121 entry daha
  • depresyonda olduğu gibi, bu durumda da sorunların beyindeki biyolojik ve kimyasal problemlerden mi yoksa fiziksel sosyal ve ekonomik etkenlerin bir araya gelmesi ile mi ortaya çıktığı konusunda bir belirsizlik mevcut.

    bazı bilim adamları ısrarla bir uzlaşmaya varıldığını söylemekte. onlara göre dikkat eksikliği sendromu yaygın ve kanıtlamış bir bozukluktur ve tüm tartışmalar sona ermiştir. onlarla aynı bilimsel dergilerde yazıları yayınlanan başka bilim adamları içinse tartışma tüm sıcaklığı ile devam ediyor. hastalığın tanımı hala belirsiz. teşhis sağlayacak güvenilir bir tıbbi test bulunmuyor. ve biyolojik olarak belirlenen güçlü kanıtlar yok hala. şurada bizzat ilacın (malum, ritalin) prospektüsünden aldığım bir ekran görüntüsü var, buyrun

    "dikkat eksikliği sendromunun biyokimyasal bir bozukluk olarak kabul edilmesinin hastalığın tedavisi için kimyasal madde satışı yapan firmaların yararına olacağı açıkça ortadadır." (moynihan, 2002)

    aslında psikolojide adhd diye bildiğimiz bu hastalık hakkında yazacak çok fazla şey var. özellikle ortaya çıkışı ve ritalin'in "pazarlanışı" hakkında. fakat ufak bir şey: bu "bozukluk" genelde çocuklar için tanımlanmışken, artık yetişkinlerde de en az çocuklar kadar "görülmekte". (nedense. sizce neden?)

    yetişkin adhd başlıklı diada abd’de o sırada sadece çok küçük bir yüzdesi tedavi altında bulunan 8 milyon potansiyel yetişkin hastanın varlığına ilişkin tahminler gösteriliyordu. sunumda açıkça ifade edilmese de yatırımcılar çocukların sadece 10 yıl kadar çocuk kalacaklarının bir yetişkinin hastalık süresinin ise çok daha uzun olacağının farkındaydılar.

    biraz daha ayrıntılı olabilmesi açısından: (bkz: #41930383)
1112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap