osmanlilara esir dustugu yanlistir. cervantes bu savasa istirak etmis, bu savasta bir kolunu kaybetmis, fakat esir dusmemistir. savastan donerken cezayirli korsanlar tarafindan esir edilmistir.
    frenk diyarinda osmanli'nin yenilemeyecegi miti ise uzun sure devam etmistir. bu mitin yikilmasi ancak ii. viyana kusatmasi sonrasinda mumkun olmustur.
    cunku osmanlilar bu savasin hemen akabinde akdeniz'e yeni bir donanma cikarmayi basarmislardir.
    inebahti savasinin ardindan osmanlilarin 1573 senesinde venedik'le imzalamis olduklari anlasma sartlari ise oldukca ilginctir:
    bu anlaşma ile venedik, kıbrıs’ı osmanlilara bırakıyor, dalmaçya’da osmanlılar tarafından ele geçirilen yerlerden vazgeçiyor, arnavutluk’ta kendi ele geçirdiği yerleri geri veriyor, kurtarmalık almaksızın türk esirleri serbest bırakıyor ve 300.000 sekine savaş tazminatı ödemeyi kabul ediyordu. ayrıca venedik donanması 60 kadırga ile sınırlanıyor ve venedik’in zanta ve kefalonya için ödediği yıllık 2500 sekine haraç da devam ediyordu.
    anlasma bu gibi sartlari ihtiva ettigi icin hammer ve dahi fernand braudel, bu savasin galibinin bu anlasma sonuclarina gore osmanlilar olmasi gerektigini soylerler.
    vel hasil is karisiktir.
    donanma mahv olmustur fakat osmanlilar cok karli bir anlasma imzalamislardir. buna ragmen uzun vadede bu savasin osmanli maliyesi uzerindeki etkisi oldukca sarsici duzeyde olmustur.
    ozetle derim ki, ilgililer fernand braudel'in akdeniz ve akdeniz dunyasi adli kitabindan ve andrew hess'in "the battle of lepanto and its place in mediterranean history" adli makalesinden detay bilgi alabilirler.
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap